Zupa wiśniowa

Zupa wiśniowa to idealna propozycja na podwieczorek w sezonie owocowym. Zupa wiśniowa z makaronem to klasyczne połączenie zapamiętane z czasów dzieciństwa. Zupa wiśniowa może być podawana z wkrojonymi naleśnikami, grzankami z chałki albo z ryżem. Zupa wiśniowa najczęściej doprawiana jest cynamonem, goździkami, kardamonem lub gałką muszkatołową.

Zupy

Czas przygotowania:
35 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 169 głosów)

Kroki wykonania:

  • iStock-fusilli-swiderki-min1.Makaron ugotować na półtwardo (al dente) w lekko osolonej wodzie. Następnie owoce wiśni należy umyć. Potem trzeba wiśnie wydrylować, gruszkę i jabłko pokroić na kawałki.
  • iStock-wisnie-min2.Następnie owoce należy włożyć do garnka, zalać wodą. Dodać przyprawy: cynamon i goździki. Potem należy dosłodzić cukrem. Zupa wiśniowa powinna być doprowadzona do wrzenia. Całość należy gotować na małym ogniu przez 15 minut. Następnie należy śmietanę rozrobić z mąka i kilkoma łyżkami gorącej zupy. Płyn należy wlać do garnka. Zupa wiśniowa jest gotowa do podania.

Porady

Zupa wiśniowa zawiera w przepisie:

  • makaron typu świderki
  • jabłko
  • gruszkę

 

Notka redakcyjna

Jak ugotować zupę wiśniową?

Zupa wiśniowa to przysmak kojarzony z letnim podwieczorkiem. Wystarczy wydrylować wiśnie, posypać cukrem i zalać wodą. Całość należy gotować z cynamonem, kardamonem, goździkami. Na koniec można doprawić świeżo startą gałką muszkatołową. Zupa wiśniowa powinna być doprawiona śmietaną. Przeciwnicy zup owocowych często podkreślają, że bez zabielenia zupa jest po prostu kompotem.

Weganie mogą użyć mleka kokosowego. Warto wiedzieć, że wiśnie i kokos to idealne połączenie smaków, które często można spotkać np.: w formie ciasta lub jako deser podawany w pucharkach. Gotowa zupa wiśniowa może być serwowana jako chłodnik na słodko.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy