Ciastka na patyku

Ocena:

4.51 (140)

  • 30 min.
  • dla 6 osób

Jak wykorzystać resztki ciasta np. babki? Proponujemy w duchu zero waste zrobić smakowite ciastka na patyku. Ciastkową masę obtaczamy w czekoladzie i dekorujemy razem z dziećmi. Po prostu pycha!

Składniki:

  • 400 g suchego biszkoptu, ciasta babkowego, kruchych ciastek (warto wykorzystać niepotrzebne resztki)
  • 120 g serka mascarpone
  • 30 g masła
  • 200 g czekolady na polewę (ulubionej: gorzkiej, mlecznej, białej)
  • garść ulubionych dodatków: orzechy, migdały, pistacje, wiórki kokosowe

Ciastka na patyku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciastka drobno kruszymy lub ścieramy na tarce, mieszamy z serkiem, masłem i wyrabiamy masę ręką (tak jak kruche ciasto). Zawijamy ją w folię i wkładamy do zamrażalnika na 15 min.
  • Ze schłodzonej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Zanurzamy je w polewie (czyli stopionej na parze czekoladzie), a zanim do końca stwardnieje, obsypujemy posiekanymi bakaliami lub wiórkami.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

Porady

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Naturalne kakao, karob i bakalie – zawsze warto mieć je w domu; niewiele więcej potrzeba, by zrobić szybki czekoladowy deser

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne