Ciasto czekoladowe z wiśniami to pyszny i łatwy do przygotowania wypiek. Doskonale sprawdzi się na codzienny podwieczorek lub poczęstunek dla niespodziewanych gości. W podstawowym przepisie owoce zalewamy ciastem, wstawiamy do piekarnika i gotowe. Możemy także przygotować bardziej urozmaicona wersję – z kremem budyniowym, galaretką lub bitą śmietaną. Czekoladowe ciasto z wiśniami świetnie smakuje w każdej postaci.
Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
(średnia 4.48 z 187 głosów)
Wiśnie: myjemy i drylujemy. Następnie mieszamy je z cukrem (100 g), ekstraktem waniliowym i 30 g mąki ziemniaczanej.
Składniki sypkie: w osobnej misce mieszamy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, pozostałą mąką ziemniaczaną i kakao. Dodajemy czekoladę pokrojoną na małe kawałki.
Masa na ciasto: masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy pozostały cukier (200 g) i jajka. Wyłączamy mikser i dodajemy składniki sypkie (razem z czekoladą). Mieszamy dużą drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy jogurt i ponownie mieszamy.
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Kwadratową formę o boku długości 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Pieczenie: do formy przekładamy wiśnie, przykrywamy je masą na ciasto i wstawiamy do piekarnika na 45–50 min. Po tym czasie sprawdzamy drewnianym patyczkiem, czy wypiek jest już gotowy.
Podawanie: ciasto czekoladowe z wiśniami odstawiamy z formie do przestygnięcia. Gdy wystygnie, przykładamy talerz z drugiej strony i ostrożnie je odwracamy – tak by wiśnie znalazły się na wierzchu.
Porady
- Składniki na ciasto ucierane powinny być w temperaturze pokojowej. Zwłaszcza masło należy wyjąć wcześniej z lodówki.
- W przepisie możemy wykorzystać świeże wiśnie, mrożone lub owoce z kompotu wiśniowego.
- Jeśli chcemy dodać owoce bezpośrednio do masy, odwracamy kolejność – najpierw przelewamy ciasto, a potem dodajemy wiśnie. W tym przypadku również obtaczamy je w cukrze, żeby były słodkie, i mące, by podczas pieczenia nie spadły na dno wypieku.
- Czekoladowe ciasto z wiśniami świetnie wygląda także w kształcie koła – wystarczy upiec je w tortownicy o średnicy 26 cm.
- Wierzch ciasta możemy oprószyć cukrem pudrem lub pokryć polewą czekoladową.
Pysznym wariantem przepisu jest przekładane ciasto czekoladowe z wiśniami i kremem budyniowym. W klasycznej wersji krem przygotowujemy z budyniu czekoladowego, który ucieramy z zimnym masłem. Lżejszą opcją jest krem czekoladowy z mascarpone – ze śmietanki, kremowego serka, cukru pudru i gorzkiej czekolady.
Ciasto przekrawamy na dwa blaty. Pomiędzy nie kładziemy krem wymieszany z wiśniami, a wierzch przykrywamy polewą czekoladową. Możemy także zostawić połowę kremu do położenia na wierzch. Do przekładanego ciasta sprawdzą się wiśnie w syropie, żelu lub konfitura wiśniowa.
W podstawowej wersji ciasto czekoladowe jest proste i szybkie do przygotowania. Na bardziej uroczyste okazje możemy wzbogacić przepis o słodkie dodatki. Poniżej najbardziej popularne modyfikacje:
Połączenie ciasta czekoladowego z sernikiem to wyjątkowo wdzięczna kompozycja, która nie tylko świetnie smakuje, ale i efektownie wygląda. Dodatek wiśni sprawia, że ciasto z masą serową jest lżejsze i ciekawsze w smaku. Wypiek możemy przygotować zgodnie z przepisem na sernikobrownie z malinami – wystarczy tylko zamienić owoce.
Możemy także dodać masę serową do naszego przepisu na czekoladowe ciasto z wiśniami.
Komentarze