Lody orzechowe

orzechowe to chyba moje ulubione!

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4.33 z 6 głosów)

Składniki

  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 4 jajka świeże
  • 3/4 szkl. drobnego cukru
  • 2 łyżki syropu amaretto
  • 10-15 dkg orzechów włoskich łuskanych

Przygotowanie

  1. Jajka umyć i sparzyć gorącą wodą. Wybić do miski, ubijać z cukrem aż jego drobinki będą niewyczuwalne a masa prawie biała. Śmietanę ubić aż będzie sztywna. Obie masy delikatnie, ale dokładnie wymieszać, dodać pokruszone orzechy i syrop, ponownie wymieszać i przełożyć do szczelnie zamykanych pojemników - z tej ilości składników wyszło mi ok. 1,75 l masy do zamrożenia. Pojemniki wstawić do zamrażarki na kilka godzin - czas zależy od wielkości pojemników i ustawienia mocy zamrażarki. Podawać posypane orzechami i ew. polane sosem karmelowym...
lody jajka deser orzechy włoskie śmietanka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze