Jak zrobić bitą śmietanę? Istnieje kilka niezawodnych sposobów na przygotowanie tego deseru - również takich, w których nie będzie nam potrzebna klasyczna kremówka. Przedstawiamy najłatwiejsze przepisy na bitą śmietanę.
Jak zrobić bitą śmietanę z 18%?
Jak ubić śmietanę 18%? Okazuje się, że nie jest to możliwe. Odpowiednia śmietanka powinna być słodka i przede wszystkim tłusta, dzięki czemu po ubiciu będzie sztywna i puszysta. Śmietana 18% jest zbyt kwaśna i chuda, dlatego lepiej sprawdza się jako dodatek do zup, sosów czy sałatek.
Jak zrobić bitą śmietanę z kremówki 30%?
Jak ubić śmietanę 30%? To bardzo łatwe, gdyż kremówka 30% dzięki dużej zawartości tłuszczu jest do tego celu wprost idealna. Aby osiągnąć pożądany efekt, trzeba się jednak trzymać kilku ważnych zasad.
Śmietanka musi być przede wszystkim mocno schłodzona - przed ubijaniem należy przechowywać ją w lodówce co najmniej godzinę. Warto schłodzić także miskę i końcówkę miksera - dzięki temu bita śmietana nie opadnie. Aby uniknąć chlapania, warto dobrać wysokie naczynie, najlepiej metalowe.
Jeśli nasze narzędzia są już gotowe, wystarczy wlać śmietanę do miski i ubijać ją najpierw 30 sekund na wolnych obrotach, a następnie od 3 do 5 minut na maksymalnej mocy miksera. Pod koniec mieszania możemy dodać cukier puder lub syrop klonowy. Gotowa bita śmietana jest sztywna i nie wypływa z naczynia po obróceniu go do góry dnem.
Jak zrobić bitą śmietanę z mleka?
Ubijanie śmietany z mleka jest o wiele bardziej czasochłonne niż z kremówki, niemniej jednak da się to zrobić. Kluczem jest dobranie bardzo tłustego mleka i stałe miksowanie na wysokich obrotach. Niezbędne jest także stopniowe dodawanie cukru pudru aż do momentu uzyskania szklistej i sztywnej masy.
Jeśli zależy nam na czasie, możemy użyć gotowego proszku, który po zmieszaniu z mlekiem już po kilku minutach stworzy lekką i delikatną bitą śmietanę.
Jak zrobić bitą śmietanę z jajek?
Przepis na bitą śmietanę z jajek przypomina nieco recepturę bezy. W tym przypadku potrzebujemy schłodzonych białek, które razem z dosypywanym partiami cukrem pudrem ubijamy w metalowym naczyniu robotem kuchennym lub trzepaczką. Do uzyskanej sztywnej, białej piany dodajemy następnie jogurt naturalny lub śmietanę. Całość należy delikatnie wymieszać - tak, aby białka nie opadły.
Bita śmietana uzyskana tym sposobem jest o wiele chudsza od kremówki, jednak ma też nieco inną konsystencję - przypomina raczej puszysty krem. Zawiera również więcej protein.
Zobacz: Jak zrobić kruszonkę na 4 sposoby
Jak zrobić bitą śmietanę z mleka kokosowego?
Bita śmietana z mleka kokosowego to świetna opcja nie tylko dla wegan. Do jej stworzenia potrzebujemy mocno schłodzonego, pełnotłustego mleczka kokosowego w puszce. Po otwarciu oddzielamy łyżką jego stałą część, a następnie przekładamy ją do zimnego naczynia. Mleko ubijamy mikserem na najwyższych obrotach aż do uzyskania sztywnej śmietanki. Jeśli chcemy dodatkowo ją posłodzić, w trakcie miksowania możemy dodać jedną lub dwie łyżki cukru pudru, syropu klonowego bądź zmielonego ksylitolu.
Śmietana nie chce się ubić - co zrobić?
Niestety pomimo naszych szczerych chęci zdarza się tak, że śmietana nie chce się ubić. Najczęstszą przyczyną zważenia się śmietany jest temperatura. Musimy pamiętać o schłodzeniu składników w lodówce. Możemy również schłodzić naczynie, które będziemy wykorzystywać do ubijania śmietany. Bardzo istotne są także wysokie obroty miksera. Zmniejszając je, a jednocześnie wydłużając czas ubijania śmietany, zwiększamy ryzyko jej „przebicia”.
Sprawdź też:
Komentarze