Dżem z wiśni to niezwykle smaczny dodatek do kanapek, naleśników, wypieków i innych deserów. Jest cudownie gęsty i lekko kwaskowy. Idealnym czasem na uzupełnienie domowej spiżarni jest lipiec, kiedy przypada szczyt sezonu na te wyjątkowe owoce. Jeśli szukacie inspiracji na przetwory jak u mamy, koniecznie wypróbujcie nasz prosty przepis na dżem wiśniowy.
Dżem z wiśni / fot. iStock
(średnia 4.35 z 196 głosów)
Wiśnie: płuczemy, przebieramy i drylujemy. Przekładamy je do garnka i zasypujemy cukrem. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Przykrywamy owoce ściereczką i pozostawiamy je na kilka godzin, a najlepiej na noc, żeby puściły sok (czas ten nie został uwzględniony w klasyfikacji dania).
Gotowanie: stawiamy garnek z wiśniami na małym ogniu. Doprowadzamy owoce z sokiem do wrzenia. Smażymy je przez około 2 godzin, mieszając co jakiś czas, aż nadmiar wody odparuje i powstanie gęsty dżem z wiśni.
Wekowanie: przekładamy gorącą masę owocową do czystych, wyparzonych, suchych słoiczków. Zakręcamy je i ustawiamy do góry dnem na ściereczce. Możemy dodatkowo owinąć je ręcznikiem. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie przenosimy dżem wiśniowy do spiżarni.
Porady
- Jeśli nie jesteśmy pewni, czy udało nam się szczelnie zawekować słoiczki z dżemem, możemy je dodatkowo pasteryzować w garnku wypełnionym gorącą wodą lub piekarniku. Optymalna temperatura, dzięki której przedłużymy przydatność przetworów do spożycia, to 75–100°C
- Z podanego przepisu otrzymamy około 5 słoików o pojemności 200 g. Dżem z wiśni należy przechowywać w suchym, chłodnym, zaciemnionym miejscu, najlepiej w piwniczce.
- Jak długo smażyć wiśnie na dżem? To zależy, jaką konsystencję chcemy uzyskać. Im więcej czasu poświęcimy na odparowanie owoców, tym gęstszy produkt otrzymamy. Poza tym długo gotowane wiśnie całkowicie się rozpadną i utworzą jednolitą masę.
- Żeby upewnić się, że nasz domowy dżem wiśniowy jest gotowy, możemy wykonać test zimnego talerzyka. Mały spodek wkładamy na kilkanaście minut do zamrażarki, po czym nakładamy na niego łyżkę gorącego dżemu. Czekamy chwilę, aż masa owocowa wystygnie i sprawdzamy jej konsystencję.
- Jak zrobić dżem z wiśni dla osób, które dbają o linię lub po prostu unikają słodyczy? Rozwiązanie jest bardzo proste. Wystarczy użyć ksylitolu lub erytrolu. Są to zdrowsze, mniej kaloryczne zamienniki cukru.
- Przepis na dżem z wiśni przyda nam się w lipcu – wtedy przypada szczyt sezonu na te kwaskowe owoce. Zanim zasypiemy je cukrem, upewnijmy się, że nie są nadpsute lub spleśniałe. Starannie je umyjmy i wydrylujmy, ręcznie lub za pomocą specjalnej maszynki.
Cukier żelujący jest popularnym dodatkiem do przetworów, który zawiera pektynę – substancję występującą naturalnie w owocach. Ma ona właściwości zagęszczające, dlatego bardzo często wykorzystywana jest w branży spożywczej. Jeśli zależy nam, żeby zrobić przetwory na zimę w krótkim czasie lub zastanawiamy się, jak zagęścić dżem z wiśni, rozwiązaniem jest przepis z cukrem żelującym. Wystarczy zasypać nim oczyszczone i wydrylowane owoce i gotować je przez kilka minut. Zamiast korzystać z zagęszczacza, można połączyć wiśnie z innymi sezonowymi produktami, które charakteryzują się wysoką zawartością pektyn, takimi jak agrest lub porzeczka. My jednak polecamy tradycyjny dżem z wiśni bez żelfixu. Uzyska odpowiednią konsystencję, jeśli poświęcimy wystarczająco dużo czasu na smażenie owoców.
Jeśli co roku przygotowujemy te same przetwory, może nadszedł czas, żeby nieco je urozmaicić? Warto eksperymentować na przykład z innymi owocami lub przyprawami. Niektóre przepisy na dżem z wiśni na pewno Was zaskoczą.
Domowy dżem z wiśni to faworyt wielu dużych i mniejszych łasuchów. Można posmarować nim świeże pieczywo, drożdżówkę lub ciepłe rogaliki z ciasta francuskiego. To doskonałe nadzienie do pączków, naleśników, a nawet pierogów. Dobrze komponuje się także z serami i wędlinami, dlatego może z powodzeniem gościć w różnych kompozycjach słonych przekąsek na imprezę. Kiedy w sezonie zimowym brakuje nam świeżych owoców, polecamy upiec ciasto z dżemem wiśniowym, na przykład:
Kiedy najdzie nas ochota na puszyste wypieki z owocowym akcentem, możemy także zdecydować się na bułeczki drożdżowe z dżemem. Domownicy nie będą mogli ich odróżnić od tych kupionych w sklepie.
Komentarze