Ciasto z malinami i budyniem to wypiek, w którym każdy składnik jest przemyślany. Maślany i kruchy spód doskonale kontrastuje z kwaskowatymi i soczystymi malinami. A pyszne sezonowe owoce subtelnie łagodzi delikatny w smaku budyń waniliowy. Całość przykrywa przyjemnie chrupiąca, słodka kruszonka. Każdy kęs cudownie rozchodzi się po podniebieniu i naprawdę trudno powstrzymać się od kolejnej porcji. Zobaczcie, jak zrobić idealne kruche ciasto z malinami i budyniem.
Artur Rogalski
(średnia 4.32 z 254 głosów)
Zagniatanie ciasta: mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z cukrem (120 g) i proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne masło i siekamy je nożem na mniejsze kawałki. Formujemy stożek, robimy wgłębienie i wbijamy w nie jajo. Szybko zagniatamy ciasto w kulę, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 min.
Budyń: do szklanki odlewamy 50 ml mleka, a pozostałe wstawiamy do zagotowania. W zimnym mleku mieszamy budyń w proszku z cukrem (60 g). Dodajemy do gorącego mleka, gdy zacznie wrzeć. Podgrzewamy jeszcze przez chwilę (ok. 1 min) i mieszamy do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji.
Przygotowanie do pieczenia: wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na dwie części (⅔ i ⅓). Mniejszą odkładamy do lodówki, a większą wylepiamy dno prostokątnej formy o wielkości 20×30 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
Pieczenie spodu: blachę z przygotowanym ciastem wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15 min.
Dodatki: na podpieczony spód rozkładamy ugotowany budyń, a na nim układamy maliny. Wyjmujemy odłożone ciasto z lodówki i ścieramy je na tarce o grubych oczkach, pokrywając kruszonką całą powierzchnię ciasta.
Pieczenie całości: ciasto z malinami i budyniem wstawiamy do piekarnika na 45 min.
Podawanie: wypiek po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Porady
- Ciasto z malinami i budyniem możemy upiec także w tortownicy o średnicy 26 cm lub w formie na tartę.
- Masło na ciasto powinno być zimne, a składniki należy zagnieść szybko, żeby nie doprowadzić do nadmiernego wytworzenia glutenu. Więcej porad i ciekawostek w artykule na temat kruchego ciasta.
- Do składników na ciasto możemy dodać kilka kropel esencji waniliowej lub ziarenka z laski wanilii. Jak je wydobyć? Kroimy ją wzdłuż i wyłuskujemy nasiona przy pomocy małej łyżeczki.
- Aby oczyścić maliny, myjemy je krótko pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy na ręczniku papierowym.
- Budyń waniliowy możemy przyrządzić samodzielnie na bazie żółtek.
- Ciasto możemy przygotować także na ciemnym spodzie. Wystarczy dodać do składników 1 czubatą łyżkę kakao (ok. 15 g).
Przepis na kruchy placek z malinami i budyniem z powodzeniem posłuży nam jako baza do przygotowania innych owocowych wypieków. Zamiast malin możemy sięgnąć po:
Doskonałe w smaku jest również ciasto kruche z mieszanką owoców. Możemy je zrobić w wersji z budyniem lub bez niego.
Proste ciasto z owocami i budyniem może wyglądać zjawiskowo, gdy zadbamy o dodatki. Z czym możemy podać kruchy wypiek?
Świetnym dodatkiem mogą być również liście świeżej mięty lub melisy.
Żeby przygotować wypiek w wersji bezglutenowej, musimy sięgnąć po inny rodzaj mąki. Na spód świetnie sprawdzi się mieszanka mąki gryczanej, ryżowej i owsianej. Kruszonkę możemy zrobić z płatków owsianych zmieszanych z masłem, mąką owsianą i płatkami migdałów.
Możemy wykorzystać także inne zamienniki mąki pszennej – kukurydzianą, jaglaną, kokosową, z tapioki lub ciecierzycy. W sklepach dostępne są również gotowe mieszanki bezglutenowe.
Komentarze