Lody z arbuza nie tylko fantastycznie smakują, ale i świetnie chłodzą – nawet w najbardziej upalne dni. Nie zawierają cukru ani sztucznych dodatków, dzięki czemu można podawać je nawet najmłodszym dzieciom. Chętnie sięgają po nie również osoby dbające o zdrowy tryb życia. Ich smak można urozmaicić za pomocą rozmaitych dodatków – sprawdźcie, jak je zrobić!
(średnia 4.5 z 183 głosów)
Przygotowanie składników: Nieobranego arbuza kroimy w plastry, które następnie tniemy na małe trójkąty. Cytryny dokładnie płuczemy, a następnie wyciskamy z nich sok.
Lody z arbuza: Każdy z arbuzowych trójkątów nacinamy. W miejsca nacięcia wkładamy drewniane patyczki. Tak przygotowane arbuzy smarujemy z obu stron świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Gotowe lody układamy na plastikowej tacce i wkładamy do zamrażarki na około 40 minut. Podajemy.
Porady
- Podany powyżej przepis na lody z arbuza można modyfikować na kilka sposobów. Sok z cytryny można zastąpić domowym syropem różanym. Nada on przekąsce intrygującego posmaku. Lody równie dobrze smakują po posmarowaniu sokiem z pomarańczy czy grejpfruta.
- Jeśli przygotujecie lody z arbuza w większej ilości, po ich wstępnym zamrożeniu, możecie przełożyć je do foliowego woreczka z zamknięciem lub plastikowego czy metalowego pudełka.
- Zastanawiacie się, ile kalorii mają lody arbuzowe, przygotowane zgodnie z powyższym przepisem? Jako, że do ich przygotowania, oprócz owoców, potrzeba jedynie soku z cytryny, w 100 g zawierają one około 30–35 kcal.
- Domowe lody arbuzowe polecamy podawać w towarzystwie orzeźwiającej lemoniady cytrynowo-bazyliowej lub koktajlu śmietankowo–owocowego.
Sposobów na to, jak zrobić lody arbuzowe jest cała masa – począwszy od lodów na bazie śmietanki, po sorbety, granity czy lody wegańskie. Fanom klasyki z pewnością najbardziej przypadnie do gustu pierwsza propozycja. By przygotować tradycyjne arbuzowe lody należy zaopatrzyć się w: 200 ml śmietanki 30%, 1000 g owocu oraz 50 g miodu. Arbuza należy pokroić w plasterki oraz oczyścić z pestek, a następnie zmiksować z dodatkiem miodu. Śmietankę ubija się na sztywno i partiami dodaje do musu. Gotową masę przekłada się do pojemnika i umieszcza w zamrażalniku na około 4 godziny.
Jeśli wolicie lżejsze desery, możecie zrobić niezwykle smaczny sorbet z arbuza. W tym wypadku wystarczy zmiksować owoc przy pomocy blendera. Do otrzymanego musu dodaje się odrobinę syropu cukrowego oraz świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub limonki. Przez pierwsze 3 godziny mrożenia, sorbet należy mieszać co około 30 minut, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Po tym czasie, polecamy zostawić go w zamrażalniku jeszcze przez kolejne 3–4 godziny.
Macie ochotę na lody, ale nie chcecie czekać kilku godzin, by móc cieszyć się ich smakiem? W takim przypadku możecie skusić się na proste i szybkie w wykonaniu lody z arbuza i truskawek. Wystarczy pokroić arbuza w kawałki, oczyścić go z pestek i zblendować z dodatkiem mrożonych owoców. By całość nabrała bardziej interesującego posmaku, można dodać do lodów posiekaną na drobno, świeżą miętę lub bazylię. W podobny sposób przygotowuje się ekspresowe lody z arbuza i banana (również mrożonego).
Arbuz to jednej z najchętniej wybieranych przez Polaków owoców egzotycznych. Nic dziwnego! Składa się on niemal w 100% z wody, dzięki czemu fantastycznie gasi pragnienie w upalnie dni. Dlatego też latem chętnie dodajemy go do domowych lemoniad i koktajli. Można tez wykorzystać go do zrobienia pożywnego, smoothie arbuzowego.
Na jego bazie można także przygotować smaczny chłodnik. Wystarczy zmiksować go z dodatkiem truskawek i świeżych liści mięty, schłodzić i podawać z ulubionymi dodatkami. Jeśli lubicie niestandardowe połączenia smakowe, możecie pokusić się o upieczenie grillowanego halloumi z arbuzem. Równie dobrze komponuje się on ze smakiem fety, dlatego oba te składniki często łączy się ze sobą w różnego rodzaju sałatkach.
Komentarze