Dżem z wiśni

Dżem z wiśni to pyszny i smaczny dodatek do kanapek, naleśników, wypieków i innych deserów. Domowy dżem z wiśni z kawałkami owoców jest gęsty i lekko winny w smaku. Jeśli przygotowujemy przetwory na zimę, to warto dodać do nich cukier żelujący – dżem wiśniowy z żelfiksem nie tylko ma pożądaną konsystencję, ale również jest dłużej zdatny do spożycia. Idealnym czasem na uzupełnienie domowej spiżarni i przygotowanie prostego dżemu z wiśni na zimę jest lipiec, kiedy to przypada szczyt sezonu na te owoce. 

dodany przez: Kulinarna Ania

Przetwory dżemy dżem wiśniowy przetwory z wiśni

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.39 z 187 głosów)


Kroki przygotowania:

  • wsinie 1.

    Jak zrobić dżem z wiśni? Wiśnie płuczemy, przebieramy drylujemy nad miską. Wydrylowane wiśnie zasypujemy cukrem, mieszamy i pozostawiamy najlepiej na noc, aby puściły sok (przykrywamy je wtedy szczelnie ściereczką).

  • dzem-wisniowy 2.

    Wiśnie gotujemy na małym ogniu około 5 minut, wsypujemy cukier żelujący i jeszcze gotujemy około 3-4 minut, dokładnie mieszając. Wiśnie nakładamy w wyparzone, suche słoiczki, przewracamy wieczkiem w dół na 30 minut. Po tym czasie odwracamy słoiczek, dżem z wiśnie jest gotowy.

Porady

  • Nasz przepis na prosty dżem z wiśni jest uniwersalny, można wykorzystać go do przygotowania przetworów z innych owoców. Warto jednak pamiętać, że owoce z dużą zawartością pektyny należy dłużej gotować. 
  • Dżem wiśniowy należy przygotować z dojrzałych owoców, które najlepiej zbierać w lipcu – wtedy to przypada szczyt sezonu na wiśnie. Owoce na dżem nie mogą być jednak nadpsute, gdyż mogą one sprawić, że nasze przetwory będą miały gorzkawy smak. Przed wykorzystaniem wiśni należy je dokładnie umyć, usunąć szypułki, a także wydrylować – najlepiej ręcznie. 
  • Jeśli chcemy przygotować dietetyczny dżem wiśniowy to, zamiast cukru możemy wykorzystać jego znacznie zdrowszy odpowiednik – ksylitol. 
  • Smak dżemu wiśniowego można wzmocnić za pomocą przypraw. Dobrze sprawdzi się cynamon, anyż i kardamon. 

Notka redakcyjna

Dżem wiśniowy z żelfiksem 


Żelfiks, czyli cukier żelujący, jest popularnym dodatkiem spożywczym, który zawiera cukier i pektynę – naturalną substancję, występującą w owocach. Charakteryzuje się ona właściwościami zagęszczającymi, dlatego bardzo często wykorzystywana jest w branży spożywczej. Mimo że owoce zawierają pektynę, to jednak przygotowanie dżemów z samych owoców (bez dodatku cukru żelującego) może sprawić, że zaczną one szybko fermentować. Dlatego, jeśli chcemy przygotować dżem z wiśni lub z innych owoców na zimę, to warto dodać do niego cukier żelujący, który w swoim składzie zawiera substancje konserwujące. 


Przepis na dżem z użyciem cukru żelującego jest bardzo łatwy – wystarczy zasypać nim oczyszczone i odpowiednio przygotowane owoce, a następnie zasypać je żelfiksem i gotować przez kilka minut. Żelfiks nie tylko przedłuża trwałość naszych dżemów z wiśni lub z innych owoców, ale także wpływa na jego konsystencję. To właśnie dzięki niemu nasze przetwory są gęste i łatwo rozsmarowują się po kromce chleba. 


Co zamiast żelfiksu do dżemu wiśniowego i innych przetworów? 


Zamiast żelfiksu do dżemów i innych przetworów można dodać samą pektynę, która jest nieco trudniej dostępna niż cukier żelujący. Należy jej szukać w sklepach ze zdrową żywnością. Można też wykorzystać owoce, które charakteryzują się wysoką zawartością pektyn np. agrest lub porzeczki. Ewentualnie można również poddawać owoce dłuższej obróbce i przesmażyć je kilkakrotnie ze stosunkowo dużą zawartością cukru. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy