Dwukolorowe lody rożki

Lody rożki - absolutna klasyka. Najlepsze z chrupiącymi posypkami, orzechami i polewami.

lody domowe

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 173 głosów)

Składniki:

  • 1/2 l śmietanki kremówki
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 7 dag mlecznej czekolady
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do wystygnięcia.
  • Kremówkę ubijamy na sztywno, stopniowo wlewając mleko skondensowane. Masę wlewamy do foremki (np. keksówki), do niej – roztopioną czekoladę i przemieszujemy widelcem, robiąc esy-floresy.
  • Lody wstawiamy do zamrażarki na przy- najmniej 5 godz., najlepiej na całą noc.
  • Wyjmujemy 10 min przed podaniem. Nakładamy gałki do rożków, posypujemy.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2017

Porady

Zobacz też: domowe lody awokado-miętowe z kawałkami czekolady

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy