Ciasto czekoladowe z wiśniami

Czekolada + wiśnie = smakowa bomba! Przygotowujemy to ciasto, żeby potem podjadać je do kawy.

Dodany przez:

Ciasta czekoladowe

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 3.75 z 4 głosów)

Składniki

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 40 dag mrożonych wiśni
  • Ciasto:
  • 20 dag masła
  • szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

Przygotowanie

  1. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z cukrem i ekstraktem z wanilii, posypujemy wiśnie, dokładnie mieszamy i rozrzucamy wszystko na dnie formy do pieczenia.
  2. Na ciasto: masło ucieramy na puszystą masę, po trochu dodajemy cukier, cały czas ucierając. Wbijamy po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao łączymy w oddzielnej misce. Czekoladę kroimy na małe kawałki, dodajemy do suchych produktów i mieszamy.
  3. Do utartej masy jajecznej dodajemy sypkie produkty, jednocześnie ucierając. Następnie dodajemy jogurt. Dokładnie wszystko mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Ciasto wylewamy na wiśnie, wyrównujemy i pieczemy 45–50 min. Po 45 min sprawdzamy, czy patyczek po wbiciu w ciasto jest już suchy. Pozostawiamy ciasto w formie.
  4. Po wystudzeniu przykrywamy je talerzem i odwracamy do góry nogami. Zdejmujemy formę i podajemy. Wierzch możemy posypać podprażonymi wcześniej płatkami migdałów.
  5. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 5/2017

Wskazówki

Zobacz również: zupa botwinkowa z wiśniami

owoce czekolada deser ciasto ciasto czekoladowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy