Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami to deser, który zawsze robi wielkie wrażenie na stole. Połączenie jasnego i ciemnego ciasta, soczystych owoców i aksamitnego kremu smakuje rewelacyjnie, a czekoladowy, marmurkowy wzór od razu przykuwa wzrok. W sezonie warto przygotowywać je ze świeżych brzoskwiń, a poza nim wykorzystać te w syropie. Zobaczcie, jak zrobić ciasto kakaowe z brzoskwiniami!
SiP 4/2021
(średnia 4.43 z 190 głosów)
Ciasto: Blachę 23x33 cm wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzewamy do 175°C. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce ucieramy 200 g masła z 250 g cukru pudru, a następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku, ciągle ucierając. Teraz dodajemy ekstrakt waniliowy i połowę śmietanki oraz suche składniki. Połowę ciasta wykładamy na blachę i wciskamy w nie cząstki brzoskwiń. Pozostałe ciasto mieszamy z kakao i resztą śmietanki, a następnie wylewamy je równomiernie na jasne ciasto. Blachę wkładamy do piekarnika na 40 minut, a następnie studzimy.
Krem: W rondelku zagotowujemy 400 ml mleka i 75 g cukru pudru. W oddzielnej misce mieszamy 100 ml mleka, 25 g cukru, 1 żółtko i skrobię kukurydzianą. Wlewamy zawartość miski do rondelka i gotujemy do zgęstnienia, a następnie studzimy. W tym czasie ucieramy 250 g masła na puch i łączymy z masą mleczną. Krem wykładamy na ciasto i chłodzimy wszystko w lodówce.
Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami: W dwóch oddzielnych miskach rozpuszczamy w kąpieli wodnej 100 g czekolady mlecznej i 100 białej czekolady. Do każdej z nich dodajemy po 15 g masła. Oblewamy ciasto naprzemiennie polewamy, tworząc marmurkowy wzór, a następnie wkładamy ciasto do lodówki na co najmniej godzinę.
Porady
- Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami z puszki będzie równie smaczne jak to ze świeżych owoców. W sezonie można też przygotować na zapas własne brzoskwinie w syropie, które posłużą nam potem przez cały rok. Smacznym zamiennikiem całych owoców będzie też konfitura lub dżem brzoskwiniowy.
- Jeśli lubicie bardziej owocowe i lekkie desery, to z pewnością posmakuje wam również ciasto czekoladowe z brzoskwiniami i galaretką. Można wykorzystać do tego dowolną galaretkę owocową w proszku lub zrobić własną na bazie żelatyny i ulubionego soku lub syropu. Zamiast żelatyny można wykorzystać do tego również agar-agar, czyli substancję żelującą pochodzenia roślinnego.
- Pysznym pomysłem będzie też ciasto czekoladowe z brzoskwiniami i kremem kakaowym. Taki podwójnie czekoladowy deser najlepiej smakuje zaserwowany z gałką lodów waniliowych. Smacznym dodatkiem będzie również bita śmietana.
- Gotowe ciasto czekoladowe z brzoskwiniami najlepiej trzymać w lodówce, zamknięte w pojemniku z pokrywką. Takie przechowywanie pozwoli wydłużyć jego świeżość, dzięki czemu będziemy mogli cieszyć się jego smakiem nawet do 5 dni.
Zobacz też przepis na sernik z brzoskwiniami w klasycznej wersji pieczonej oraz na zimno.
Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami wygląda jak z najlepszej cukierni, dlatego może wydawać się trudne w przygotowaniu. Okazuje się jednak, że przepis wcale nie jest skomplikowany i poradzi sobie z nim każdy. Aby mieć pewność, że wypiek zawsze wyjdzie idealne, należy jednak trzymać się kilku zasad. Na co trzeba zwrócić uwagę, przygotowując ciasto czekoladowe z brzoskwiniami? Po pierwsze, musimy trzymać się podanych proporcji. Dokładne odmierzanie produktów jest kluczem do tego, by uzyskać odpowiednią konsystencję i smak wszystkich warstw ciasta.
Niezwykle ważną, choć z pozoru błahą czynnością, jest przesianie sypkich składników, czyli mąki i proszku do pieczenia. Nie warto pomijać tego etapu, gdyż zajmuje to tylko chwilę, a wpływa na późniejszą strukturę wypieku. Czekoladowe ciasto z brzoskwiniami będzie dzięki temu napowietrzone, puszyste i pięknie wyrośnie.
Kolejnym etapem przepisu na ciasto czekoladowe z brzoskwiniami jest przygotowywanie masy budyniowej. Tutaj istotne jest, aby przygotować bardzo gęsty budyń ze znacznie mniejszej ilości mleka niż sugeruje producent na opakowaniu. Ważne też, aby zarówno budyń, jak i ucierane masło miało jednakową temperaturę. Wystudzony budyń dodajemy do utartego masła stopniowo, po łyżce, ciągle ucierając. Jeśli mimo tego krem się zważy, wystarczy dodać do niego 2-3 łyżki wrzątku, ciągle miksując.
Brzoskwinie to fantastyczny składnik wielu pysznych przepisów, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Choć większości z nas kojarzą się one z deserami, to warto je dodawać również do dań na słono. W wersji wytrawnej te owoce świetnie komponują się one z mięsem. Słodka i soczysta połówka brzoskwini będzie doskonałym dodatkiem do pieczeni i wędlin z drobiu, wieprzowiny czy wołowiny. Taki słodki akcent doskonale pasuje także do sałatek. Najpopularniejszym połączeniem jest sałatka z brzoskwiniami i kurczakiem, ale warto wypróbować też taką z serem pleśniowym czy z mozzarellą.
Z kolei na słodko możemy wykorzystywać je do wszelkiego rodzaju wypieków i deserów na zimno. Fanom ciast polecamy kruchą tartę z brzoskwiniami, natomiast wielbicielom szybkich słodkości bez pieczenia posmakuje sernik jak pascha. Ci, którzy szukają ochłody pokochają lody i sorbet brzoskwiniowy, a także koktajle i lemoniady na bazie tego owocu. Genialnie smakują też brzoskwinie grillowane, więc jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, koniecznie wrzućcie kilka połówek na ruszt!
Komentarze