Ciasto z wiśniami

Ciasto z wiśniami, przepisy, ciasta, deser

Dodany przez:

Ciasto z wiśniami

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 35 dag mąki
  • szczypta soli
  • 5 łyżek cukru
  • 180 ml mleka
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 6 łyżek miękkiego masła
  • jajko
  • 1 kg wiśni (mrożonych)
  • KRUSZONKA:
  • 10 dag masła
  • 10 dag mąki
  • 10 dag płatków migdałowych
  • 10 dag brązowego cukru
  • 2 krople aromatu migdałowego

Przygotowanie

  1. Ciasto z wiśniami
  2. Mąkę z solą i cukrem wsypujemy do miski. Mleko lekko podgrzewamy i rozprowadzamy nim rozkruszone drożdże. 5 łyżek masła wkładamy do mleka, aby się rozpuściło. Maślano–drożdżową mieszaninę oraz jajko dodajemy do mąki i wyrabiamy elastyczne ciasto, odchodzące od ścianek naczynia. Przykrywamy i odstawiamy na 2 godz. Wiśnie rozmrażamy i osączamy na sicie z nadmiaru soku. Blachę smarujemy resztą masła.
  3. Ciasto jeszcze raz zagniatamy, przekładamy na środek blachy i rozprowadzamy palcami. Przykrywamy i odstawiamy na 15 min.  Na kruszonkę: masło rozcieramy palcami z mąką, migdałami, cukrem i aromatem, aż powstaną grudki. Na ciasto wykładamy osączone wiśnie i posypujemy kruszonką. Pieczemy 35 min w temp. 200°C.
  4. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  5. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
przepisy ciasta deser ciasto z wiśniami
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze