Zupa wiśniowa to idealna propozycja letni lunch, obiad czy podwieczorek. Połączenie świeżych, sezonowych owoców, włoskiego makaronu fusilli, jakościowej śmietany i aromatycznych przypraw korzennych smakuje wprost genialnie! Dodatkowo, zupę przygotujecie już w 35 minut. Jeśli szukacie ciekawych pomysłów na urozmaicenie codziennego jadłospisu, koniecznie sprawdźcie nasz przepis!
Zupa wiśniowa / fot. iStock
(średnia 4.46 z 170 głosów)
Przygotowanie składników: Makaron gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Wiśnie płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i drylujemy. Gruszki oraz jabłka myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Przygotowanie składników: Makaron gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Wiśnie płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i drylujemy. Gruszki oraz jabłka myjemy, obieramy i kroimy na kawałki.
Zupa wiśniowa: Owoce przekładamy do garnka, zalewamy wodą i doprawiamy cynamonem oraz goździkami. Dodajemy cukier. Doprowadzamy zupę do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy całość przez kolejne 15 minut. Po tym czasie, śmietanę rozrabiamy z niewielką ilością zupy i mąką. Przelewamy ją do garnka i dokładnie mieszamy. Zupa wiśniowa: Owoce przekładamy do garnka, zalewamy wodą i doprawiamy cynamonem oraz goździkami. Dodajemy cukier. Doprowadzamy zupę do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy całość przez kolejne 15 minut. Po tym czasie, śmietanę rozrabiamy z niewielką ilością zupy i mąką. Przelewamy ją do garnka i dokładnie mieszamy.
Porady
- Po wystudzeniu, zupę wiśniową można przechowywać w lodówce przez około 2–3 dni.
- Zupy wiśniowej ze śmietaną nie należy mrozić. Zawarty w śmietanie tłuszcz nie ulega bowiem całkowitemu zamrożeniu, przez co (nawet w zamrażalniku) mogą się w nim rozwijać szkodliwe dla zdrowia bakterie.
- Smak zupy wiśniowej z makaronem, można wzbogacić, dodając do niej odrobinę kardamonu czy gałki muszkatołowej.
- Chcecie przygotować zupę wiśniową zabielaną w wersji wegańskiej? Żaden problem. Wystarczy zastąpić podaną w przepisie śmietanę gęstym mleczkiem kokosowym. Nada ono całości fantastycznego smaku i aromatu.
- Podczas upalnych, letnich dni zupę można serwować na zimno jako smaczny chłodnik z wiśni.
- Jeśli nie przepadacie za połączeniem makaronu i owoców, zupę z wiśni możecie serwować z dodatkiem ryżu, maślanej chałki lub pokrojonych na kawałki naleśników.
- Osobom na diecie bezglutenowej, polecamy zastąpienie klasycznego makaronu pszennego jego kukurydzianą wersją.
- Jeżeli chcecie przygotować wiśniową zupę owocową w nieco zdrowszej wersji, możecie zastąpić podany w przepisie cukier biały erytrolem, ksylitolem lub stewią. Dobrze sprawdzi się w tym celu również syrop z agawy czy z daktyli.
- Poza sezonem letnim, możecie przygotować równie smaczną zupę wiśniową z mrożonych wiśni.
Sposobów na to, jak zrobić zupę wiśniową jest cała masa! Najlepiej smakuje ona latem, gdy łatwo o świeże owoce. W najprostszej wersji wystarczy zagotować wydrylowane wiśnie z dodatkiem cukru, cynamonu i wody, a następnie całość zaserwować w towarzystwie makaronu. By całość smakowała jeszcze lepiej, warto jednak pokusić się o dodatek gęstej śmietanki.
Polecamy spróbować także zupy wiśniowej z kisielem lub z budyniem. W pierwszym przypadku najlepiej zdecydować się na dodatek kisielu wiśniowego lub cytrynowego, który to idealnie podkreśli lekko kwaskowaty smak owoców. Z kolei przygotowując danie z budyniem, warto zdecydować się na jego wanilinową lub śmietankową wersję. Całość podaje się zwykle na zimno. Po schłodzeniu zupa nabierze bowiem o wiele gęstszej konsystencji.
Jeżeli planujecie podać danie dzieciom, możecie przyrządzić smaczną zupę wiśniową z kluskami. W zależności od waszych upodobań mogą to być kluski lane, kładzione lub siekane. By całość smakowała jeszcze lepiej, zupę z domowymi kluseczkami, możecie ugotować na mleku. Owocowa zupa równie dobrze smakuje z dodatkiem chrupiących, zarumienionych grzanek czy pokrojonych na małe kawałki, lekko słodkawych bułeczek maślanych.
Komentarze