Lody matcha nie tylko pięknie się prezentują, ale i smakują wprost fantastycznie. Są puszyste i kremowe – jednym słowem idealne. Japońska, sproszkowana zielona herbata świetnie przełamuje słodycz pozostałych składników. Przygotowanie lodów jest proste i nie zajmuje wiele czasu. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, koniecznie sprawdźcie nasz przepis.
StockFood
(średnia 4.47 z 188 głosów)
Masa na domowe lody: Do rondelka wlewamy mleko. Dodajemy laskę wanilii. Całość zagotowujemy. Do miski wsypujemy herbatę matcha i zalewamy ją gorącym mlekiem. Mieszamy i odkładamy na kilka minut. Jajka wbijamy do dużej miski. Ucieramy je na puszysty krem z dodatkiem cukru, a następnie zalewamy ciepłą herbatą. Całość ubijamy przy pomocy miksera, aż masa zacznie gęstnieć. Gdy nabierze odpowiedniej konsystencji, przekładamy ją do lodówki na około 40–50 minut.
Lody matcha: Śmietankę, z dodatkiem szczypty soli, ubijamy na sztywną pianę. Łączymy ją z masą herbacianą. Następnie całość przekładamy do zamykanego pojemnika i przekładamy na około 4 godziny do zamrażalnika. Co 30–40 minut lody wyciągamy i ponownie miksujemy, by odpowiednio napowietrzyć masę.
Porady
- Lody matcha najlepiej podawać od razu po przygotowaniu. Można również serwować je po dłuższym czasie w zamrażalniku, jednak w takim przypadku należy je najpierw przełożyć na kilka minut do lodówki, by delikatnie się rozmroziły i nabrały odpowiedniej konsystencji.
- Lody o smaku zielonej herbaty świetnie komponują się ze smakiem gorzkiej czekolady. Polecamy posiekać ją na drobno i posypać nią wierzch deseru lub dorzucić ją bezpośrednio do masy. Można również pokusić się o przygotowanie domowej polewy czekoladowej.
- Śmietanka, potrzebna do przygotowania lodów z matchą, powinna być dobrze schłodzona. W przeciwnym razie nie będzie dało się jej odpowiednio ubić.
- Jeśli chcecie by gotowe lody z herbaty matcha miały bardziej intensywny kolor, możecie dodać do masy odrobinę zielonego barwnika spożywczego.
- Zastanawiacie się, z czym podawać lody z zielonej herbaty matcha? Najlepiej smakują w towarzystwie świeżych owoców – truskawek, borówek, malin czy jagód. Jeśli lubicie słodkie desery, całość możecie dodatkowo oblać syropem klonowym lub daktylowym i ozdobić domową bitą śmietaną.
Choć lody o smaku zielonej herbaty nie należą do najpopularniejszych, istnieje cała masa sposobów ich przygotowywania. Szczególnie dobrze smakują w wersji wegańskiej. Do przygotowania deseru potrzeba: 400 ml mleczka kokosowego, 20 g matchy, 80 g drobnego cukru, 20 g syropu klonowego, szczyptę soli oraz odrobinę ekstraktu wanilinowego. Wszystkie składniki należy dobrze wymieszać, a następnie przelać do pudełka i przełożyć do zamrażalnika. Po kilku godzinach lody będą gotowe.
Inny ciekawy przepis na lody z zielonej herbaty bazuje na śmietance kremówce i mleku skondensowanym. Ich smak wzbogaci dodatek sproszkowanej matchy, startej na drobno czekolady oraz świeżych liści mięty. Ich przygotowanie należy zacząć od dokładnego ubicia śmietanki. Następnie łączy się ją z mlekiem, wanilią, czekoladą i posiekaną miętą. Po wymieszaniu całość umieszcza się na około 3–4 godziny w zamrażalniku – gotowe!
Jeśli chcecie przyrządzić lody matcha w wersji ekspresowej, możecie zblendować zamrożone plasterki banana z odrobiną mleka sojowego, sproszkowanej herbaty i wiórków kokosowych. Tak przygotowany deser jest nie tylko pyszny i zdrowy, lecz także niskokaloryczny – nie zawiera bowiem dodatku cukru, ani tłustego nabiału.
Zielona, sproszkowana herbata to zdecydowanie jeden z najpopularniejszych kulinarnych trendów ostatnich lat. Dodaje się ją do ciepłych oraz zimnych napojów, mrożonych deserów lodowych i domowych wypieków. Świetnie wzbogaci smak czekoladowych brownies, serników na zimno, makaroników, babek czy pralinek.
Jeśli japońska, zielona herbata przypadła wam do gustu, musicie wypróbować także nasz przepis na aksamitne dalgona matcha. Jej przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy wymieszać herbatę z gorącą wodą i cukrem, a następnie dokładnie spienić całość przy użyciu miksera lub blendera. Gotową piankę przekłada się na zimne lub ciepłe mleko. Gotowe!
Komentarze