Ciasto z malinami i budyniem

Ciasto z malinami i budyniem to wypiek, w którym każdy składnik jest przemyślany. Maślany i kruchy spód doskonale kontrastuje z kwaskowatymi i soczystymi malinami. A pyszne sezonowe owoce subtelnie łagodzi delikatny w smaku budyń waniliowy. Całość przykrywa przyjemnie chrupiąca, słodka kruszonka. Każdy kęs cudownie rozchodzi się po podniebieniu i naprawdę trudno powstrzymać się od kolejnej porcji. Zobaczcie, jak zrobić idealne kruche ciasto z malinami i budyniem. 

dodany przez: Anna Galuhn

ciasta ciasto z owocami kruche ciasto

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.32 z 254 głosów)

Ciasto z malinami i budyniem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Zagniatanie ciasta: mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z cukrem (120 g) i proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne masło i siekamy je nożem na mniejsze kawałki. Formujemy stożek, robimy wgłębienie i wbijamy w nie jajo. Szybko zagniatamy ciasto w kulę, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 min.

  • 2.

    Budyń: do szklanki odlewamy 50 ml mleka, a pozostałe wstawiamy do zagotowania. W zimnym mleku mieszamy budyń w proszku z cukrem (60 g). Dodajemy do gorącego mleka, gdy zacznie wrzeć. Podgrzewamy jeszcze przez chwilę (ok. 1 min) i mieszamy do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji.

  • 3.

    Przygotowanie do pieczenia: wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na dwie części (⅔ i ⅓). Mniejszą odkładamy do lodówki, a większą wylepiamy dno prostokątnej formy o wielkości 20×30 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.

  • 4.

    Pieczenie spodu: blachę z przygotowanym ciastem wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15 min.

  • 5.

    Dodatki: na podpieczony spód rozkładamy ugotowany budyń, a na nim układamy maliny. Wyjmujemy odłożone ciasto z lodówki i ścieramy je na tarce o grubych oczkach, pokrywając kruszonką całą powierzchnię ciasta.

  • 6.

    Pieczenie całości: ciasto z malinami i budyniem wstawiamy do piekarnika na 45 min.

  • 7.

    Podawanie: wypiek po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Porady

  • Ciasto z malinami i budyniem możemy upiec także w tortownicy o średnicy 26 cm lub w formie na tartę.
  • Masło na ciasto powinno być zimne, a składniki należy zagnieść szybko, żeby nie doprowadzić do nadmiernego wytworzenia glutenu. Więcej porad i ciekawostek w artykule na temat kruchego ciasta.
  • Do składników na ciasto możemy dodać kilka kropel esencji waniliowej lub ziarenka z laski wanilii. Jak je wydobyć? Kroimy ją wzdłuż i wyłuskujemy nasiona przy pomocy małej łyżeczki.
  • Aby oczyścić maliny, myjemy je krótko pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy na ręczniku papierowym.
  • Budyń waniliowy możemy przyrządzić samodzielnie na bazie żółtek.
  • Ciasto możemy przygotować także na ciemnym spodzie. Wystarczy dodać do składników 1 czubatą łyżkę kakao (ok. 15 g).

Notka redakcyjna

Uniwersalny przepis na ciasto z budyniem i malinami

Przepis na kruchy placek z malinami i budyniem z powodzeniem posłuży nam jako baza do przygotowania innych owocowych wypieków. Zamiast malin możemy sięgnąć po:

  • truskawki,
  • borówki amerykańskie,
  • jagody,
  • czerwone porzeczki,
  • agrest,
  • śliwki.

Doskonałe w smaku jest również ciasto kruche z mieszanką owoców. Możemy je zrobić w wersji z budyniem lub bez niego.

Dodatki do ciasta z malinami i budyniem

Proste ciasto z owocami i budyniem może wyglądać zjawiskowo, gdy zadbamy o dodatki. Z czym możemy podać kruchy wypiek?

  • Lody waniliowe – możemy zrobić je samodzielnie na bazie kremu angielskiego i śmietanki kremówki.
  • Sos malinowy – dodatkowo podkreśli słodko-kwaśny smak owoców. Doskonałą propozycją jest jego wersja na ciepło. Warto polać nim lody waniliowe.
  • Bita śmietana – najlepiej wychodzi na bazie dobrej kremówki (30% lub 36%) z odrobiną cukru pudru.
  • Owoce – do dekoracji sprawdzą się nie tylko maliny, ale także inne produkty sezonowe.

Świetnym dodatkiem mogą być również liście świeżej mięty lub melisy.

Kruche ciasto z malinami i budyniem bez glutenu

Żeby przygotować wypiek w wersji bezglutenowej, musimy sięgnąć po inny rodzaj mąki. Na spód świetnie sprawdzi się mieszanka mąki gryczanej, ryżowej i owsianej. Kruszonkę możemy zrobić z płatków owsianych zmieszanych z masłem, mąką owsianą i płatkami migdałów.

Możemy wykorzystać także inne zamienniki mąki pszennej – kukurydzianą, jaglaną, kokosową, z tapioki lub ciecierzycy. W sklepach dostępne są również gotowe mieszanki bezglutenowe.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy