REKLAMA

Ciasto z wiśniami

Ciasto z wiśniami na drożdżowym spodzie z kruszonką na wierzchu to obowiązkowa propozycja na podwieczorek. Jest niezwykle puszyste i bardzo dobrze komponuje się ze smakiem słodko–kwaśnych owoców. Ten prosty wypiek świetnie sprawdzi się jako słodki dodatek do kawy czy herbaty. A do tego można je robić przez cały rok. Poniżej podajemy przepis na szybkie ciasto z wiśniami.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Ciasta ciasto z owocami ciasto drożdżowe

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.45 z 196 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Ciasto drożdżowe: mąkę (350 g) z solą i cukrem wsypujemy do miski. Masło (120 g) wkładamy do mleka, żeby się rozpuściło. Maślano–drożdżową mieszaninę oraz jajko dodajemy do mąki i wyrabiamy elastyczne ciasto, odchodzące od ścianek naczynia. Przykrywamy i odstawiamy na 2 godz. do wyrośnięcia. W między czasie smarujemy blachę resztą masła. Ciasto jeszcze raz zagniatamy, przekładamy na środek blachy i rozprowadzamy palcami. Przykrywamy i odstawiamy na 15 min.  
    Wiśnie: owoce rozmrażamy (jeśli wykorzystujemy mrożone) i osączamy na sicie z nadmiaru soku. W przypadku świeżych, dokładnie je myjemy i usuwamy pestki. 

  • 2.

    Kruszonka i pieczenie: pozostałą część masła rozcieramy z mąką, migdałami, cukrem i aromatem, aż powstaną grudki. Na ciasto wykładamy osączone wiśnie i posypujemy kruszonką. Pieczemy 35 min. w temp. 200°C.

Porady

  • Żeby ciasto drożdżowe z wiśniami wyszło puszyste, warto przesiać mąkę pszenną – ta prosta czynność napowietrza ją, dzięki czemu nasz wiśniowiec bardzo ładnie wyrośnie.
  • Do przygotowania ciasta drożdżowego zamiast świeżych drożdży, możemy wykorzystać drożdże suszone (instant).
  • Składniki na ciasto drożdżowego z wiśniami powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Do przygotowania ciasta wiśniowego możemy wykorzystać wiśnie świeże, mrożone lub użyć te, które pozostały nam z kompotu w myśl idei zero waste. Do ciasta bardzo dobrze sprawdzą się również wiśnie zanurzone w syropie.
  • W wersji dla dorosłych, polecamy ciasto z wiśniami z nalewki.
  • Jeśli nie przepadamy za ciastem drożdżowym, to nasz placek z wiśniami możemy przygotować na bazie innego ciasta np. kruchego lub biszkoptowego.
  • Przepis na ciasto z wiśniami jest na tyle uniwersalny, że równie dobrze możemy wykorzystać inne owoce – truskawki, jagody, borówki, śliwki bądź czereśnie.
  • Ciekawą propozycją jest z pewnością ciasto czekoladowe z wiśniami. Podstawą może być biszkopt z kakao lub drożdżowe wymieszane z posiekaną czekoladą.
  • Jeśli chcemy zrobić deser na wyjątkową okazję, to szczególnie polecamy ciasto z wiśniami i bezą. Wystarczy zrobić dodatkową warstwę z białek ubitych na sztywno, a wierzch posypać kruszonką.
  • Dużą popularnością cieszy się też ciasto wiśniowe z budyniem – gotowym lub zrobionym w domu. Wylewamy go na wiśnie i przykrywamy kruszonką. 

Notka redakcyjna

Ciasto z wiśniami – ekspresowa wersja

Nasz przepis na wiśniowiec, czyli placek z wiśniami, jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu. Dlatego też świetnie sprawdzi się jako tzw. awaryjne ciasto w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości. Niemniej jednak warto pamiętać, że ciasto drożdżowe potrzebuje 20–30 minut na to, by spokojnie wyrosnąć. Warto wiedzieć, że można je zrobić wcześniej i surowe przechowywać w lodówce przez kilka dni. Dzięki temu mamy zawsze pod ręką gotową porcję. Opcjonalnie można również wykorzystać gotowe ciasto drożdżowe, które dostępne jest w niemal każdym supermarkecie.


Z pewnością jeszcze szybszą wersją będzie kruche ciasto z wiśniami lub tarta. Idealnie pasuje tu beza. Możemy też podać je z gałką ulubionych lodów  i kleksem z bitej śmietany.

 

Jakie wiśnie co ciasta?

Ciasto z wiśniami to idealny deser na lato, gdyż to właśnie na tę porę roku przypada sezon na te owoce. Jeśli zdecydujemy się na wykorzystanie świeżych wiśni, to należy postawić na jak najsłodsze odmiany, gdyż dzięki temu nie będziemy musieli dodawać zbyt dużo cukru.


Dodatkowo przed wykorzystaniem świeżych wiśni należy je wcześniej wydrylować i pozbyć się wszystkich wadliwych egzemplarzy. Kilka sztuk można pozostawić na dekorację wypieku.


Drugą możliwością są mrożone owoce, które pozostawiamy do rozmrożenia, a następnie odsączamy je z nadmiaru wody. Mrożone wiśnie to dobra opcja na tartę bądź do ciasta kruchego, gdyż w przypadku innych rodzajów ciast, wilgotność owoców może przyczynić się do powstania zakalca. Ostatnią z możliwych opcji są wiśnie z kompotu, nalewki bądź likieru – są one soczyste w smaku i świetnie komponują się z ciastem czekoladowym (z dodatkiem kakao).

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy