Budyń i dania z budyniem

3 kolekcji przepisów

139 przepisów

Budyń z gorzkiej czekolady

Budyń to jedna z ulubionych przekąsek zarówno dzieci, jak i dorosłych. Możemy przyrządzić go na bazie gotowego proszku z torebki, ale my polecamy zrobić go samodzielnie. Wykonanie budyniowego deseru trwa zaledwie parę chwil, zaś efekt końcowy zachwyci nawet najbardziej wybrednych amatorów słodkości.

Budyń - przepisy na ciasta i desery z budyniem

Z czego można zrobić budyń?

Budyń uchodzi za przysmak w miarę zdrowy, ale przede wszystkim bardzo smaczny. Większość z nas zadowala się na co dzień jego rozmaitymi wersjami sklepowymi, trwając w przekonaniu, że własnoręczne przygotowanie takiego smakołyku okazałoby się trudne i czasochłonne. Pasjonaci sztuki kulinarnej twierdzą jednak coś zgoła przeciwnego. Ich zdaniem, budyń zrobiony domową metodą jest łatwy, tani, wyborny oraz całkowicie zgodny z naszymi preferencjami. Nie zawiera ponadto żadnych środków konserwujących ani polepszaczy smaku, dzięki czemu organizm powinien go dobrze tolerować.

Najczęściej spotykanym rodzajem omawianego deseru pozostaje od lat budyń czekoladowy. Do jego przygotowania wystarczą zasadniczo cztery składniki: mleko, mąka ziemniaczana, kakao i cukier. Spore kontrowersje budzi natomiast dodawanie do tej listy jajek. Niektóre osoby traktują ich obecność jako naturalną kolej rzeczy, inne zaś całkowicie z nich rezygnują. Jedno jest pewne: jeżeli zdecydujemy się na jajka, należy bardzo dokładnie oddzielić żółtka od białek. Te ostatnie nie mogą trafić do budyniu nawet w śladowych ilościach, bo błyskawicznie się zetną. W rezultacie otrzymamy budyń czekoladowy z pływającymi w nim kawałkami białek....

Ale nasze budyniowe możliwości nie kończą się bynajmniej na czekoladzie (ani nawet na wanilii, która stanowi drugi powszechnie znany wariant przekąski). Zwolennicy zdrowego stylu życia chwalą sobie na przykład budyń z kaszy jaglanej. Sama kasza z powodzeniem zastępuje skrobię, zaś gotowy deser serwuje się na ciepło lub na zimno, wedle uznania. Budyń jaglany na mleku modyfikowanym bez obaw można podawać nawet niemowlakom. Z kolei budyń owsiany - wzbogacony np. o wkładkę piernikową - posmakuje z pewnością dzieciom nieco starszym.

Dopuszczalne są, rzecz jasna, rozmaite wariacje na temat tego aksamitnego deseru. Będą one dotyczyły zwłaszcza miksów owocowych, bo to one potrafią nadać przekąsce charakteru. Można więc pokusić się zarówno o budyń kokosowy czy kokosowo-bananowy, jak i np. jabłkowo-cynamonowy. Rzeczą najważniejszą wydaje się dobranie pasujących do siebie składników - resztę załatwi za nas dobry blender.

Co do budyniu zamiast mleka?

Osoby posiadające alergię na mleko nie muszą wcale rezygnować z budyniowych słodkości. Najprostsze rozwiązanie polega tu na zastąpieniu mleka wodą. Umiejętnie przyrządzony budyń na wodzie smakuje zupełnie przyzwoicie, okazuje się także przy okazji nieco mniej kaloryczny.

Nie zapominajmy ponadto, że mleko niekoniecznie pochodzi od krowy. Do zrobienia budyniu idealnie nadają się rozmaite warianty mleka roślinnego: kokosowy, migdałowy, sojowy czy nawet owsiano-daktylowy. Zupełnie inną propozycję stanowi zaś budyń na dowolnym soku owocowym - choć takie połączenie brzmi początkowo dość egzotycznie, gotowa przekąska zaskoczy nas w bardzo pozytywnym sensie.

Zastosowanie budyniu w kuchni

Budyń już dawno zdążył zyskać sobie w Polsce miano deseru uniwersalnego. Możemy go podjadać solo albo w asyście rozmaitych dodatków: świeżych owoców sezonowych, konfitur, sosów i syropów smakowych czy nawet bitej śmietany. Od wielu lat popularnością cieszą się pięknie podane desery w pucharkach, których jedną warstwę stanowi często właśnie krem z budyniu.  Takie słodkości potrafią ucieszyć nie tylko podniebienie, ale również oczy.

Ciasta z budyniem słyną ze swojej lekkości i delikatności. Ich niewątpliwą zaletą jest idealne komponowanie się z wieloma rodzajami owoców: z jabłkami, truskawkami, brzoskwiniami, mandarynkami itd. Budyń sam w sobie wcale nie musi być bardzo słodki, dzięki czemu gotowy wypiek przypadnie do gustu nawet osobom na ogół stroniącym od słodyczy.

W ciągu ostatnich dekad dawało się zauważyć coraz śmielsze eksperymenty cukiernicze z udziałem budyniu. W ich rezultacie możemy dziś bez trudu znaleźć w piekarniach czy kawiarniach eleganckie babeczki z budyniem, zachwycające puszystym kremem oraz kruchym spodem.  Nie znaczy to oczywiście, że tradycyjne polskie specjały odeszły do lamusa. Obecnie obserwujemy na przykład triumfalny powrót rurek z kremem budyniowym, którym zachwycają się nawet kilkulatki.

Do propozycji wyjątkowo wyszukanych zaliczyć można z kolei naleśniki z budyniem. Nadają się one zarówno na śniadanie, jak i na słodki weekendowy obiad, zaś sposoby ich podawania wydają się niemal nieograniczone.

Ile kalorii ma budyń?

Liczba kalorii w budyniu zależy oczywiście od przygotowanej przez nas porcji. Średniej wielkości pucharek budyniu czekoladowego zawiera około 300 kcal. Wartość ta wzrośnie jednak wraz z każdym kolejnym dodatkiem, na jaki się zdecydujemy. Czy dałoby się ją jakoś obniżyć? Do pewnego stopnia tak. Zamiast cukru możemy użyć słodzika, zamiast mleka krowiego dolać jego wariant roślinny. Ogólnie jednak budyń - tak jak każdy deser - należy spożywać z umiarem.