Lody mascarpone

Przepis na deser na gorące dni

Deserylody

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 153 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg truskawek
  • 5 dag cukru pudru + 2 łyżki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 25 dag mascarpone
  • 20 dag kremówki

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Prostokątny pojemnik wykładamy folią spożywczą (lub papierem do pieczenia). Oczyszczone truskawki kroimy
  • miksujemy z 5 dag cukru pudru
  • sokiem z cytryny
  • 4 łyżki pulpy odkładamy. Mascarpone miksujemy z 2 łyżkami cukru pudru przez 5 min
  • dokładamy tą większą część pulpy truskawkowej
  • miksujemy 3 min. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno i łączymy z masą. Nakładamy do pojemnika
  • wygładzamy wierzch
  • przykrywamy i wstawiamy na
  • 40 min do zamrażarki. Wyjmujemy
  • mieszamy jak najdokładniej
  • na wierzch wylewamy 4 łyżki odłożonej pulpy
  • bierzemy długą wykałaczkę i przemieszujemy od dna
  • żeby powstały esy floresy
  • przykrywamy i wstawiamy do zamrażarki na 6 godz. Wyjmujemy 20 min przed podaniem.
  • Zobacz podobne przepisy:
  • Lodowa baba truskawkowa
  • Eton Mess
  • Duński deser
  • Sorbetowe lizaki
  • Deser z kozim serem i truskawkami

Porady

Wypróbuj przepis na domowe lody waniliowe

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy