Dżem z wiśni

Dżem z wiśni do kanapek, przekładania ciast i placków. Prosty do przygotowania, można wykorzystać od razu albo zrobić zapasy na zimę. Sprawdźcie mój wypróbowany przepis na dżem z wiśni z zeszytu babci.

Przetwory

Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.39 z 185 głosów)

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • wsinie1.Jak zrobić dżem z wiśni? Wiśnie płuczemy, przebieramy drylujemy nad miską. Wydrylowane wiśnie zasypujemy cukrem, mieszamy i pozostawiamy najlepiej na noc, aby puściły sok (przykrywamy je wtedy szczelnie ściereczką).
  • dzem-wisniowy2.Wiśnie gotujemy na małym ogniu około 5 minut, wsypujemy cukier żelujący i jeszcze gotujemy około 3-4 minut, dokładnie mieszając. Wiśnie nakładamy w wyparzone, suche słoiczki, przewracamy wieczkiem w dół na 30 minut. Po tym czasie odwracamy słoiczek, dżem z wiśnie jest gotowy.

Porady

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 40 min.
Dżem z jabłek

Dżem z jabłek to świetny dodatek do szarlotki lub kanapki. Sprawdzi się również jako nadzienie do naleśników. Samodzielne przygotowane konfitury są o wiele tańsze i zdrowsze niż ich sklepowe odpowiedniki. Wypróbuj nasz prosty i pyszny przepis na dżem z jabłkowy.
 

mojegotowanie

Dżem z jabłek