Lody kokosowe zachwycają delikatną, kremową konsystencją, z wyraźnie wyczuwalną egzotyczną nutą. Bazą jest mleko kokosowe, wiórki i śmietanka, do tego dodajemy odrobinę cukru. To wszystko odpowiada za intensywny, a przy tym niezbyt słodki smak. Ich przygotowanie jest proste i nie zajmuje wiele czasu – poradzą z nim sobie nawet najbardziej początkujący miłośnicy przygotowywania domowych, mrożonych deserów. Podane w ozdobnej łupinie z pewnością przypadną do gustu wszystkim domownikom. Polecamy przepis na lody z mleka kokosowego.
StockFood
(średnia 4.46 z 179 głosów)
Przygotowanie: śmietankę wsadzamy wcześniej do lodówki, musi być mocno schłodzona. Można ją też wsadzić na 20 minut do zamrażalnika.
Masa na lody kokosowe: do rondelka wlewamy mleko kokosowe o minimalnej zawartości ekstraktu 60%. Wsypujemy wiórki kokosowe i 40 g cukru. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu przez 5 minut. Następnie odstawiamy do przestudzenia, potem wstawiamy do lodówki, żeby całkowicie ostygła. To sprawi, że masa stanie się gęstsza.
Śmietanka: zimną wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy 25 g cukru. Ubijamy, na początku na niskich obrotach, jak zacznie gęstnieć, zwiększamy obroty, stopniowo do maksymalnej mocy. Śmietana powinna być ubita na sztywno.
Lody kokosowe: zimną masę kokosową łączymy ze śmietanką ubitą na sztywno. Delikatnie mieszamy, do połączenia składników. Przekładamy ją do pojemnika, w którym będziemy mrozić lody.
Mrożenie: lody kokosowe wkładamy do zamrażalnika na 5 godzin (czas nie został uwzględniony w całkowitym czasie przygotowania). Idealna temperatura mrożenia to -15 stopni.
Porady
- Naczynie, w którym będziemy robić lody warto wcześniej dobrze schłodzić. Polecamy umieścić ją w zamrażalniku na około 6–8 godzin.
- Lody kokosowe będą pięknie się prezentować podane w wydrążonych łupinach kokosa. Wierzch można posypać wiórkami lub prażonymi płatkami kokosowymi. Równie dobrze sprawdzą się prażone, posiekane na drobno orzechy – pistacje, nerkowce lub orzeszki arachidowe.
- Lody z mleka kokosowego można z powodzeniem przygotować w maszynce do lodów.
- Smak można urozmaicić, dodając do masy gorzką czekoladę posiekaną na drobno lub białą, będą jeszcze bardziej kremowe - w takim wariancie można pominąć cukier.
- Zamiast cukru możemy użyć syropu z agawy, daktylowego lub ksylitolu bądź erytrytolu.
- Jeśli przypadł wam do gustu powyższy przepis na lody z mleczka kokosowego, sprawdźcie również nasze pozostałe pomysły na domowe lody.
- Masę kokosową na lody można przełożyć do mniejszych pojemników, to pozwoli skrócić czas mrożenia do 2 godzin.
Lody o smaku kokosa można bez problemu modyfikować, dodając do nich inne składniki owocowe:
Jeśli chcemy przyspieszyć proces mrożenia możemy zmiksować mrożone owoce. Bazą lodów owocowo-kokosowych jest mleczko kokosowe - żeby zrobić wegańską wersję, wystarczy pominąć śmietankę lub zamienić ją na wersję roślinną.
Choć lody kokosowe smakują świetnie podane bez żadnych dodatków, to jeśli chcemy stworzyć deser lodowy można pokusić się o inne składniki:
Jeśli zaś przygotujecie wegańskie lody kokosowe, możecie podać je ze świeżymi owocami. Całość będzie smakowała jeszcze lepiej, jeśli wierzch deseru ozdobicie roślinną bitą śmietaną na bazie gęstego mleczka kokosowego.
Komentarze