Kruche ciasto z wisienkami i bezą

Owocowe, winne w smaku ciasto możemy podać na okolicznościowym przyjęciu jak i do kawy czy herbaty

ciasto z owocamikruche ciastoDeserybezaPrzekąski

Czas przygotowania:
100 min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 166 głosów)

Składniki:

  • mąka - 50 dag
  • cukier - 10 dag
  • margaryna - 20 dag
  • jajka - 1 szt
  • żółtka jaj - 5 szt
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • zapach rumowy - kilka kropel
  • cukier puder - 2 łyżki - niekoniecznie
  • masło do wysmarowania blachy - 2 łyżki
  • nadzienie:
  • wiśnie z konfitury, z nalewki
  • lub wiśnie mrożone ,drylowane - około 1 kg
  • cukier - 15 dag - jeśli są to wiśnie mrożone
  • kisiel wiśniowy - 1 opak ( na sypko)
  • beza:
  • białka jaj - 5 szt
  • cukier kryształ - 4 - 5 łyżek

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Z mąki, cukru, margaryny, żółtek, całego jajka, cukru waniliowego, zapachu zagnieść ciasto, po czym włożyć do lodówki na 30 minut.
  • Po wyjęciu z z lodówki ciasto rozwałkowujemy na wielkość dużej blaszki + po 1 - 2 cm na brzegi.
  • Blachę wysmarować masłem, dno i boki wyłożyć ciastem i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
  • Na podpieczony spód wyłożyć wiśnie wymieszane z cukrem i sypkim kiślem.
  • Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier.
  • Wyłożyć pianę na rozłożone wiśnie, wyrównać powierzchnię.
  • Ponownie wstawić do piekarnika i piec 15 - 20 minut w tej samej temperaturze, aż beza lekko się zrumieni.
  • Upieczone ciasto ew. można posypać cukrem pudrem i pokroić na kawałki - ale ładnie wygląda to ciasto bez posypki cukrowej.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy