Ksylitol - właściwości i zastosowanie

12 przepisów

iStock-ksylitol-

Ksylitol może wydawać się pozornie egzotycznym produktem. Pod tą nazwą kryje się substancja, która spełniła marzenia wielu łasuchów – o słodyczy zdrowej, nietuczącej i na dodatek naturalnej. Ksylitol znaleziono ją już w XIX w. w alkoholu cukrowym pozyskiwanym z brzóz. Obecnie naturalny cukier ksylitol wykorzystuje się w przemyśle cukiernicznym. W tym do wielu wegańskich przysmaków. Zobaczcie, jakie zastosowanie ma ksylitol w kuchni.

Alkohol jest zdrowy?! Ten konkretny tak (i naprawdę nie można się nim upić) – do sprzedaży dopuszcza się go w postaci łudząco podobnej do drobnego cukru do wypieków i tak samo jak on, służy do słodzenia. Jest tak samo słodki, ale aż o 40% mniej kaloryczny!

Ksylitol - właściwości

Czy ksylitol podnosi poziom cukru we krwi?

Cukier brzozowy mogą bezpiecznie używać nawet cukrzycy, ponieważ nie zawiera fruktozy, która po spożyciu skokowo podnosi poziom cukru we krwi oraz stężenie insuliny. Indeks glikemiczny ksylitolu to zaledwie 7! Jednak warto go używać nie tylko ze względów dietetycznych: to wielki sprzymierzeniec w walce o zdrowie jamy ustnej i zębów. Ksylitolem nie bez powodu słodzi się gumy do żucia, zalecane przez wielu dentystów po każdym posiłku (jeśli oczywiście nie możemy umyć zębów): zabiera on pożywienie bakteriom żyjącym w jamie ustnej. Żywią się one glukozą, którą zjadamy – ksylitol blokuje im tę możliwość, po prostu je „zagładza” . Poza tym ksylitol ma działanie wzmagające produkcję śliny, w której spada poziom kwasów, a rośnie fosforanów i wapnia: jedno i drugie jest bardzo ważne dla mocnego szkliwa. Udowodniono także, że cukier brzozowy zmniejsza ryzyko zapalenia uszu.

Cukier brzozowy - zastosowanie

Ksylitol może nam całkowicie zastąpić cukier – nadaje się do napojów, ciast (z jednym wyjątkiem – drożdżowych, ponieważ sprawia, że drożdże umierają, zatem nie wyrosną), deserów, sosów, syropów i wszelkiego rodzaju przetworów owocowych i warzywnych. Uwaga! Ksylitol ma wiele zalet, ale i z nim nie można przesadzić. Oczywiście nie sprawi, że przytyjemy, za to „zafunduje" sensacje żołądkowe i wzdęcia. Maksymalna dawka dzienna to 3–10 łyżeczek. Nie powinno się podawać go dzieciom poniżej 3. roku życia.

Ksylitol – pochodzenie

Najpopularniejszy i najpowszechniejszy jest ksylitol fiński. Ten cukier wytwarza się z kory brzozy fińskiej. Ksylitol produkowany jest w Finlandii od lat 40. XX wieku. W czasie II Wojny Światowej następowało racjonowanie żywności oraz niedobory klasycznego cukru. Z czasem udoskonalono produkcję na większą skalę. Podczas wybierania ksylitolu należy czytać skład. Coraz częściej pojawia się tańszy ksylitol chiński, który produkowany jest z kukurydzy lub z kory innych drzew niż brzoza.