Ksylitol - właściwości i zastosowanie
13 przepisów

Ksylitol może wydawać się pozornie egzotycznym produktem. Pod tą nazwą kryje się substancja, która spełniła marzenia wielu łasuchów – o słodyczy zdrowej, nietuczącej i na dodatek naturalnej. Ksylitol znaleziono ją już w XIX w. w alkoholu cukrowym pozyskiwanym z brzóz. Obecnie naturalny cukier ksylitol wykorzystuje się w przemyśle cukiernicznym. W tym do wielu wegańskich przysmaków. Zobaczcie, jakie zastosowanie ma ksylitol w kuchni.
Ksylitol - właściwości i zastosowanie

Szarlotka bezglutenowa to pyszny deser nie tylko dla osób zmagających się z celiakią. Szarlotka bez glutenu, laktozy i cukru świetnie sprawdzi się jako deser na każdą okazję – czy to rodzinne spotkanie, czy spokojny wieczór z filiżanką herbaty i dobrą książką. Nasz przepis na ciasto bezglutenowe z jabłkami na pewno przypadnie wam do gustu!
Szarlotka bezglutenowa z budyniem bez cukru

Ryba po grecku - fit to jedna z najzdrowszych i najlżejszych wigilijnych potraw. Nie trzeba przypominać, że ryby są źródłem białka, a warzywa korzeniowe to dodatkowa porcja witamin i błonnika. Tak przygotowana ryba po grecku to świetna przekąska na imprezę w rodzinnym gronie.
Ryba po grecku - fit

Panna cotta to włoski deser podawany z musem truskawkowym. Jego wegańska wersja jest równie prosta w przygotowaniu, pyszna i pełna witamin.
Wegańska panna cotta z mleka kokosowego z truskawkami

Pyszna, bardziej pożywna i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego budyniu. Budyń jaglany powstaje ze zmiksowanej ugotowanej kaszy jaglanej z dodatkiem mleka owsianego, następnie dodajemy dodatki.
Budyń jaglany

Pyszny dżem z jagód, który ma dodatkowy, bardzo zdrowy składnik - nasiona chia. Jeśli obawiasz się nadmiaru cukru, dodaj ksylitol. Przepis Anny Lewandowskiej - z książki "Zdrowe gotowanie by Ann".
Dżem domowy w nasionami chia i cukrem brzozowym

Pyszny domowy dżem bez cukru.
Dżem truskawkowo- waniliowy

Warto znać trochę przepisów uwzględniających wymogi diety chorujących na cukrzycę .
Mizeria dla diabetyków

Dzięki macerowaniu w soku cytrusów halibut nabiera doskonałego smaku.
Halibut cytrusowy
Inne z kolekcji: Słodziki
Alkohol jest zdrowy?! Ten konkretny tak (i naprawdę nie można się nim upić) – do sprzedaży dopuszcza się go w postaci łudząco podobnej do drobnego cukru do wypieków i tak samo jak on, służy do słodzenia. Jest tak samo słodki, ale aż o 40% mniej kaloryczny!
Ksylitol - właściwości
Czy ksylitol podnosi poziom cukru we krwi?
Cukier brzozowy mogą bezpiecznie używać nawet cukrzycy, ponieważ nie zawiera fruktozy, która po spożyciu skokowo podnosi poziom cukru we krwi oraz stężenie insuliny. Indeks glikemiczny ksylitolu to zaledwie 7! Jednak warto go używać nie tylko ze względów dietetycznych: to wielki sprzymierzeniec w walce o zdrowie jamy ustnej i zębów. Ksylitolem nie bez powodu słodzi się gumy do żucia, zalecane przez wielu dentystów po każdym posiłku (jeśli oczywiście nie możemy umyć zębów): zabiera on pożywienie bakteriom żyjącym w jamie ustnej. Żywią się one glukozą, którą zjadamy – ksylitol blokuje im tę możliwość, po prostu je „zagładza” . Poza tym ksylitol ma działanie wzmagające produkcję śliny, w której spada poziom kwasów, a rośnie fosforanów i wapnia: jedno i drugie jest bardzo ważne dla mocnego szkliwa. Udowodniono także, że cukier brzozowy zmniejsza ryzyko zapalenia uszu.
Cukier brzozowy - zastosowanie
Ksylitol może nam całkowicie zastąpić cukier – nadaje się do napojów, ciast (z jednym wyjątkiem – drożdżowych, ponieważ sprawia, że drożdże umierają, zatem nie wyrosną), deserów, sosów, syropów i wszelkiego rodzaju przetworów owocowych i warzywnych. Uwaga! Ksylitol ma wiele zalet, ale i z nim nie można przesadzić. Oczywiście nie sprawi, że przytyjemy, za to „zafunduje" sensacje żołądkowe i wzdęcia. Maksymalna dawka dzienna to 3–10 łyżeczek. Nie powinno się podawać go dzieciom poniżej 3. roku życia.
Ksylitol – pochodzenie
Najpopularniejszy i najpowszechniejszy jest ksylitol fiński. Ten cukier wytwarza się z kory brzozy fińskiej. Ksylitol produkowany jest w Finlandii od lat 40. XX wieku. W czasie II Wojny Światowej następowało racjonowanie żywności oraz niedobory klasycznego cukru. Z czasem udoskonalono produkcję na większą skalę. Podczas wybierania ksylitolu należy czytać skład. Coraz częściej pojawia się tańszy ksylitol chiński, który produkowany jest z kukurydzy lub z kory innych drzew niż brzoza.
Artykuły powiązane
Desery bez cukru -pyszne i szybkie do zrobienia
Deser bez cukru? Tak, to możliwe! Ciasta, kremy czy czekoladki bez dodatku cukru mogą smakować równie dobrze, a często nawet lepiej. Spróbujcie sami!
Gaja Suchocka: „Własna książka to duża satysfakcja” – rozmowa ze zwyciężczynią MasterChefa Junior
Gaja Suchocka, to zwyciężczyni 5. edycji MasterChefa Junior. Sukces osiągnęła wykonując finałową bezę z lemon curd. Nam opowiedziała, co czuje widząc swoją książkę, czym się inspiruje i jakie zmiany nastąpiły po wygranie programu. W cyklu Człowiek od kuchni porozmawialiśmy nie tylko o książce.
Dietetyk poleca 5 superfood, na które warto zwrócić uwagę
Superfood to wyjątkowe produkty, które warto włączyć do jadłospisu. Nie powinny kojarzyć się jedynie z dietą odchudzającą. Dietetyk kliniczny, Hanna Stolińska-Fiedorowicz, opowiedziała nam o zaletach pięciu wybranych składników. Jakich składników dostarcza miechunka? Dlaczego warto sięgnąć po nasiona chia? I czym jest lacuma? O tym w cyklu "Smak".
Fit przepisy na słodko - 4 profile na Instagramie, które warto śledzić
Desery bez cukru, lżejsze wersje klasycznych słodkości i pyszności inspirowane popularnymi batonami, ale z mniejszą liczbą kalorii - fit przepisy na słodko podbijają Instagram. I tym samym nasze podniebienia! Inspiracji jest mnóstwo, produkty łatwo znajdziemy w większości sklepów spożywczych, a przy odrobienie czasu i cierpliwości możemy stworzyć fit przepisy dla największych fanów słodkości. W cyklu "Przyjemności na weekend" polecamy 5 profili na Instagramie, które mają swój patent na fit przepisy i fit słodycze.
Ciasto z cukinii - dietetyczne, z czekoladą, a może piernik?
Warzywne wypieki podbijają nasze stoły! Ciasto z cukinii, tuż obok ciasta z buraków czy ciasta z dyni, udowadnia, że warzywa i deser idą w parze. Ciasto z cukinii możemy przygotować w kilku wersjach - klasyczne, dietetyczne z mniejszą liczbą kalorii, doskonałe czekoladowe, a nawet piernikowe. Oto przepisy na ciasto z cukinii dla każdego!
Zamienniki cukru - stewia, kstylitol, miód i inne słodziki
Słodkie zamienniki podbijają nie tylko półki ze zdrową żywnością. Stewia, ksylitol, czyli cukier brzozowy, a także miód, syrop klonowy weszły do naszych kuchni. Czym się charakteryzują? Oto wideo poradnik.
Ksylitol – brzozowy zamiennik cukru
Cukier brzozowy, czyli tak naprawdę alkohol cukrowy zdobywa coraz większą popularność wśród miłośników zdrowej diety. Polecany jest jako zamiennik białego cukru, gdyż dostarcza organizmowi prawie dwukrotnie mniej kalorii
Cukier palmowy – naturalna słodycz bez wyrzeczeń
Cukier palmowy - doceniany przez miłośników naturalnych składników doceniają kolejny ze zdrowych zamienników cukru. Ten palmowy idealnie odnajduje się w dalekowschodniej kuchni roślinnej.
10 najlepszych zamienników cukru
10 najlepszych zamienników cukru, dzięki którym słodkie dania i wypieki będą smakowały tak samo, a staną się o wiele zdrowsze i dietetyczne.