Lody kawowe

Ocena:

4.44 (195)

  • 6 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Lody kawowe to pyszny sposób na ochłodę dla fanów espresso, cappuccino i latte. Do ich przygotowania używamy żółtek, dzięki którym są niezwykle kremowe. Z kolei dodatek kawy rozpuszczalnej nadaje im wyjątkowy aromat. Można zrobić je również na bazie zmielonych ziaren lub espresso. To idealny deser solo lub wspaniały dodatek do szarlotki lub tiramisu. Domowe lody kawowe robi się tylko z pięciu prostych składników, a cały proces trwa dosłownie kilkanaście minut. Do tego trzeba doliczyć jeszcze czas mrożenia, a potem już możemy cieszyć się ich przyjemnie intensywnym smakiem.

Składniki:

  • śmietana kremówka  500 ml

  • jajka kurze  4 szt.

  • kawa rozpuszczalna  60 g

  • cukier  150 g

  • sól  1 szczypta

Lody kawowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jajka: oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem aż zrobią się białe i puszyste.

  • Krok 2:

    Białka: ubijamy je w oddzielnej misce ze szczyptą soli na sztywną pianę.

  • Krok 3:

    Kremówka: zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Następnie dosypujemy do niej drobno mieloną kawę rozpuszczalną i delikatnie mieszamy.

  • Krok 4:

    Masa na lody kawowe: ubitą śmietanę, białka i żółtka łączymy, delikatnie mieszając, a następnie przekładamy do pojemnika.

  • Krok 5:

    Mrożenie: pudełko z lodami szczelnie zamykamy i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin (czas nie został wliczony do całkowitego czasu przygotowania lodów). Podczas mrożenia należy kilkakrotnie przemieszać masę, żeby nabrała odpowiedniej konsystencji, mniej więcej co 30 minut.

Porady

  • Lody kawowe można przygotować nie tylko na bazie kawy rozpuszczalnej, lecz także sypanej. Można również zrobić je z espresso, przestudzone wlewamy do ubitej masy śmietanowo-jajecznej. Będą miały nieco rzadszą konsystencję, ale po zamrożeniu będą idealne.
  • Jeśli lubimy bardzo aromatyczne lody, można dodać do nich kilka kropli olejku lub aromatu o ulubionym smaku, np. waniliowego, rumowego lub pomarańczowego. Dobrze sprawdzi się tu też łyżeczka cukru wanilinowego.
  • Jeśli zamiast lodów gałkowanych wolicie takie na patyku - masę z powyższego przepisu można przygotować w przeróżnych foremkach. Im mniejsze pojemniki, tym krótszy będzie czas mrożenia.
  • Lody kawowe można też podać jako lody tajskie. Potrzebna nam wtedy będzie jednak specjalna maszyna, która błyskawicznie ochłodzi wylaną warstwę masy i pozwoli uformować ją w ruloniki.

Jeśli lubicie domowe lody, sprawdźcie też przepisy na: lody waniliowe, zabajone i chałwowe.

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Lody kawowe - inne propozycje

Jak zrobić lody kawowe w domowym zaciszu? Wystarczy mieć pod ręką jajka, śmietankę kremówkę, kawę i cukier. Jeśli chcecie urozmaicić podstawowy przepis, możecie wzbogacić go dodatkiem:

  • orzechów,
  • bakalii,
  • cynamonu,
  • wanilii.

Jeżeli unikacie jajecznych przepisów, można przyrządzić lody kawowe z mascarpone lub na gęstym jogurcie greckim. Z kolei w wersji wegańskiej, można użyć do tego mleczka kokosowego lub śmietanki kokosowej.

Jak podać lody kawowe?

Lody kawowe są przepyszne solo, ale żeby zrobić z nich wykwintny deser można podać je w pucharkach, kieliszkach lub miseczkach i ozdobić bitą śmietaną oraz owocami.

  • Najlepiej smakują lody kawowe z dodatkiem truskawek, malin lub borówek, ale sprawdzą się do nich właściwie wszystkie owoce, zarówno te świeże, mrożone, jak i suszone. Świetnym połączeniem są także lody bananowo-kawowe.
  • Kolejną sprawdzoną formą podawania lodów jest serwowanie ich w towarzystwie chrupiącego dodatku. Oczywiście może to być wafelek w formie rożka, ale świetnie wygląda też deser lodowy w pucharku podany z rurkami waflowymi, biszkoptami lub herbatnikami. 
  • Smakowitym dodatkiem do lodów będą też orzechy. Posypanie lodów płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi lub pistacjami podkręci nie tylko ich smak, ale i wygląd. 
  • Innym ciekawym pomysłem na serwowanie lodów są własnoręcznie robione miseczki z czekolady. Żeby je wyczarować należy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, a w międzyczasie lekko napompować balony (tak, by miały wielkość dużego grejpfruta). Baloniki moczymy do połowy ich wielkości w czekoladzie i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy czekolada będzie już twarda, rozbijamy balonik szpilką i wyjmujemy pozostałą gumę. W ten prosty sposób otrzymujemy czekoladowe miseczki, które możemy wypełnić lodami i ulubionymi dodatkami. 

Kawa - najlepsza baza do ciast i deserów 

Kawa to fantastyczny składnik wielu deserów na zimno i słodkich wypieków. Jej goryczka idealnie łączy się ze słodkim smakiem, tworząc idealny balans. Najpopularniejszym przepisem z dodatkiem kawy jest oczywiście włoskie tiramisu, ale na tym nie kończy się jej deserowy potencjał! Odrobina mocnej kawy wspaniale sprawdzi się jako składnik ciast: serników na zimno i musów czekoladowych. Inną opcją jest też beza kawowa, która świetnie smakuje zarówno w formie małych bezików, jak i efektownego tortu bezowego.

Kawa będzie też świetnym pomysłem na poncz do nasączania biszkoptu. Można do tego użyć filiżanki mocnego espresso z odrobiną cukru lub mieszanki kawy z ulubionym alkoholem, takim jak brandy, whisky czy koniak. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne