Ksylitol - właściwości i zastosowanie

13 przepisów

Ksylitol może wydawać się pozornie egzotycznym produktem. Pod tą nazwą kryje się substancja, która spełniła marzenia wielu łasuchów – o słodyczy zdrowej, nietuczącej i na dodatek naturalnej. Ksylitol znaleziono ją już w XIX w. w alkoholu cukrowym pozyskiwanym z brzóz. Obecnie naturalny cukier ksylitol wykorzystuje się w przemyśle cukiernicznym. W tym do wielu wegańskich przysmaków. Zobaczcie, jakie zastosowanie ma ksylitol w kuchni.

Ksylitol - właściwości i zastosowanie

Alkohol jest zdrowy?! Ten konkretny tak (i naprawdę nie można się nim upić) – do sprzedaży dopuszcza się go w postaci łudząco podobnej do drobnego cukru do wypieków i tak samo jak on, służy do słodzenia. Jest tak samo słodki, ale aż o 40% mniej kaloryczny!

Ksylitol - właściwości

Czy ksylitol podnosi poziom cukru we krwi?

Cukier brzozowy mogą bezpiecznie używać nawet cukrzycy, ponieważ nie zawiera fruktozy, która po spożyciu skokowo podnosi poziom cukru we krwi oraz stężenie insuliny. Indeks glikemiczny ksylitolu to zaledwie 7! Jednak warto go używać nie tylko ze względów dietetycznych: to wielki sprzymierzeniec w walce o zdrowie jamy ustnej i zębów. Ksylitolem nie bez powodu słodzi się gumy do żucia, zalecane przez wielu dentystów po każdym posiłku (jeśli oczywiście nie możemy umyć zębów): zabiera on pożywienie bakteriom żyjącym w jamie ustnej. Żywią się one glukozą, którą zjadamy – ksylitol blokuje im tę możliwość, po prostu je „zagładza” . Poza tym ksylitol ma działanie wzmagające produkcję śliny, w której spada poziom kwasów, a rośnie fosforanów i wapnia: jedno i drugie jest bardzo ważne dla mocnego szkliwa. Udowodniono także, że cukier brzozowy zmniejsza ryzyko zapalenia uszu.

Cukier brzozowy - zastosowanie

Ksylitol może nam całkowicie zastąpić cukier – nadaje się do napojów, ciast (z jednym wyjątkiem – drożdżowych, ponieważ sprawia, że drożdże umierają, zatem nie wyrosną), deserów, sosów, syropów i wszelkiego rodzaju przetworów owocowych i warzywnych. Uwaga! Ksylitol ma wiele zalet, ale i z nim nie można przesadzić. Oczywiście nie sprawi, że przytyjemy, za to „zafunduje" sensacje żołądkowe i wzdęcia. Maksymalna dawka dzienna to 3–10 łyżeczek. Nie powinno się podawać go dzieciom poniżej 3. roku życia.

Ksylitol – pochodzenie

Najpopularniejszy i najpowszechniejszy jest ksylitol fiński. Ten cukier wytwarza się z kory brzozy fińskiej. Ksylitol produkowany jest w Finlandii od lat 40. XX wieku. W czasie II Wojny Światowej następowało racjonowanie żywności oraz niedobory klasycznego cukru. Z czasem udoskonalono produkcję na większą skalę. Podczas wybierania ksylitolu należy czytać skład. Coraz częściej pojawia się tańszy ksylitol chiński, który produkowany jest z kukurydzy lub z kory innych drzew niż brzoza.

Artykuły powiązane

Desery bez cukru
02.07.2020

Desery bez cukru -pyszne i szybkie do zrobienia

Deser bez cukru? Tak, to możliwe! Ciasta, kremy czy czekoladki bez dodatku cukru mogą smakować równie dobrze, a często nawet lepiej. Spróbujcie sami!

Gaja Suchocka
27.05.2020

Gaja Suchocka: „Własna książka to duża satysfakcja” – rozmowa ze zwyciężczynią MasterChefa Junior

Gaja Suchocka, to zwyciężczyni 5. edycji MasterChefa Junior. Sukces osiągnęła wykonując finałową bezę z lemon curd. Nam opowiedziała, co czuje widząc swoją książkę, czym się inspiruje i jakie zmiany nastąpiły po wygranie programu. W cyklu Człowiek od kuchni porozmawialiśmy nie tylko o książce.

Superfood
08.07.2019

Dietetyk poleca 5 superfood, na które warto zwrócić uwagę

Superfood to wyjątkowe produkty, które warto włączyć do jadłospisu. Nie powinny kojarzyć się jedynie z dietą odchudzającą. Dietetyk kliniczny, Hanna Stolińska-Fiedorowicz, opowiedziała nam o zaletach pięciu wybranych składników. Jakich składników dostarcza miechunka? Dlaczego warto sięgnąć po nasiona chia? I czym jest lacuma? O tym w cyklu "Smak".

Fit przepisy na słodko
27.04.2019

Fit przepisy na słodko - 4 profile na Instagramie, które warto śledzić

Desery bez cukru, lżejsze wersje klasycznych słodkości i pyszności inspirowane popularnymi batonami, ale z mniejszą liczbą kalorii - fit przepisy na słodko podbijają Instagram. I tym samym nasze podniebienia! Inspiracji jest mnóstwo, produkty łatwo znajdziemy w większości sklepów spożywczych, a przy odrobienie czasu i cierpliwości możemy stworzyć fit przepisy dla największych fanów słodkości. W cyklu "Przyjemności na weekend" polecamy 5 profili na Instagramie, które mają swój patent na fit przepisy i fit słodycze.

Ciasto z cukinii - sezonowy hit
23.07.2018

Ciasto z cukinii - dietetyczne, z czekoladą, a może piernik?

Warzywne wypieki podbijają nasze stoły! Ciasto z cukinii, tuż obok ciasta z buraków czy ciasta z dyni, udowadnia, że warzywa i deser idą w parze. Ciasto z cukinii możemy przygotować w kilku wersjach - klasyczne, dietetyczne z mniejszą liczbą kalorii, doskonałe czekoladowe, a nawet piernikowe. Oto przepisy na ciasto z cukinii dla każdego!

Zamienniki cukru
05.06.2018

Zamienniki cukru - stewia, kstylitol, miód i inne słodziki

Słodkie zamienniki podbijają nie tylko półki ze zdrową żywnością. Stewia, ksylitol, czyli cukier brzozowy, a także miód, syrop klonowy weszły do naszych kuchni. Czym się charakteryzują? Oto wideo poradnik.

ksylitol_glowne_Fotolia_58390308_Subscription_XL
04.02.2016

Ksylitol – brzozowy zamiennik cukru

Cukier brzozowy, czyli tak naprawdę alkohol cukrowy zdobywa coraz większą popularność wśród miłośników zdrowej diety. Polecany jest jako zamiennik białego cukru, gdyż dostarcza organizmowi prawie dwukrotnie mniej kalorii

cukier_palmowy_glowne_Fotolia_84711148_Subscription_XXL
04.02.2016

Cukier palmowy – naturalna słodycz bez wyrzeczeń

Cukier palmowy - doceniany przez miłośników naturalnych składników doceniają kolejny ze zdrowych zamienników cukru. Ten palmowy idealnie odnajduje się w dalekowschodniej kuchni roślinnej.

zamiennikicukru_glowne
01.12.2015

10 najlepszych zamienników cukru

10 najlepszych zamienników cukru, dzięki którym słodkie dania i wypieki będą smakowały tak samo, a staną się o wiele zdrowsze i dietetyczne.