Ciasto z budyniem i malinami pycha

Ciasto jest pyszne,i pięknie się kroi(krojąc, maczamy nóż w gorącej wodzie)

Ciastaciasto z owocamiDeserybudynie

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.45 z 218 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • Masa:
  • 1 litr mleka
  • 4 budynie śmietankowe z cukrem
  • Dodatkowo:
  • 2 pojemniczki malin
  • 2 galaretki malinowe
  • kilka kostek czekolady

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywno z odrobiną soli,dodać cukier,cukier waniliowy i dalej ubijać.Gdy białka będą sztywne, dodawać po jednym żółtku,cały czas ubijać, pod koniec dodać wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i olej delikatnie wymieszać.
  • Blaszkę o wymiarach 24x28cm,posmarować tłuszczem i posypaqć lekko mąką ,wlać ciasto i piec w 180 st C około 20-25 min(ciasto ma być cienkie)
  • Upieczone ciasto, wystudzić(niewyjmujemy z blaszki)ugotować 4 budynie w litrze mleka,gorący wylać na ciasto,przestudzić.
  • ułożyć maliny i wstawić do lodówki.
  • 2 galaretki malinowe,rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody,wystudzić (ma być tężejąca)polewać łyżką galaretkę na maliny aż do wyczerpania,odstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy