Domowe lody o smaku zielonej herbaty

Przedstawiam lody o smaku zielonej herbaty matcha!

Deserylody domowePrzekąski

Czas przygotowania:
240 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.51 z 182 głosów)

Składniki:

  • 0,5 litra mleka
  • 1 laska wanilii
  • 4-5 łyżeczek zielonej herbaty matcha
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru
  • 250 ml śmietany kremówki
  • szczypta soli

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Mleko wlać do rondelka, dodać laskę wanilii i zagotować. Do miski wsypać zieloną herbatę i zalać gorącym mlekiem, wymieszać i odstawić na kilka minut, by herbata się zaparzyła. Do dużej miski wbić żółtka jaj i utrzeć je z cukrem na krem. Do masy wlać ciepłą (nie gorącą!) herbatę, ucierać mikserem. Powstanie piana, a następnie masa zacznie lekko gęstnieć. Masę wstawić do lodówki, aby się schłodziła. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę z szczyptą soli. Następnie połączyć z herbacianą masą. Całość przełożyć do pojemnika, w którym będziemy mrozić lody (najlepiej sprawdzają się plastikowe pojemniki po lodach lub pojemniki śniadaniowe). Lody przykryć folią aluminiową i wstawić do zamrażalnika na 1 godzinę. Po godzinie wyciągnąć lody z zamrażalnika i wymieszać je mikserem na jednolitą masę. Wstawić do zamrażalnika na kolejną godzinę. Po kolejnej godzinie ponownie wyciągamy lody. Tym razem mieszamy je trzepaczką lub łyżką, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Lody wkładamy do zamrażalnika na kolejną godzinę lub półtorej (zależy jaka konsystencja lodów nam odpowiada). Lody są gotowe!
  • Najlepiej spożywać je świeżo po przygotowaniu, jednak smakują równie dobrze następnego dnia (następnego dnia lody zamarzają na kość, dlatego przed podaniem należy odkroić kawałek lodów od zmrożonej całości i wstawić do lodówki na około 5 minut. Po 5 minutach lody mają konsystencją idealną do podania!).

Porady

Wypróbuj przepis na domowe lody

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy