Lody bazyliowe

Lody bazyliowe to ciekawy pomysł na orzeźwiający deser. Choć to mało popularny smak, gwarantujemy, że zakochacie się w nim już od pierwszego kęsa. Bazyliowe lody to fantastyczny pomysł na imprezy i przyjęcia. Taki deser z pewnością zaskoczy wszystkich gości i na długo zostanie w ich pamięci.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

lody

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.56 z 195 głosów)


Lody bazyliowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • blender-bazylia 1.

    Masa na lody: Jajka najpierw należy sparzyć wrzątkiem. Następnie oddzielamy białka od żółtek i ucieramy żółtka z cukrem na białą, puszystą masę. Listki bazylii myjemy i miksujemy z połową szklanki mleka na gładki płyn. Do utartych żółtek z cukrem dodajemy masę bazyliową i wszystko delikatnie mieszamy.

  • lody-bazyliowe 2.

    Lody bazyliowe: Pozostałe mleko zagotowujemy w garnku razem ze śmietanką. wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i powoli wlewamy masę jajeczno-bazyliową, cały czas mieszając. Wymieszaną masę ponownie podgrzewamy, aż lekko zgęstnieje (nie doprowadzając do wrzenia). Następnie odstawiamy ją do całkowitego wystudzenia, a kiedy będzie już zimna, przelewamy ją do pojemnika, szczelnie zamykamy i wstawiamy do zamrażarki na około 4 godziny. W tym czasie kilkakrotnie mieszamy lody, aby nabrały odpowiedniej konsystencji i puszystości.

Porady

  • Lody bazyliowe to nie jedyny pomysł na nietypowy na deser na zimno. Zielone lody warzywne można też zrobić ze szparagów, ogórka czy szpinaku. 
  • Jeśli nie macie śmietany, możecie też zrobić lody bazyliowe z mascarpone.
  • Jeśli chcecie zrobić te lody w wersji wegańskiej, zamiast żółtek i śmietanki użyjcie gęstej śmietanki kokosowej.
  • Aby lody bazyliowe miały bardziej intensywny kolor, można dodać do nich odrobinę zielonego barwnika spożywczego. Świetnie sprawdzi się do tego również matcha, czyli japońska sproszkowana zielona herbata.
  • Jeśli lubicie lody z chrupiącym dodatkiem, dodajcie do tego podstawowego przepisu pokruszone pistacje. Będą świetnie pasowały do bazyliowego smaku i urozmaicą konsystencję całego deseru.
  • Lody bazyliowe można przygotować też w wersji wytrawnej, jako przystawkę lub dodatek do dań mięsnych czy rybnych. Przepis będzie bardzo podobny, jednak żółtka ubijamy bez dodatku cukru, a do gotowej masy dodajemy szczyptę soli. Takie wytrawne lody można też urozmaicić dodatkiem parmezanu lub ricotty.

Zobacz też: Prosty przepis na domowe lody orzechowe.

Notka redakcyjna

Bazylia - nie tylko do dań na słono

Aromatyczne listki bazylii pojawiają się w wielu daniach na słono, ale nie wszyscy wiedzą, że można je wykorzystywać również do deserów! Bazylia doskonale pokręci smak przeróżnych ciast, kremów i musów, dodając im charakteru. To zioło szczególnie dobrze współgra z owocami, dlatego polecamy dodawać ją do wszelkiego rodzaju soków, koktajli i smoothie. Dobrą parą dla bazylii są truskawki, cytrusy, maliny, a także mango

Innym pomysłem na kreatywne wykorzystanie bazylii mogą być wszelkiego rodzaju lemoniady. Połączenie owocowego napoju z garścią świeżych listków bazylii daje fantastyczny efekt końcowy. Do napoju możemy po prostu wrzucić garść świeżych listków albo zblendować je razem ze składnikami lemoniady. Ciekawym pomysłem są też bazyliowe kostki lodu. Aby je przygotować wystarczy zalać foremkę wodą i do każdego wgłębienia włożyć po jednym listku bazylii. W ten sposób po zamarznięciu otrzymamy dekoracyjne i aromatyczne lodowe kostki z listkiem w środku. 

Lody bazyliowe - jak je podać?

Lody bazyliowe świetnie smakują w towarzystwie świeżych lub mrożonych owoców, a także bakalii i orzechów. Szczególnie dobrze sprawdzi się tu pokrojone mango lub nasionka granatu. Dobrym pomysłem jest także dodatek czekolady. Może być to sos z rozpuszczonej tabliczki lub posiekane kawałki czekolady jako posypka na wierzchu lodów. Innym pysznym dodatkiem do lodów bazyliowych jest słony karmel.

Takie zielone lody świetnie wyglądają nie tylko podane w pucharkach, ale i w rożku. W tym przypadku, przed nakładaniem gałki lodów do waflowego rożka, warto wlać do jego końca rozpuszczoną białą, mleczna lub gorzką czekoladę. Taki dodatek będzie miłym zaskoczeniem pod koniec jedzenia. 

Inne przepisy na domowe lody

Jeśli zamiast bazyliowych wolicie lody klasyczne, przygotujcie domowe lody śmietankowe. Ten przepis będzie bazą dla wszystkich innych smaków. Wystarczy dodać do niego ziarenka wanilii, ekstrakt waniliowy lub cukier wanilinowy, aby wyczarować lody waniliowe. Z kolei dodając do lodów śmietankowych puree z ulubionych owoców, szybko wyczarujemy lody truskawkowe, malinowe czy jagodowe

Tym, którzy dbają o linię polecamy owocowe sorbety. Takie lody zrobicie miksując ulubione owoce z cukrem lub słodzikiem. Szczególnie polecamy wypróbować przepis na sorbet truskawkowy, cytrynowy oraz sorbet mango. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy