REKLAMA

Dorsz w panierce

Dorsz w panierce to szybkie i smaczne danie, nie tylko na piątkowy obiad. Ten przepis świetnie sprawdzi się na co dzień, ale i od święta, na wigilijną kolację. Jak usmażyć dorsza, aby mięso było soczyste, a panierka przyjemnie chrupiąca? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis i garść przydatnych porad!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania z ryb ryba filet filet z dorsza

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.31 z 185 głosów)


Kroki przygotowania:

  • polędwica z dorsza 1.

    Przygotowanie panierki: Filety z dorsza osuszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Do głębokiego talerza wbijamy jajka z mlekiem i mieszamy na jednolitą masę. Na drugim, płaskim talerzu wysypujemy mąkę, a na kolejnym bułkę tartą. Każdy filet obtaczamy w mące, a następnie panierujemy w jajku i w bułce tartej.  

  • smazenie-ryby 2.

    Smażenie ryby: Filety smażymy na rozgrzanym oleju, aż panierka stanie się rumiana i chrupiąca. Podajemy prosto z patelni, skropione odrobiną soku z cytryny. 

Porady

  • Dorsz w bułce tartej nie może zbyt długo czekać na smażenie. Najlepiej wrzucić go na rozgrzany tłuszcz od razu po panierowaniu. W przeciwnym razie panierka może stwardnieć. 
  • Jeśli nie mamy jajek, możemy pominąć ten krok i obtoczyć rybę jedynie w mące. 
  • Rybę solimy przed samym przygotowaniem. Jeśli dodamy sól wcześniej, mięso stanie się ono suche. 
  • Podczas smażenia ryby, nie przykrywajmy patelni pokrywką, aby nie stała się gumowata. 
  • Nie należy ruszać smażącej się ryby, aby uniknąć rozpadania się mięsa. Wystarczy jednorazowo przewrócić ją na drugą stronę. 
  • Jeśli przygotowujemy mrożone filety, nie wolno ich rozmrażać w gorącej wodzie. Najlepiej po prostu wyjąć je z zamrażarki i zostawić w temperaturze pokojowej na kilka godzin.

Notka redakcyjna

Jak panierować rybę?

Aby panierka do ryby była chrupiąca i nie odpadała po usmażeniu, warto dodać do bułki tartej odrobinę mąki kukurydzianej. Ten składnik sprawi, że masa będzie lepiej się trzymała fileta i panierka nie odpadnie od ryby. Dodatkowo, dzięki mączce kukurydzianej, panierka do dorsza nabierze pięknego koloru!

Panierka do ryby na różne sposoby

Rybę panieruje się zwykle w mące, jajku i bułce tartej, ale jest wiele sposobów na to, aby urozmaicić klasyczny przepis. Warto wypróbować rybę w cieście naleśnikowym oraz taką w płatkach kukurydzianych. Do ciasta z jajka i mąki można też dodać świeże lub suszone zioła, które podkręcą aromat ryby. 

Jak smażyć dorsza?

Choć to zadanie wydaje się proste, wielu z nas nie do końca wie jak smażyć rybę w panierce. Wtedy pojawiają się problemy z odklejaniem się panierki lub jej paleniem się na oleju. Jest jednak prosty sposób, dzięki któremu smażenie zawsze się uda. Niezależnie od tego, czy używamy świeżej czy mrożonej ryby, musi być ona sucha. Filety należy więc panierowaniem osuszyć ręcznikiem papierowym. Dzięki tej prostej czynności, tłuszcz nie będzie pryskał dookoła kuchni. Ile smażyć dorsza? Czas smażenia zależy oczywiście od wielkości i grubości filetów, ale zwykle jest to około 3 minut z każdej strony. Pamiętajmy też, że ogień nie może być zbyt mocny, gdyż panierka się spali, a ryba w środku pozostanie surowa.

Przepis na dorsza w panierce inaczej

Dorsz smażony doskonale smakuje solo, ale może być też składnikiem wielu innych dań. Oczywiście klasyką gatunku jest ryba po grecku oraz ryba po japońsku. Jednak usmażonego wcześniej dorsza można dodać także do zupy rybnej, tajskiego curry czy tortilli. Innym pysznym pomysłem na wykorzystanie panierowanej ryby jest zapiekanka. Do takiego przepisu możemy dodać dowolne warzywa i sery, więc jest to świetny sposób na zużycie resztek z lodówki. Kolejnym ciekawym daniem z rybą jest sałatka ze smażoną rybą. Do chrupiących, świeżych warzyw i lekkiego sosu najlepiej sprawdzi się dorsz czarny w panierce. Jeśli został nam nadmiar smażonej ryby, na przykład po świętach, możemy przygotować rybę w octowej zalewie do słoików. 

Z czym podać rybę?

Najpopularniejsze dodatki do smażonej ryby to ziemniaki, gotowane lub w formie frytek. Jednak mimo iż fish and chips zna już cały świat, warto przetestować też inne formy podania ryby. My polecamy serwować ją w towarzystwie kaszy bądź ryżu. Jeśli chodzi o warzywa, to do smażonej ryby najlepiej pasuje kapusta. Sprawdzi się tu surówka zarówno z białej, czerwonej, jak i kiszonej kapusty. Najlepiej sprawdzi się tu klasyczny coleslaw. 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy