Ciasto z budyniem i malinami pycha - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywno z odrobiną soli,dodać cukier,cukier waniliowy i dalej ubijać.Gdy białka będą sztywne, dodawać po jednym żółtku,cały czas ubijać, pod koniec dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i olej delikatnie wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 24x28cm,posmarować tłuszczem i posypaqć lekko mąką ,wlać ciasto i piec w 180 st C około 20-25 min(ciasto ma być cienkie)
Upieczone ciasto, wystudzić(niewyjmujemy z blaszki)ugotować 4 budynie w litrze mleka,gorący wylać na ciasto,przestudzić.
ułożyć maliny i wstawić do lodówki.
2 galaretki malinowe,rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody,wystudzić (ma być tężejąca)polewać łyżką galaretkę na maliny aż do wyczerpania,odstawić do lodówki na 2 godziny.
Komentarze