Lody orzechowe

Ocena:

4.47 (193)

  • 6 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Lody orzechowe to deser, który oczaruje każdego. Pysznie smakują zarówno w wafelku, jako dodatek do ciast oraz baza do przeróżnych lodowych deserów z bitą śmietaną i owocami. Jak zrobić lody orzechowe, aby smakowały jak w najlepszej lodziarni? Zobaczcie nasz prosty przepis, który uda się każdemu!

Składniki:

  • śmietana kremówka  500 ml

  • żółtko  4 szt.

  • orzechy włoskie  200 g

  • cukier  150 g

Lody orzechowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Masa na lody: Na suchej patelni prażymy orzechy włoskie. Kiedy nabiorą złocistego koloru i zaczną pięknie pachnieć, zdejmujemy je z patelni, lekko siekamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajka dokładnie myjemy i polewamy gorącą wodą, a następnie oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem aż  masa stanie się biała i puszysta.  W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę. 

    Śmietana
  • Krok 2:

    Lody orzechowe: Obie masy delikatnie mieszamy i dodajemy do niej rozdrobnione orzechy. Gotowe lody przelewamy do pojemnika, szczelnie go zamykamy i wstawiamy do zamrażarki na około 4 godziny. W tym czasie kilkakrotnie otwieramy pojemnik i mieszamy masę, aby równomiernie się zamrażała i nabrała puszystej konsystencji.

    lody-orzechowe

Porady

  • Lody orzechowe można przygotować ze wszystkich rodzajów orzechów, zarówno z włoskich, pistacji, migdałów i kokosa. Niektórzy mielą je w drobny proszek i w tej postaci dodają do masy na lody, a inni jedynie lekko siekają, aby w lodach pozostały duże, chrupiące kawałki. 
  • Aby orzechy miały głębszy smak i mocniejszy aromat, warto je wcześniej uprażyć na suchej patelni. 
  • Lody orzechowe świetnie smakują z odrobiną soli. Ten niepozorny dodatek sprawia, że jeszcze mocniej wydobywa się słodycz, a smaku idealnie się balansują. Takie lody orzechowe z solą z pewnością posmakują wielbicielom słodyczy o smaku słony karmel.
  • Jeśli unikacie cukru, możecie zastąpić go miodem albo syropem klonowym, z agawy czy z daktyli. W wesji bezcukrowej fit lody orzechowe można przyrządzić z erytrytolem albo stewią. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Orzechy - dodatek nie tylko do lodów

Orzechy to fantastyczny składnik każdej diety. Są bogate w zdrowe tłuszcze, które wpływają na stan naszych włosów i paznokci, a także poprawiają kondycję mózgu i serca. Przeróżne gatunki orzechów pojawiają się w wielu kuchniach świata, w różnorodnych odsłonach zarówno na słodko, jak i na słono. Azjatyckie dania często zawierają orzeszki ziemne, włoska kuchnia nie obejdzie się bez orzechów pinii, a nerkowce pojawiają się w potrawach indyjskich.

Orzeszki pojawiają się w kuchni nie tylko jako chrupiący dodatek i dekoracja gotowego dania, ale także w formie masła orzechowego, będącego częstym składnikiem pysznych sosów i dipów. Masło orzechowe fantastycznie sprawdza się też do wypieków i deserów na zimno. W niektórych przepisach znajdziemy też mąkę orzechową, na przykład z orzeszków włoskich, laskowych czy migdałów. Ten składnik najpopularniejszy jest w przepisach keto, gdzie ogranicza się węglowodany na rzecz tłuszczów.

Lody orzechowe - przepis podstawowy i wariacje na temat

Przepis na lody orzechowe, choć może wydawać się skomplikowany, w rzeczywistości jest banalnie prosty i poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący kucharz. Samo przygotowanie masy na lody zajmie dosłownie kwadrans, ale później należy mrozić ją przez kilka godzin. Co jest potrzebne do przygotowania lodów? Wystarczą jajka, tłusta śmietana, ulubione orzechy (włoskie, ziemne, pistacjowe czy migdały) i cukier. Aby urozmaicić ten podstawowy przepis można dodać do niego wanilię, kawę, czekoladę. W wersji dla dorosłych, warto dolać do lodowej masy kieliszek ulubionego likieru.

Lody orzechowe - pomysły na desery

Lody orzechowe pysznie smakują jako samodzielny deser, ale można je dodawać też do innych słodkości. Fantastycznie sprawdzą się do kruchej tarty lub gorącej szarlotki. Innym pomysłem mogą być też gofry z lodami. 

Lody orzechowe warto też dodać do kawy mrożonejTakie frappe czy latte z lodami idealnie ugasi pragnienie w gorące dni. Aby było jeszcze smaczniejsze, warto wykończyć je kleksem bitej śmietany. Na bazie lodów można też zrobić doskonałe smoothie i milkshake'a i koktajl.

Nie wszyscy wiedzą, że lody są doskonałą bazą do wypieków i można z nich przygotować szybkie ciasto lodowe. Aby wyczarować chlebek z lodów wystarczy dodać do nich mąkę i proszek do pieczenia.

Kolejnym pomysłem, który nie tylko pysznie smakuje, ale i doskonale się prezentuje są smażone lody. Taki deser idealnie sprawdzi się na wielkie okazje, bo zawsze robi wielkie wrażenie i zachwyca wszystkich gości. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne