Lody zabajone

Ocena:

4.57 (180)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Lody zabajone to najlepszy pomysł na letni deser. Wystarczy kilka składników, aby wyczarować elegancki poczęstunek na imprezę lub spotkanie rodzinne. Takie lody wspaniale sprawdzą się zarówno jako gałki w rożkach, jak i zamrożone w specjalnych foremkach z patyczkami. Doskonale będą też wyglądały jako deser w pucharkach. Jak zrobić domowe lody zabajone? Zobaczcie nasz prosty przepis!

Składniki:

  • śmietana kremówka  240 ml

  • żółtko  4 szt.

  • mleko  240 ml

  • cukier  100 g

  • wino  120 ml

Lody zabajone - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Masa na lody zabajone: Mleko i śmietankę kremówkę podgrzewamy w rondelku, nie doprowadzając do wrzenia. W tym czasie ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając, wlewamy cienką strużką ciepłe mleko ze śmietaną i delikatnie mieszamy. 

    Śmietanka i jajka na creme brulee
  • Krok 2:

    Gotowanie: Masę przelewamy ponownie do garnka i gotujemy, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy ją z ognia, przecieramy przez sito, aby pozbyć się grudek, a następnie mieszamy z winem. Gotową masę studzimy i wstawiamy do lodówki, aby całkowicie wystygła.

    Mleko śmietanka
  • Krok 3:

    Mrożenie: Wystudzoną masę na lody zabajone wlewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na około 4-5 godzin. Co godzinę mieszamy masę, aby równomiernie się mroziła. Gotowe lody zabajone podajemy w pucharkach lub waflowych rożkach.

    masa-na-lody

Porady

  • Lody zabajone to świetny pomysł na deser dla dorosłych. 
  • Przepis na lody zabajone to świetny pomysł na wykorzystanie żółtek, na przykład pozostałych po robieniu bezy. 

 

Zobacz też: lody popcornowe z malinami

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zabajone - co to jest?

Zabajone (lub inaczej zabaglione) to alkoholowy deser pochodzący z Włoch, przypominający nasz rodzimy kogel-mogel. Krem zabajone smakuje pysznie sam w sobie, ale może być też dodatkiem do innych słodkości. Masa na zabajone jest pyszna zarówno na zimno, jak i na ciepło, dlatego wykorzystuje się ją zarówno do lodów i deserów na zimno, jak i przeróżnych wypieków. W kawiarniach i cukierniach spotkamy kruche tarty, małe tarteletki, a także ciasta i torty o smaku zabajone. Popularnym składnikiem wielu deserów jest też sos zabajone, którym możemy polewać naleśniki, gofry czy szarlotkę na ciepło. Przepysznym przepisem są także owoce zapiekane w zabajone.

Lody zabajone - przepis

Domowe lody zabajone to klasyka wśród deserów na lato. Można je zrobić tylko z kilku składników, a sam przepis nie jest skomplikowany ani czasochłonny. Podstawą do stworzenia takiego deseru jest tłusta śmietanka (co najmniej 30%), cukier, żółtka, mleko i słodkie wino Marsala. Jeśli nie macie dostępu do tego trunku, możecie zastąpić go innych alkoholem, takim jak likier, brandy lub rum

Kiedy połączymy już składniki w gładką, puszystą masę, przelewamy wszystko do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. Ważne, aby co kilkadziesiąt minut lekko przemieszać lody, dzięki czemu będą równomiernie się mroziły i zachowają odpowiednią konsystencję. Pozostawienie lodów w zamrażarce bez mieszania sprawi, że zamarzną na kość i trudno będzie się je nakładało. Oczywiście proces mrożenia będzie znacznie szybszy, jeśli mamy w domu maszynkę do lodów. 

Inne przepisy na lody

Zabajone to tylko jeden z setek smaków domowych lodów. Jakie inne wariacje smakowe warto zrobić w domowym zaciszu? Klasyką gatunku i zarazem bazą do stworzenia wszystkich innych smaków są lody śmietankowe. Z takich lodów zrobimy już wszystkie ulubione smaki, dodając świeże lub mrożone owoce, bakalie, przyprawy czy popularne słodycze.

Wystarczy dodać do lodów śmietankowych kajmak w puszce i szczyptę soli, aby otrzymać domowe lody słony karmel. Innym pomysłem jest zblendowanie ze śmietanową masą listków świeżej mięty, a następnie dodanie do niej kawałków czekolady. W ten prosty sposób stworzymy domowe lody mięta z czekoladą. Dodając do śmietany i żółtek owocowe puree, wyczarujemy lody malinowe, wiśniowe, truskawkowe, gruszkowe, bananowe czy o smaku mango.

Osoby na diecie roślinnej będą z kolei zachwycone przepisem na wegańskie lody czekoladowe oraz sorbet truskawkowy. Najlepszą bazą do lodów roślinnych jest mleczko i śmietanka kokosowa, ale można je zrobić nawet z awokado!

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne