REKLAMA

Sok z wiśni z sokownika

Sok z wiśni to pyszny i zdrowy sok, który najlepiej smakuje przygotowany latem, ze świeżych owoców. Można serwować do obiadu, do potraw z grilla czy też w roli orzeźwiającego i chłodzącego napoju. Nasz przepis na sok z wiśni jest bardzo łatwy i trzyskładnikowy – do jego odtworzenia potrzebujemy tylko świeżych owoców, cukru i wody. Niezbędny jest również sokownik, czyli specjalne urządzenie do wytwarzania soków. Istnieją również sposoby na przygotowanie soku z wiśni bez sokownika. Dzięki procesowi pasteryzacji możemy w łatwy i szybki sposób przedłużyć trwałość naszego domowego soku z wiśni, a także zrobić zapasy na sezon jesienno-zimowy. Poniżej podpowiadamy, jak zrobić sok z wiśni krok po kroku!

dodany przez: marlenas

przetwory z owoców przetwory z wiśni sok

Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.47 z 152 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przepis na sok z wiśni zaczynamy od dokładnego umycia osuszenia wiśni, a następnie pozbycia się z nich pestek. Dalej przygotowujemy słoiki i nakrętki – wyparzamy je (zalewając wrzątkiem lub wstawiając do piekarnika na ok. 20 minut w temperaturze 100 stopni Celsjusza). Do dolnej części sokownika o całkowitej pojemności 6 l wlewamy ok. 1,5 l wody. Doprowadzamy do wrzenia, po czym do górnego naczynia nakładamy wiśnie i zasypujemy je cukrem. Co kilka minut mieszamy, by składniki się połączyły. Po 15 min można zlewać pierwszy sok. Pozostałą część najlepiej spuścić po 30–40 min. 

  • 2.

    Sok z wiśni zlewamy do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcamy. Dno dużego garnka wyścielamy ściereczką (by słoiki nie pękły). Układamy gotowe soki. Nalewamy wody, tak by sięgała 2 cm pod nakrętkę. Gotujemy 15–40 minut. Słoiki wyjmujemy, odwracamy denkiem do góry. Po wystudzeniu sprawdzamy, czy się zassały. Z podanych proporcji wychodzi ok. 5 słoików soku.

Porady

  • Dobrym i sprawdzonym sposobem na pozbycie się pestek z wiśni jest wykorzystanie drylownicy, która może przydać się również do usuwania pestek z innych owoców i warzyw (np. oliwek). Czy można przygotować sok z wiśni bez drylowania? Nie jest to zbyt dobrym pomysłem, ponieważ pestki wiśni zawierają amigdalinę, który jest toksycznym związek cyjanogenny. Wiśnie z pestkami lepiej sprawdzą się zatem na domowy kompot aniżeli na sok.
  • Jeśli zależy nam na przygotowaniu zdrowszej wersji soku z wiśni, zamiast cukru, możemy dodać ksylitol. 
  • Do przygotowania domowego soku z wiśni według naszego przepisu niezbędny jest sokownik – specjalne urządzenie do przygotowania soków, które składa się z trzech połączonych ze sobą naczyń. Jeśli nie mamy sokownika, to sok z wiśni możemy przygotować w zwykłym garnku – wystarczy umieścić wydrylowane wiśnie w garnku, zasypać je cukrem, odstawić na ok. 30 minut, zalać wodą i gotować przez ok. 20 minut. 
  • Produktem ubocznym po przygotowaniu soku z wiśni są odsądzone z soku i wydrylowane wiśnie. Jeśli nie chcemy się ich pozbywać, to możemy przygotować na ich bazie mus wiśniowy, który świetnie sprawdzi się do budyniu, naleśników, lodów czy nawet wypieków. 
  • Do soku z wiśni można dodać ok. 50 ml soku z cytryny – wówczas będzie miał on lekko kwaskowaty posmak. Dobrze sprawdzą się także przyprawy: cynamon, goździki czy kardamon. 
     

Notka redakcyjna

 

Jakie wiśnie na sok są najlepsze? 


Do przygotowania soku najlepiej wykorzystać świeże i dojrzałe owoce – nie mogą być jednak nadpsute czy też w ogóle zepsute, dlatego też przed przygotowaniem soku należy bardzo starannie przebrać wiśnie. Zwykle na sok wykorzystuje się wiśnie słupianki, nazywane również wiśniami nadwiślankami. Charakteryzują się one intensywną barwą i stosunkowo małym kształtem (w porównaniu do innych odmian wiśni). Ma ona intensywny, kwaskowaty i cierpki smak, co sprawia, że idealnie sprawdza się na soki. Inne często wykorzystywane odmiany wiśni na sok to: wiśna Nana, wiśna North Star, wiśnia Lucyna, wiśnia Sabina. 


Sok z wiśni – czy jest zdrowy?


Domowy sok z wiśni jest nie tylko pyszny, ale również – mimo sporej zawartości cukru (można go zastąpić zdrowszym odpowiednikiem np. cukrem trzcinowym lub ksylitolem). Sok z wiśni – podobnie jak same wiśnie – ma wiele drogocennych właściwości odżywczych. Z racji na sporą zawartość potasu pozytywnie wpływa na pracę serca, a także zmniejsza ryzyko miażdżycy. Wiśnie zawierają również melatoninę, która reguluje sen i przeciwdziała bezsenności. Oprócz tego owoce te wskazane są na pobudzenie apetytu, chronią przed chorobami nowotworowymi, działają przeciwzapalnie, wspomagają pracę układu moczowego.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy