REKLAMA

Lody kawowe

Lody kawowe to pyszny sposób na ochłodę dla fanów espresso, cappuccino czy latte. To idealny deser solo lub wspaniały dodatek do szarlotki czy tiramisu. Domowe lody kawowe robi się tylko z pięciu prostych składników, a ich przygotowanie trwa dosłownie kilkanaście minut. Najdłuższym procesem jest cierpliwe czekanie aż ta smakowita masa się zamrozi. Zobaczcie przepis na lody kawowe, które udadzą się każdemu!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

lody

Czas przygotowania:
6godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.45 z 193 głosów)


Lody kawowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Jajka żółtka cukier 1.

    Masa na lody: Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem aż zrobią się białe i puszyste. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie ubijamy śmietanę kremówkę, a kiedy będzie już sztywna, dosypujemy do niej drobno mieloną kawę rozpuszczalną. 

  • lody kawowe 2.

    Lody kawowe: Ubitą śmietanę, białka i żółtka łączymy, delikatnie mieszając, a następnie przekładamy do pojemnika. Pudełko szczelnie zamykamy i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin. Podczas mrożenia należy kilkakrotnie przemieszać masę, aby nabrała odpowiedniej konsystencji. 

Porady

  • Lody kawowe można przygotować nie tylko na bazie kawy rozpuszczalnej, ale i sypanej. Wystarczy przygotować małą ilość bardzo mocnego espresso, ostudzić je, a następnie wlać do ubitej masy śmietanowo-jajecznej. Tak przygotowane lody mogą mieć nieco rzadszą konsystencję, ale po zamrożeniu będą idealne.
  • Aby lody kawowe miały jeszcze więcej smaku i aromatu, można dodać do nich kilka kropli olejku lub aromatu o ulubionym smaku. Dobrze sprawdzi się tu też łyżeczka cukru wanilinowego.
  • Jeśli zamiast lodów gałkowanych wolicie takie na patyku, tę samą masę z powyższego przepisu możecie przygotować w przeróżnych foremkach. 
  • Lody kawowe można też podać jako lody tajskie. Potrzebna nam wtedy będzie jednak specjalna maszyna, która błyskawicznie ochłodzi wylaną warstwę masy i pozwoli zrolować ją w ruloniki.

Jeśli lubisz domowe lody, sprawdź też przepisy na: lody waniliowe, zabajone i chałwowe.

Notka redakcyjna

Kawa - najlepsza baza do ciast i deserów 

Kawa to fantastyczny składnik wielu deserów na zimno i słodkich wypieków. Jej goryczka idealnie łączy się ze słodkim smakiem, tworząc idealny balans. Najpopularniejszym przepisem z dodatkiem kawy jest oczywiście włoskie tiramisu, ale na tym nie kończy się jej deserowy potencjał! Odrobina mocnej kawy wspaniale sprawdzi się jako składnik ciast, serników na zimno czy musów czekoladowych. Innym ciekawym pomysłem beza kawowa, która świetnie smakuje zarówno w formie małych bezików, jak i efektownego tortu bezowego.

Kawa będzie też świetnym pomysłem na poncz do nasączania biszkoptu. Można do tego użyć filiżanki mocnego espresso z odrobiną cukru lub mieszanki kawy z ulubionym alkoholem, takim jak brandy, whisky czy koniak. 

Lody kawowe - przepis podstawowy i wariacje na temat

Jak zrobić lody kawowe w domowym zaciszu? Wystarczy mieć pod ręką jajka, śmietankę kremówkę, kawę i cukier. Jeśli chcecie urozmaicić podstawowy przepis, możecie wzbogacić go dodatkiem orzechów, bakalii, cynamonu czy wanilii.

Jeżeli unikacie jajecznych przepisów, możecie przyrządzić lody kawowe z mascarpone lub na gęstym jogurcie greckim. Z kolei w wersji wegańskiej, można użyć do tego mleczka kokosowego lub śmietanki kokosowej.

Jak podać lody kawowe?

Lody kawowe są przepyszne solo, ale aby zrobić z nich wykwintny deser można podać je w pucharkach, kieliszkach lub miseczkach i ozdobić bitą śmietaną oraz owocami. Najlepiej smakują lody kawowe z dodatkiem truskawek, malin lub borówek, ale sprawdzą się do nich właściwie wszystkie owoce, zarówno te świeże, mrożone, jak i suszone. Świetnym połączeniem są także lody bananowo-kawowe.

Kolejną sprawdzoną formą podawania lodów jest serwowanie ich w towarzystwie chrupiącego dodatku. Oczywiście może to być wafelek w formie rożka, ale świetnie wygląda też deser lodowy z pucharku z dodanymi rurkami waflowymi, biszkoptami lub herbatnikamiSmakowitym dodatkiem do lodów będą też orzechy. Posypanie lodów płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi lub pistacjami podkręci nie tylko ich smak, ale i wygląd. 

Innym ciekawym pomysłem na serwowanie lodów są własnoręcznie robione miseczki z czekolady. Aby je wyczarować należy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, a w międzyczasie lekko napompować balony (tak, aby miały wielkość dużego grejpfruta). Baloniki moczymy do połowy ich wielkości w czekoladzie i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy czekolada będzie już twarda, rozbijamy balonik szpilką i wyjmujemy pozostałą gumę. W ten prosty sposób otrzymujemy czekoladowe miseczki, które możemy wypełnić lodami i ulubionymi dodatkami. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy