REKLAMA

Pijana wiśnia - ciasto dla dorosłych

Pijana wiśnia to czekoladowe ciasto z wiśniami dla dorosłych - te warstwy smakują po prostu bajecznie! 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Ciasta Desery

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 170 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Blaty: 200 g cukru z 3 łyżkami kakao, olejem i 125 ml wody zagotowujemy do rozpuszczenia się cukru. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno. Partiami wsypujemy drobny cukier, ubijając. Wlewamy żółtka, ubijamy na puszystą masę. Dodajemy mieszankę kakaową, dokładnie mieszamy szpatułką. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem i sodą, delikatnie mieszamy. Dno formy 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto. Pieczemy 40 minut w 180°C do suchego patyczka. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyjmujemy, przekrawamy na 3 blaty.

  • 2.

    Frużelina: wydrylowane wiśnie odsączone łączymy z 200 g cukru, sokiem z cytryny i 50 ml wody. Gotujemy na średnim ogniu, aż puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w odrobinie wody, wlewamy do wiśni i energicznie mieszamy, aż powstanie kisiel. Zdejmujemy z ognia, studzimy.

  • 3.

    Krem: żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy do rozpuszczenia. Do połamanej na kawałki czekolady dodajemy śmietanę, roztapiamy w kąpieli wodnej, mieszamy. Studzimy. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy. Porcjami dodajemy czekoladę, krótko miksujemy. Do żelatyny dodajemy 2-3 łyżki kremu, mieszamy i wlewamy do pozostałego kremu. Chwilę miksujemy.

  • 4.

    Przekładanie: Na blat nakładamy 1/2 kremu, a następnie 1/2 wiśni. Przykrywamy drugim blatem. Czynności powtarzamy. Przykrywamy trzecim blatem, chłodzimy 1 godzinę. Dodatkowo na 2 i 3 blat dodajemy poncz (Poncz do nasączenia: 2 łyżki cukru, sok z połowy cytryny, ¼ szklanki ciepłej wody i 3 kieliszki wódki).

  • 5.

    Polewa i dekoracja: 3 łyżki kakao, 3 łyżki wody, 5 łyżek cukru (75 g), 1/3 kostki masła i aromat rumowy podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, do rozpuszczenia cukru (nie gotujemy). Studzimy. Tężejącą polewę rozsmarowujemy na cieście. Chłodzimy kilka godzin. Dekorujemy cukrem pudrem, kokardą z białej czekolady i kandyzowaną wiśnią.

Ilość porcji: 12

Porady

  • ciasto pijana wiśnia można zrobić też z wiśniami z nalewki (wiśniówki), wtedy nie nasączamy już blatów ciasta ponczem 
  • przepis można przygotować w formie (28 cm x 33) lub tortownicy (32 cm) - wtedy możemy zrobić tort pijana wiśnia
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy