Sernik z wiśniami z kompotu w najprostszym przepisie na podwieczorek nie tylko latem. To sposób, do którego będziesz wracać regularnie! Do przygotowania sernika można wykorzystać owoce ze słoików lub gotowane z kompotu latem. Sernik jest aksamitny, nie za słodko, na kruchym, smakowitym spodzie z ciasteczek. Zobacz, jak zrobić sernik babuni z wiśniami. Przepis na tortownicę 24cm.
StockFood
Sernik z wiśniami to prosty w przygotowaniu domowy deser, który zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jak zrobić sernik z wiśniami? To proste. Masło włóż do małego rondelka, roztop i wystudź. Herbatniki zmiksuj z roztopionym, masłem. Przełóż masę do tortownicy i mocno ugnieć, następnie włóż do lodówki na około 20 minut. Oddziel żółtka od białek i utrzyj na jasną masę żółtka z cukrem. Nadal ucierając, dodaj ser mielony z wiaderka, wsyp mąkę pszenną i łyżkę mąki ziemniaczanej, szczyptę soli i cukier waniliowy. Miksuj całość na niewielkich obrotach. Z białek ubij pianę, delikatnie połącz z masą serową. Przełóż do tortownicy i piecz przez około 1 h w temperaturze 180 stopni. Wyłącz piekarnik, uchyl lekko drzwiczki i trzymaj sernik w piekarniku przez kolejne 30 minut.
Wiśnie wraz z niewielką ilością kompotu zagotuj, dodaj cukier i mąkę ziemniaczaną (1 łyżka), raz po raz mieszając. Wiśnie przestudzamy i wylewamy na gotowy sernik. Możemy dodatkowo posypać ciasto przed podaniem cukrem pudrem.
Porady
- Sernik z wiśniami możesz przygotować także z mrożonych owoców i cieszyć się wypiekiem przez cały rok. Mrożone wiśnie roztop i włóż do rondelka, zagotuj. Dodaj kilka łyżek cukru i duś na małym ogniu do czasu, aż sok wyparuje.
- Wiśniowy sernik najlepiej smakuje następnego dnia. Możesz go podać w towarzystwie bitej śmietany lub lodów waniliowych.
- Foremkę do pieczenia sernika wyłóż papierem do pieczenia. Zabieg ten pozwoli na bezproblemowe wyjęcie sernika po upieczeniu oraz przełożenie go na paterę.
- Wiśnie z przepisu możesz wymienić na inne, ulubione owoce. Dobrym wyborem będą maliny, czereśnie, brzoskwinie i morele.
- Jeśli chcesz zrobić sernik z wiśniami na dużą blachę, podwój składniki z powyższego przepisu.
Przepisów na sernik z wiśniami jest wiele. Różnią się sposobem przygotowania, użycia poszczególnych składników oraz tym, na jakim spodzie są pieczone (są też serniki, które nie mają żadnego spodu). Najczęściej jednak pieczone są serniki na kruchym lub ciasteczkowym spodzie. Jak zrobić sernik z wiśniami na kruchym spodzie? Oto przepis na sernik z wiśniami na tortownicę o rozmiarze 24cm. 200g mąki pszennej przesiej na stolnicę, dodaj szczyptę soli, oraz 2 łyżki cukru. Zrób małe wgłębienie i dodaj jedno jajko oraz 100g zimnego masła pokrojonego w kostkę. Zagnieć ciasto, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 15 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i wyklej nim foremkę, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Widelcem nakłuj ciasto i ponownie wstaw do lodówki. W czasie, gdy ciasto odpoczywa w lodówce, zajmij się przygotowaniem sera. Roztop 100g masła i wystudź. Do miski wbij 5 żółtek, dodaj 4 łyżki stołowe cukru i zmiksuj na jasną masę. Partiami dodaj ser z wiaderka i wymieszaj. Do masy serowej dodaj opakowanie budyniu waniliowego, roztopione masło oraz szczyptę soli. Połącz składniki i wlej na ciasto. Sernik piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i trzymaj sernik przez około 30 minut. Wyjmij i wystudź. Udekoruj sernik wiśniami przygotowanymi zgodnie z powyższymi wskazówkami.
Komentarze