REKLAMA

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Ciasto czekoladowe z wiśniami to smakowa bomba! Przygotowujemy to ciasto, żeby potem podjadać je do kawy. W sezonie można korzystać ze świeżych owoców. Polecamy prosty przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Ciasta ciasto czekoladowe Desery

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 186 głosów)


Kroki przygotowania:

  • iStock-maka-pszenna-min 1.

    Mąkę ziemniaczaną mieszamy z cukrem i ekstraktem z wanilii, posypujemy wiśnie, dokładnie mieszamy i rozrzucamy wszystko na dnie formy do pieczenia.
    Na ciasto: masło ucieramy na puszystą masę, po trochu dodajemy cukier, cały czas ucierając. Wbijamy po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao łączymy w oddzielnej misce. Czekoladę kroimy na małe kawałki, dodajemy do suchych produktów i mieszamy.

  • czekolada-fot.iStock-min 2.

    Do utartej masy jajecznej dodajemy sypkie produkty, jednocześnie ucierając. Następnie dodajemy jogurt. Dokładnie wszystko mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Ciasto wylewamy na wiśnie, wyrównujemy i pieczemy 45–50 min. Po 45 min sprawdzamy, czy patyczek po wbiciu w ciasto jest już suchy. Pozostawiamy ciasto w formie.
    Po wystudzeniu przykrywamy je talerzem i odwracamy do góry nogami. Zdejmujemy formę i podajemy. Wierzch możemy posypać podprażonymi wcześniej płatkami migdałów.
    Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 5/2017

Porady

Ciasto czekoladowe z wiśniami to doskonały przepis na wykorzystanie mrożonych wiśni. Równie dobrze sprawdzą się wiśnie z kompotu oprószone mąką ziemniaczaną. Czekoladowy murzynek z wiśniami pasuje zarówno do kawy bez cukru, jak i owocowej herbaty.

Notka redakcyjna

Jak zrobić wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniami?

Idealne ciasto czekoladowe z wiśniami musi być mocno kakaowe i przyjemnie wilgotne. Aby tak było, musisz zadbać o kilka szczegółów, które sprawią, że ciasto czekoladowe z wiśniami nie będzie suche. Po pierwsze, przesiej mąkę. Nieraz lekceważymy ten krok, jednak dobrze przesiana i napowietrzona mąka sprawi, że ciasto czekoladowe z wiśniami będzie miało odpowiednią strukturę. Po drugie, dokładnie ubij jajka z masłem i cukrem. Mieszaj tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa będzie puszysta. Jeśli chcesz, by ciasto czekoladowe z wiśniami było wilgotne na dłużej, dobrym i pysznym pomysłem będzie polewa czekoladowa – najlepiej domowa!

Zobacz również: zupa botwinkowa z wiśniami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy