Ryba w cieście naleśnikowym to delikatniejsza wersja ryby w panierce. Ciasto naleśnikowe jest delikatne i przyjemnie chrupie, a dzięki niemu ryba podczas smażenia nie staje się sucha. Wręcz przeciwnie, jest pyszna! Taka ryba w cieście naleśnikowym to doskonały pomysł na obiad, lunch czy kolację, ale także pożywna przekąska. Sprawdźcie sami, nasz przepis na rybę w cieście jest łatwy i szybki do zrobienia!
Ryba w cieście naleśnikowym / fot. iStock
(średnia 4.3 z 233 głosów)
Robimy ciasto naleśnikowe: łączymy wszystkie składniki i miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy o konsystencji śmietany.
Rybę kroimy na nieduże kawałki które maczamy w cieście naleśnikowym i smażymy na rozgrzanym oleju na patelni lub w głębokim tłuszczu aż do zrumienienia.
Porady
W przepisie na rybę w cieście naleśnikowym wykorzystujemy:
- filety rybne - chodzi o to, żeby nie trzeba było wyjmować z tak przygotowanej ryby ości. Najlepiej sprawdzą się takie ryby jak dorsz czy mintaj. Możemy także w ten sam sposób przygotować drobne rybki, zjadane w całości, na przykład szprotki.
- mleko - najlepiej tłuste
- olej - najlepiej rzepakowy. Po usmażeniu rybę osączamy na papierowym ręczniku.
Ciasto naleśnikowe do ryby można doprawiać według uznania. Wykorzystajmy w tym celu na przykład ulubione zioła. Dobrze będzie pasował drobno pokrojony koperek, natka pietruszki, nieco rozmarynu. Pamiętajmy, że zioła suszone będą miały intensywniejszy smak i aromat niż zioła świeże. Do ciasta można też dodać świeżo zmielony pieprz. Ponieważ ryba smażona w cieście świetnie komponuje się z cytryną, możemy nie tylko zaserwować ją z ćwiartką cytryny, ale też dodać niewielką ilość soku z cytryny do ciasta. Jeśli chcemy, by ciasto naleśnikowe było bardziej puszyste, dolejmy do niego trochę wody gazowanej.
Ryba w cieście naleśnikowym bardzo dobrze smakuje sama, skropiona po prostu sokiem z cytryny. Będzie pasowała też do ziemniaków - zarówno w formie chrupiących złocistych frytek, jak i aksamitnego puree. Ryba w cieście naleśnikowym świetnie komponuje się również z różnymi sałatkami i surówkami. Możemy podać ją klasycznie, z surówką z kiszonej kapusty i marchewki lub na przykład z surówką coleslaw. Ryba w cieście naleśnikowym z warzywami pieczonymi lub gotowanymi także będzie smaczna.
Komentarze