Lody arbuzowe nie tylko fantastycznie smakują, ale także świetnie chłodzą – nawet w najbardziej upalne dni. Swój atrakcyjny wygląd zawdzięczają dodatkowi kiwi, które doskonale komponuje się z soczystą czerwienią arbuza i przypomina jego zieloną skórkę. Zimny deser na patyku na pewno spodoba się dzieciom. Jest też doskonałym źródłem witamin. Sprawdźcie, jak zrobić orzeźwiające lody z arbuza.
Adobe Stock
Arbuz: obieramy, kroimy i oczyszczamy z czarnych pestek. Umieszczamy miąższ w kielichu blendera i miksujemy go z sokiem z limonki. Dodajemy cukier puder do smaku. Wypełniamy foremki do lodów na patyku sokiem arbuzowym do ¾ objętości . Wstawiamy je do zamrażarki bez patyczków.
Kiwi: obieramy. Miksujemy miąższ na przecier za pomocą blendera. Jeśli kiwi nie było wystarczająco dojrzałe, dosładzamy je.
Lody: kiedy sok z arbuza lekko zastygnie, dopełniamy foremki sokiem z kiwi. Wkładamy patyczki do przygotowanego w ten sposób sorbetu i umieszczamy go w zamrażarce. Lody arbuzowe będą gotowe po około 2 godzinach (czas chłodzenia nie został uwzględniony w klasyfikacji dania). Jemy je od razu lub podajemy na tacy wypełnionej kostkami lodu.
Porady
- Lody arbuzowe na patyku możemy także posłodzić miodem lub syropem z agawy. Jeśli owoce są wystarczająco dojrzałe, w ogóle nie potrzebują dodatku cukru.
- Żeby lody z arbuza jeszcze bardzie przypominały świeży owoc, między zielonym i czerwonym sorbetem można umieścić cienką warstwę przecieru z ananasa lub jogurtu. Po zamarznięciu będzie doskonale imitować jaśniejszą część skórki arbuza.
- Proponujemy zrobienie tego deseru za pomocą specjalnej foremki do lodów na patyku, ale sorbet arbuzowy możemy przyrządzić także w zwykłym pojemniku. Trzeba go wtedy mrozić przynajmniej przez 4 godziny i co jakiś czas miksować, żeby miał jednolitą konsystencję. Porcjujemy go za pomocą specjalnej łyżki do lodów i serwujemy w szklanych pucharkach.
- Arbuz możemy połączyć z innymi owocami, najlepiej w tym samym kolorze, żeby deser nie stracił swojego atrakcyjnego wyglądu. Świetnie sprawdzą się na przykład truskawki, maliny lub czerwone porzeczki. Warstwę o smaku kiwi możemy zastąpić równie orzeźwiającym sorbetem jabłkowo-ogórkowym.
Sposobów na to, jak zrobić lody arbuzowe, jest cała masa – począwszy od włoskiego deseru na bazie śmietanki, po sorbety, granity i lody wegańskie z mlekiem kokosowym. Fanom klasyki z pewnością najbardziej przypadnie do gustu pierwsza propozycja, ale warto poszerzyć kulinarne horyzonty i otworzyć się na nowe rozwiązania. Poniżej przedstawiamy krótki przegląd przepisów na lody z arbuza.
Macie ochotę na lody z arbuza, ale nie chcecie czekać kilka godzin, żeby móc cieszyć się ich smakiem? W takim przypadku możecie skusić się na prosty i ekspresowy sorbet truskawkowy lub bananowy z arbuzem. Warunkiem szybkiego deseru jest zmiksowanie zmrożonych owoców. Trzeba wtedy wyposażyć się w specjalny blender o dużej mocy, którego ostrza poradzą sobie z kryształkami lodu.
Arbuz to jednej z najchętniej wybieranych przez Polaków owoców egzotycznych. Nic dziwnego! Składa się niemal w 100% z wody, dzięki czemu fantastycznie gasi pragnienie w upalne dni. Dlatego latem chętnie dodajemy go do różnych napojów, takich jak:
Chociaż arbuz kojarzy się przede wszystkim ze słodkim orzeźwieniem w postaci lodów lub napoju, może być także składnikiem różnych potraw. W roli pożywnego dodatku do dań z grilla lub lekkiej przekąski doskonale sprawdzi się sałatka z arbuza i fety lub chłodnik – na słodko z truskawkami lub na słono z pomidorkami koktajlowymi.
Komentarze