Sernik z wiśniami

Ocena:

4.42 (173)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Sernik z wiśniami to bardzo prosty przepis na podwieczorek nie tylko latem. Składa się z kruchego, maślanego spodu oraz wilgotnej, kremowej i aksamitnej masy. Do przygotowania deseru można wykorzystać świeże lub mrożone składniki, a także owoce z kompotu. Zobaczcie, jak zrobić sernik babuni z wiśniami na każdą okazję.  

Składniki:

  • herbatniki  300 g

  • masło  50 g

  • ser z wiaderka  1 kg

  • jajka  2 szt.

  • cukier  150 g

  • budyń śmietankowy  35 g

  • wiśnie  500 g

Sernik z wiśniami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: jajka i twaróg sernikowy wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury otoczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wiśnie przebieramy, myjemy i drylujemy. 

  • Krok 2:

    Kruchy spód: masło rozpuszczamy i studzimy. Herbatniki rozdrabniamy ręcznie lub w malakserze na okruszki. Łączymy oba składniki. Za pomocą powstałej w ten sposób masy tworzymy spód ciasta, mocno dociskając ją do dna foremki. Wstawiamy ją do lodówki.

  • Krok 3:

    Masa serowa: oddzielamy żółtka od białek. Tworzymy jasną, puszystą masę poprzez utarcie żółtek z cukrem. Dodajemy do niej ser mielony z wiaderka i budyń śmietankowy. Miksujemy wszystko na niewielkich obrotach. Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy ją z pozostałymi składnikami za pomocą szpatułki.  

  • Krok 4:

    Sernik z wiśniami: wykładamy masę serową na schłodzony spód. Na wierzchu umieszczamy przygotowane owoce. Pieczemy sernik przez 45 minut. Po wystudzeniu możemy go udekorować wiśniami z kompotu lub frużeliną i oprószyć cukrem pudrem.   

Porady

  • Puszysty sernik z wiśniami możemy przygotować także z mrożonych owoców. Należy je wcześniej doprowadzić do temperatury pokojowej i odsączyć z nadmiaru wody. Polecamy też przyrządzić z nich frużelinę, która sprawdzi się w charakterze dekoracji gotowego wypieku. Żeby ją zrobić, trzeba podgrzać owoce z dodatkiem cukru, a następnie wymieszać je z mąką ziemniaczaną rozrobioną w niewielkiej ilości wody.  
  • Prosty sernik babuni z wiśniami najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy masa całkowicie stężeje. Należy go wystudzić na blacie kuchennym, a następnie włożyć do lodówki. Nie będzie się wtedy kruszył podczas krojenia. 
  • Nasza wersja deseru jest niezwykle prosta i szybka, ponieważ dno tortownicy wykładamy masą z pokruszonych herbatników i masła, której nie trzeba piec. Jeśli mamy więcej czasu, możemy też przyrządzić sernik z wiśniami na kruchym spodzie. Maślane ciasto można zrobić klasycznie lub z dodatkiem kakao. Da się też całkowicie pominąć ten element i wylać masę bezpośrednio na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Opcjonalnie wysmarujmy ją dookoła płynną gorzką czekoladą.   
  • Wiśnie z przepisu można wymienić na inne, ulubione owoce. Dobrym wyborem będą maliny, czereśnie, brzoskwinie i morele.  
  • Zimą warto zawsze mieć w spiżarni kompot z wiśni w słoikach. Owoce, które zostaną po odlaniu słodkiego napoju, można wykorzystać do zrobienia sernika. Przydadzą się zwłaszcza poza sezonem na świeży produkt prosto z drzewka. 
  • Jeśli chcemy zrobić sernik z wiśniami na dużą blachę, powinniśmy podwoić składniki z powyższego przepisu oraz wydłużyć czas pieczenia. Taka porcja z pewnością zadowoli rodzinę i znajomych zaproszonych na przyjęcie urodzinowe lub świąteczną ucztę.  
  • Żeby sernik nie opadł, nie wyjmujmy go od razu z piekarnika. Uchylmy drzwiczki i zostawmy ciasto w cieple na 30 minut.  
  • Do masy serowej dodajemy budyń śmietankowy, który nadaje jej odpowiednią strukturę i wzbogaca jej smak. Możemy go zamienić na zwykłą mąkę ziemniaczaną. Przepis warto rozszerzyć wtedy o cukier waniliowy.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sernik z wiśniami – inne warianty  

Prosty przepis na sernik z wiśniami przyda się nie tylko jeśli chcemy zrobić podwieczorek dla najbliższych, ale także kiedy szykujemy przyjęcie dla rodziny lub znajomych. To uniwersalny deser, który można dowolnie modyfikować. Smakosze serowych wypieków mogą przyrządzić na przykład: 

  • sernik z wiśniami i kruszonką – chrupiąca posypka idealnie komponuje się z delikatną, puszystą i kremową masą na bazie twarogu (a także włoskiego mascarpone lub waniliowych serków homogenizowanych). Kruszonka może powstać z prostego połączenia mąki, cukru pudru i masła, ale dobrą opcją jest też starcie ciasta, które tworzy spód wypieku.  
  • sernik czekoladowy z wiśniami – do masy serowej dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Słodką, mleczną tabliczkę wykorzystujemy też do dekoracji – siekamy ją lub ścieramy i używamy jako posypki. Możemy też zrobić prosty sernik z wiśniami na ciemnym spodzie – z dodatkiem kakao. 
  • sernik na zimno z wiśniami – masę z mascarpone i kremówki, która utrzymuje swój kształt dzięki dodatkowi żelatyny, wieńczy smakowita, czerwona galaretka z kwaskowymi owocami.  
  • sernik japoński z wiśniami – to wyjątkowy, niezwykle puszysty, sufletowy wypiek, który znacząco różni się od naszych tradycyjnych, wilgotnych, treściwych wypieków. Nie ma spodu i przyjmuje strukturę delikatnej pianki. Sernik japoński powstaje na bazie kremowego serka kanapkowego typu philadelphia.  

Z czym podawać sernik z wiśniami? 

Pyszny, delikatny, kremowy, wilgotny i lekko kwaskowy – tak można określić nasz sernik z wiśniami. Przepis jest niezwykle prosty i nie wymaga dużo pracy, zwłaszcza że spód powstaje z pokruszonych herbatników. Żeby zachwycić gości na podwieczorku, możemy podać ciasto w towarzystwie różnych dodatków. Sprawdzą się na przykład:  

  • lody waniliowe – najlepiej domowej roboty, w klasycznym stylu, z prawdziwą wanilią. Mają kremową konsystencję i przepiękny aromat, który doskonale komponuje się z sernikiem wykończonym letnimi owocami. 
  • bita śmietana – powstaje tylko z dwóch składników – schłodzonej kremówki i cukru pudru. Jest niezwykle puszysta, delikatna i śmietankowa. Można wzbogacić ją dowolnym aromatem lub likierem, na przykład amaretto.
  • polewa kakaowa lub krem ganache (na bazie czekolady mlecznej, białej lub deserowej). 

Puszysty sernik z wiśniami lub też chrupiące dodatki. Wierzch wypieku można posypać posiekanymi orzechami laskowymi lub miniaturowymi bezami.  

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne