REKLAMA

Polewa kakaowa

Polewa kakaowa w najszybszym, sprawdzonym przepisie. To idealny dodatek na wierzch ciasta, ale pasuje też do ciasteczek, babeczek i innych deserów. Polewa z kakao domowym sposobem będzie lepszym wyborem niż gotowce ze sklepu. Warto zadbać o dobrą jakość kakao, aby smakowała wyśmienicie. Zobacz, jak zrobić domową polewę kakao i przygotuj pyszny czekoladowy dodatek!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Desery Naleśniki Sosy polewa Przekąski

Czas przygotowania:
5min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.36 z 196 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Kakao 1.

    Jak zrobić polewę kakaową? Zaczynamy od roztopienia masła w garnuszku z grubszym dnem. Dodajemy cukier i za pomocą łopatki (drewnianej lub gumowej) mieszamy do rozpuszczenia. Wsypujemy kakao i zagotowujemy całość na niewielkim ogniu. Pyszna polewa kakaowa jest gotowa do użycia.
     

Porady

  • Polewa kakaowa sprawdzi się doskonale jako dodatek do ciast, babeczek, ciastek, a także lodów!

Notka redakcyjna

Polewa czekoladowa z czekolady

Polewa kakaowa przypomina w smaku polewę czekoladową. Jeśli jednak jesteśmy fanami klasycznej czekolady, warto właśnie z niej przygotować polewę czekoladową. Do zrobienia polewy z czekolady będziemy potrzebowali: 3 łyżki cukru, 1 łyżkę mleka, 1 łyżkę masła, 0.5 tabliczki czekolady. W rondelku rozkruszamy czekoladę, dodajemy masło i cukier. Całość podgrzewamy na małym ogniu. Gdy cukier się rozpuści, wlewamy mleko i mieszamy. Polewa czekoladowa powinna mieć jednolitą, gładką konsystencję. Do tego przepisu na polewę z czekolady najlepiej wykorzystać gorzką czekoladę. Jeśli jednak wolimy nieco łagodniejszy smak, możemy również sięgnąć po mleczną czekoladę. Warto jednak wtedy ograniczyć ilość cukru, jaką dodajemy do naszej czekoladowej polewy.

Kakao – napój bogów

Kakao to produkt, który oprócz wyjątkowego smaku, może pochwalić się również licznymi właściwościami zdrowotnymi. Jest ono bogate w minerały, witaminy, kwasy tłuszczowe i aminokwasy. Jest to też źródło polifenoli, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne. Kakao zawiera składniki mineralne takie jak magnez, potas czy fosfor, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kakao posiada również właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Co ciekawe, regularne spożywanie kakao, może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na cukrzycę. Produkt ten ma korzystny wpływ na układ sercowo – naczyniowy. Korzyści z picia kakao jest mnóstwo. Od wieków jest ono uznawane za produkt, który pomaga zachować nie tylko zdrowie, ale też urodę i młodość. Warto więc włączyć je do swojej diety i wykorzystywać przy różnych przepisach, takich jak ten na polewę kakaową.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy