Polewa kakaowa to idealna ozdoba ciasta lub tortu, ale pasuje też do ciasteczek, lodów i innych deserów. Przyrządza się ją w 5 minut i na pewno jest lepszym rozwiązaniem niż produkt kupiony w sklepie. Przepis można dowolnie modyfikować i bez trudu stworzyć wersję dla wegan. Polewa z kakao zaskoczy Was swoją prostotą i uniwersalnym zastosowaniem.
Adobe Stock
(średnia 4.36 z 196 głosów)
Przygotowanie: masło kroimy w kostkę. Kakao i cukier puder przesiewamy oddzielnie przez sitko, żeby nie miały grudek.
Masło: wkładamy do rondelka. Podgrzewamy, aż tłuszcz całkowicie się rozpuści. Dosypujemy cukier i mieszamy łyżką lub rózgą do całkowitego połączenia składników.
Polewa kakaowa: dolewamy do rondelka mleko, żeby rozcieńczyć nieco miksturę. Kakao dodajemy jako ostatnie. Dokładnie rozprowadzamy je w płynnych składnikach za pomocą rózgi. Zdejmujemy rondelek z palnika. Polewa jest gotowa do użytku.
Porady
- Wartości podane w przepisie możemy modyfikować w zależności od tego, jaką konsystencję chcemy otrzymać. Szybka polewa czekoladowa będzie gęstsza, jeśli dodamy więcej kakao i mniej mleka. Jeśli chcemy, żeby dekoracja do ciasta była mniej słodka, zmniejszmy odpowiednio ilość cukru.
- Najlepiej, jeśli użyjemy tłustego mleka. Polewa z kakao będzie wtedy bardziej kremowa. Nic się jednak nie stanie, jeśli użyjemy odchudzonego produktu, a nawet wody.
- Masło możemy zamienić na margarynę. Warto jednak zmniejszyć wtedy ilość mleka w przepisie, jako że margaryna zawiera więcej wody niż masło.
- Prosta polewa kakaowa będzie gotowa w mgnieniu oka, jeśli użyjemy cukru pudru, ponieważ błyskawicznie rozpuści się on w maśle. Jeśli go nie mamy, możemy użyć drobnego cukru do wypieków lub zmielić gruboziarnisty produkt na puch w malakserze.
- Warto wybierać kakao dobrej jakości, bez dodatku ulepszaczy. Zwróćmy uwagę na to, ile znajduje się w nim masła kakaowego. Jeśli chcemy, możemy wybrać produkt o obniżonej zawartości tłuszczu.
- Pamiętajmy, że dodatek do deserów możemy wzbogacić dowolnym aromatem. Szybka polewa czekoladowa może mieć na przykład smak pomarańczy lub kawy. Użyjmy esencji do ciasta, likieru lub skórki cytrusowej.
- Dodatek do deserów z kakao możemy po przyrządzeniu przełożyć do szczelnie zamykanego pojemniczka i przechowywać w lodówce. Kiedy polewa kakaowa będzie nam potrzebna, wystarczy ponownie rozgrzać ją w rondelku i wymieszać.
Prosta polewa czekoladowa z kakao sprawdzi się jako dodatek to różnego rodzaju deserów. Zarówno tych, które pieczołowicie przyrządzamy w domu, jak i gotowych wypieków lub lodów, które chcemy szybko urozmaicić przed wieczornym posiedzeniem na kanapie. Przedstawiamy kilka propozycji na czekoladową ucztę:
Osoby, które nie akceptują produktów pochodzenia zwierzęcego, z pewnością zastanawiają się, jak zrobić polewę czekoladową z kakao do wegańskich deserów. Jako zamiennik masła najlepiej sprawdzi się olej kokosowy. Krowie mleko możemy zastąpić wersją roślinną lub po prostu użyć wody lub soku z owoców, jeśli chcemy nadać deserowi określony aromat. Miejmy jednak na uwadze, że olej kokosowy rozpuszcza się w niższej temperaturze niż masło. Może mieć to znaczenie, kiedy podajemy deser w temperaturze pokojowej. Taka polewa z kakao to także dobre rozwiązanie dla osób, które nie tolerują laktozy. Możemy ją podać na przykład jako dodatek do wegańskiego brownie z batatów.
Prosta polewa do ciasta z kakao to najszybszy sposób na dekorację deseru. Często używa się jej jednak zamiennie z kremem przyrządzonym na bazie czekolady. Wybór zależy od osobistych preferencji i dostępnych składników, ale także od tego, co i w jaki sposób chcemy udekorować. Jeśli chcemy zrobić krem czekoladowy ganache, potrzebne będą nam śmietana kremówka i połamana w kawałki czekolada (biała, mleczna lub gorzka). W zależności od zastosowanych proporcji i stopnia schłodzenia masy, możemy jej użyć jako polewy lub gęstego kremu do dekoracji, który wyciska się na ciasto za pomocą rękawa cukierniczego. Ganache możemy także po schłodzeniu ubić na puszysty krem.
Komentarze