Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami

Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami to deser, który zawsze robi wielkie wrażenie na stole. Połączenie jasnego i ciemnego ciasta, soczystych owoców i aksamitnego kremu smakuje rewelacyjnie, a czekoladowy, marmurkowy wzór od razu przykuwa wzrok. W sezonie warto przygotowywać je ze świeżych brzoskwiń, a poza nim wykorzystać te w syropie. Zobaczcie, jak zrobić ciasto kakaowe z brzoskwiniami!

dodany przez: Sól i Pieprz

ciasto z owocami ciasto czekoladowe

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.43 z 187 głosów)

Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ciasto-kakaowe 1.

    Ciasto: Blachę 23x33 cm wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzewamy do 175°C. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce ucieramy 200 g masła z 250 g cukru pudru, a następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku, ciągle ucierając. Teraz dodajemy ekstrakt waniliowy i połowę śmietanki oraz suche składniki. Połowę ciasta wykładamy na blachę i wciskamy w nie cząstki brzoskwiń. Pozostałe ciasto mieszamy z kakao i resztą śmietanki, a następnie wylewamy je równomiernie na jasne ciasto. Blachę wkładamy do piekarnika na 40 minut, a następnie studzimy. 

  • Muffinki z budyniem 2.

    Krem: W rondelku zagotowujemy 400 ml mleka i 75 g cukru pudru. W oddzielnej misce mieszamy 100 ml mleka, 25 g cukru, 1 żółtko i skrobię kukurydzianą. Wlewamy zawartość miski do rondelka i gotujemy do zgęstnienia, a następnie studzimy. W tym czasie ucieramy 250 g masła na puch i łączymy z masą mleczną. Krem wykładamy na ciasto i chłodzimy wszystko w lodówce. 

  • ciasto-marmurkowe 3.

    Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami: W dwóch oddzielnych miskach rozpuszczamy w kąpieli wodnej 100 g czekolady mlecznej i 100 białej czekolady. Do każdej z nich dodajemy po 15 g masła. Oblewamy ciasto naprzemiennie polewamy, tworząc marmurkowy wzór, a następnie wkładamy ciasto do lodówki na co najmniej godzinę.

Porady

  • Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami z puszki będzie równie smaczne jak to ze świeżych owoców. W sezonie można też przygotować na zapas własne brzoskwinie w syropie, które posłużą nam potem przez cały rok. Smacznym zamiennikiem całych owoców będzie też konfitura lub dżem brzoskwiniowy.
  • Jeśli lubicie bardziej owocowe i lekkie desery, to z pewnością posmakuje wam również ciasto czekoladowe z brzoskwiniami i galaretką. Można wykorzystać do tego dowolną galaretkę owocową w proszku lub zrobić własną na bazie żelatyny i ulubionego soku lub syropu. Zamiast żelatyny można wykorzystać do tego również agar-agar, czyli substancję żelującą pochodzenia roślinnego.
  • Pysznym pomysłem będzie też ciasto czekoladowe z brzoskwiniami i kremem kakaowym. Taki podwójnie czekoladowy deser najlepiej smakuje zaserwowany z gałką lodów waniliowych. Smacznym dodatkiem będzie również bita śmietana.
  • Gotowe ciasto czekoladowe z brzoskwiniami najlepiej trzymać w lodówce, zamknięte w pojemniku z pokrywką. Takie przechowywanie pozwoli wydłużyć jego świeżość, dzięki czemu będziemy mogli cieszyć się jego smakiem nawet do 5 dni.

Zobacz też przepis na sernik z brzoskwiniami w klasycznej wersji pieczonej oraz na zimno.


Notka redakcyjna

Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami - o tym musisz pamiętać

Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami wygląda jak z najlepszej cukierni, dlatego może wydawać się trudne w przygotowaniu. Okazuje się jednak, że przepis wcale nie jest skomplikowany i poradzi sobie z nim każdy. Aby mieć pewność, że wypiek zawsze wyjdzie idealne, należy jednak trzymać się kilku zasad. Na co trzeba zwrócić uwagę, przygotowując ciasto czekoladowe z brzoskwiniami? Po pierwsze, musimy trzymać się podanych proporcji. Dokładne odmierzanie produktów jest kluczem do tego, by uzyskać odpowiednią konsystencję i smak wszystkich warstw ciasta. 

Niezwykle ważną, choć z pozoru błahą czynnością, jest przesianie sypkich składników, czyli mąki i proszku do pieczenia. Nie warto pomijać tego etapu, gdyż zajmuje to tylko chwilę, a wpływa na późniejszą strukturę wypieku. Czekoladowe ciasto z brzoskwiniami będzie dzięki temu napowietrzone, puszyste i pięknie wyrośnie. 

Kolejnym etapem przepisu na ciasto czekoladowe z brzoskwiniami jest przygotowywanie masy budyniowej. Tutaj istotne jest, aby przygotować bardzo gęsty budyń ze znacznie mniejszej ilości mleka niż sugeruje producent na opakowaniu. Ważne też, aby zarówno budyń, jak i ucierane masło miało jednakową temperaturę. Wystudzony budyń dodajemy do utartego masła stopniowo, po łyżce, ciągle ucierając. Jeśli mimo tego krem się zważy, wystarczy dodać do niego 2-3 łyżki wrzątku, ciągle miksując.

Co zrobić z brzoskwiń? Inne desery z brzoskwiniami

Brzoskwinie to fantastyczny składnik wielu pysznych przepisów, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Choć większości z nas kojarzą się one z deserami, to warto je dodawać również do dań na słono. W wersji wytrawnej te owoce świetnie komponują się one z mięsem. Słodka i soczysta połówka brzoskwini będzie doskonałym dodatkiem do pieczeni i wędlin z drobiu, wieprzowiny czy wołowiny. Taki słodki akcent doskonale pasuje także do sałatek. Najpopularniejszym połączeniem jest sałatka z brzoskwiniami i kurczakiem, ale warto wypróbować też taką z serem pleśniowym czy z mozzarellą.

Z kolei na słodko możemy wykorzystywać je do wszelkiego rodzaju wypieków i deserów na zimno. Fanom ciast polecamy kruchą tartę z brzoskwiniami, natomiast wielbicielom szybkich słodkości bez pieczenia posmakuje sernik jak pascha. Ci, którzy szukają ochłody pokochają lody i sorbet brzoskwiniowy, a także koktajle i lemoniady na bazie tego owocu. Genialnie smakują też brzoskwinie grillowane, więc jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, koniecznie wrzućcie kilka połówek na ruszt!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy