StockFood
4.46 (193)
Lody krówkowe z pewnością przypadną do gustu wszystkim miłośnikom mrożonych słodkości. Szczególnie przepadają za nimi dzieci. Są niesamowicie kremowe i aksamitne. Co ważne, Ich przygotowanie nie należy do skomplikowanych – wystarczy 5 składników i odrobina cierpliwości, by cieszyć się ich fantastycznym smakiem! Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, koniecznie sprawdźcie nasz przepis.
mleko 250 ml
żółtko 2 szt.
masa krówkowa 150 g
cukier 20 g
jogurt naturalny 180 g
Przygotowanie masy na domowe lody: Masę krówkową przekładamy do miski, zalewamy mlekiem i dokładnie miksujemy, aż do całkowitego połącznia składników. W osobnym naczyniu żółtka z cukrem ucieramy na puch. Dodajemy je do masy krówkowej. Całość mieszamy, łączymy z jogurtem naturalnym i dokładnie miksujemy.
Lody krówkowe: Gotową masę przekładamy do zamykanego pudełka i przekładamy do zamrażalnika. Po około 30 minut wyciągamy lody i mieszamy je przy pomocy widelca lub miksera, by odpowiednio napowietrzyć masę. Czynność powtarzamy trzykrotnie. Lody zostawiamy w zamrażarce na kolejną godzinę, a następnie podajemy z ulubionymi dodatkami.
Porady
- Lody krówkowe najlepiej podawać tuż po przygotowaniu. Zbyt długie przechowywanie w zamrażalniku, może utrudnić ich nakładanie. W takim przypadku, wystarczy jednak przełożyć je na kilka–kilkanaście minut do lodówki, by z powrotem nabrały odpowiedniej konsystencji.
- Na bazie lodów z krówką, można przyrządzić pyszną, domową wersję mcflurry. Wystarczy wymieszać je z posiekanymi na drobno ciasteczkami czekoladowymi i kawałkami krówek. Całość można dodatkowo oblać ulubioną polewą lub ozdobić bita śmietaną.
- Nakładanie lodów ułatwi poręczna gałkownica. Gotowy deser można podawać zarówno w ozdobnych pucharkach, jak i gotowych rożkach. Wspomniane wafelki można zakupić w większości hipermarketów oraz w wybranych sklepach internetowych.
- Do przyrządzenia deseru można także użyć własnoręcznie przygotowanej masy korówkowej. W tym celu należy podgrzać około 25 g masła z 15 ml mleka. Gdy masło się rozpuści, łączy się je z 300 g cukierków krówkowych. Całość podgrzewa się na małym ogniu, aż do uzyskania jednolitej masy, a następnie studzi.
Sposobów na to, jak zrobić lody krówkowe co najmniej kilka! Najprostszy z nich bazuje na mieszance gotowego kajmaku i śmietanki o 36% zawartości tłuszczu. W takiej wersji wystarczy ubić śmietankę na sztywno, a następnie dokładnie wymieszać ją z masa krówkową. Całość przekłada się do szczelnie zamykanego pojemnika i mrozi przez 3–4 godziny.
Równie dobrze smakują wegańskie lody z krówką. Do ich przygotowania potrzeba około 450 g roślinnych cukierków krówek, oraz 90 g suchej kaszy jaglanej. Kaszę zalewa się wodą (625 ml) i gotuje do miękkości. Zajmuje to mniej więcej 25–30 minut. Następnie gorącą kaszę łączy się z cukierkami i odkłada do lekkiego przestudzenia. Po około 15 minutach można zacząć blendować masę. Gdy całkowicie wystygnie, przekłada się ją do pojemnika i mrozi. Gotowe!
Lody krówkowe są dość słodkie w smaku. Najlepiej więc podawać je w towarzystwie świeżych owoców i domowej bitej śmietanki. Całość można dodatkowo oblać polewą przygotowaną na bazie gorzkiej czekolady. Równie dobrze sprawdzi się w tym celu gęsty sos waniliowy. Fanom słodkich deserów, polecamy z kolei obsypanie lodów posiekanymi na drobno krówkami i oblanie ich sosem o smaku toffi lub karmelu.
Krówkowe lody świetnie pasują także do wielu domowych wypieków. Wspaniale podkreślą smak szarlotki na ciepło. Można je także serwować jako dodatek do placków owocowych z kruszonką czy aksamitnych, mocno czekoladowych brownies. Często podaje się je też z chrupiącymi goframi i bitą śmietaną.