Mąka kukurydziana - przepisy

315 przepisów

Mąka kukurydziana jest produktem popularnym zwłaszcza w krajach Ameryki Południowej, gdzie wielością zastosowań dorównuje mące pszennej w naszych szerokościach geograficznych. W Meksyku tradycyjnie używa się jej do pieczenia nachos, tacos czy placków tortilli. Podobnie od setek lat stanowi bazę wypieków w Peru, Brazylii, Boliwii i innych krajach na kontynencie. Zebraliśmy przepisy na wykorzystanie mąki kukurydzianej. 

Mąka kukurydziana - przepisy

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 100 min.
Różowe bezy z granatem

Marzy Wam się idealny, ale prosty deser na Walentynki? Różowe bezy z granatami to pomysł, który zrobi wrażenie! Przepis z lutowego numeru magazynu "Moje Gotowanie" udowadnia, że beza to słodkości, które wbrew pozorom nie są trudne. Z odpowiednią techniką przekonamy się, jak zrobić bezy i oczarować nie tylko drugą połówkę. Jeśli już opanujecie tę recepturę, możecie przygotować pozostałe bezowe desery i torty, które przygotowała dla Was redakcja magazynu "Moje Gotowanie". Te słodkości mówią "Kocham Cię!".

mojegotowanie

Różowe bezy z granatami z magazynu "Moje Gotowanie"

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 65 min.
Szybki jabłecznik

Proste i dobre ciasto z jabłkami.

aga30

Szybki jabłecznik

Potrawy z mąki kukurydzianej

Mąka kukurydziana powstaje ze zmielonych dojrzałych ziaren kukurydzy, które wcześniej poddano procesowi suszenia. Charakteryzuje się żółtawą barwą, a produkty z niej powstałe również mają żółte zabarwienie. Smak mąki kukurydzianej jest neutralny.

Mąka kukurydziana - do czego się ją stosuje?

Mąkę kukurydzianą używa się jako zamiennik mąki pszennej, która zawiera gluten, wykluczający jej spożycie przez osoby nietolerujące tego białka. Stanowi więc alternatywę dla alergików, tym bardziej korzystną, że posiada znacznie więcej właściwości prozdrowotnych niż jej pszenny odpowiednik. W sklepach nabyć można mąkę kukurydzianą o trzech grubościach mielenia. Najbogatsza w składniki odżywcze jest ta zmielona najgrubiej.

Co można zrobić z mąki kukurydzianej?

Z mąki kukurydzianej wytwarza się te same produkty, które produkuje się z mąk innych zbóż – pszenicy, żyta czy orkiszu. Można więc nabyć kukurydziane płatki, kasze, makarony, ciasta, chleby a także smażone placki czy nawet pizzę.

Mąka kukurydziana a zdrowie

Mąkę kukurydzianą warto wykorzystywać w kuchni nawet jeśli uczulenie na gluten nie jest naszą przypadłością zdrowotną. Produkt ten to prawdziwe bogactwo witamin z grupy B (szczególnie B1 i B6) oraz składników mineralnych. Za sprawą dużej zawartości żelaza, mąka kukurydziana pozytywnie wpływa na procesy przemiany materii, wspomaga układ immunologiczny oraz pracę mózgu. Z kolei magnez, który również znajduje się w mące kukurydzianej decyduje m. in. o prawidłowej pracy układu nerwowo-mięśniowego, zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, arytmii, niedokrwiennej choroby serca, cukrzycy typu 2 oraz astmy, a także bierze udział w budowie kości i zębów. Mąka kukurydziana bogata jest również w cynk, ważny szczególnie dla kondycji naszej skóry, włosów oraz paznokci. Pierwiastek ten wspomaga również leczenie trądziku i owrzodzeń, bierze udział w regulacji pracy organów wewnętrznych, m. in. trzustki, reguluje pracę układu krążenie i korzystnie działa na układ immunologiczny.

Mąka kukurydziana a dieta

Produkty z mąki kukurydzianej są znacznie lepszym zamiennikiem pszennych wyrobów ze względu na zdecydowanie niższą kaloryczność mąki kukurydzianej – 100 g tego produktu to jedynie 348 kalorii. Mąka kukurydziana to również doskonałe źródło skrobi oraz błonnika pokarmowego, który nie tylko zapobiega chorobom układu krążenia i obniża stężenie glukozy we krwi, ale również daje uczucie sytości, dzięki czemu mąka kukurydziana sprawdzi się w diecie odchudzającej. Warto wiedzieć również, że mąka kukurydziana jest lekkostrawna, dzięki czemu znajduje zastosowanie w diecie osób starszych oraz niemowląt.

Skrobia kukurydziana a mąka kukurydziana

Skrobia kukurydziana (mazeina), otrzymywana jest z pręcików kukurydzy, a nie, jak mąka, z ziaren. Jest produktem bezglutenowym, ma postać proszku o białej barwie i neutralnym zapachu. Odznacza się właściwościami zagęszczającymi (działa podobnie, jak skrobia ziemniaczana), dlatego znajduje zastosowanie w kuchni przy przyrządzaniu sosów czy zup. Stosuje się ją również do czyszczenia powierzchni z plam z oleju i krwi oraz jako środek zmiękczający do prania.

Mąka kukurydziana: zastosowanie

Dania z mąki kukurydzianej można przyrządzać alternatywnie dla dań bazujących na jej pszennej odpowiedniczce. Mąka kukurydziana nadaje się zarówno do pieczenia, można jej używać jako panierki, zagęszczać nią sosy i zupy, przygotowywać makarony, a nawet pierogi.

Co można upiec z mąki kukurydzianej?

Produkty z mąki kukurydzianej to przede wszystkim wypieki – doskonały i lekkostrawny chleb z mąki kukurydzianej, żółtawe bułeczki, ale również herbatniki, ciasteczka i ciasta – placki z owocami, babki, tarty a nawet serniki. Z mąki kukurydzianej upiec można wszystko to, co pieczemy z innych mąk, nie tylko mąki pszennej. Warto jednak wiedzieć, że wypieki z mąki kukurydzianej są bardziej kruche niż tradycyjne oraz szybciej wysychają, dlatego jeśli mają zostać spożyte później – koniecznie trzeba je zabezpieczyć, żeby pozostały świeże i wilgotne.

Mąka kukurydziana - przepisy bezglutenowe nie tylko dla alergików

Na bazie mąki kukurydzianej przyrządzić można nie tylko słodkie desery, ale również dania obiadowe takie jak naleśniki, racuszki, wytrawne placki czy pizzę.

Artykuły powiązane

maka_glowne
22.07.2020

Z czym to się je? Rodzaje i typy mąki

Mąka to jeden z podstawowych produktów, niezbędnych w kuchni. Warto więc wiedzieć, jakiej mąki używać do konkretnych wypieków i potraw. Zapraszamy na krótki przewodnik po rodzajach i typach mąk. Przeczytajcie, a zaraz potem zabierajcie się za pieczenie!

domowa-tortilla
18.05.2020

Tortilla domowa - przepis na street food w twojej kuchni

Tortilla, czyli przysmak kuchni meksykańskiej, to świetny dodatek i baza do potraw. Gotowe placki podbijają sklepowe półki, ale tortilla najlepiej smakuje przygotowana własnoręcznie. W dodatku tortilla domowa jest naprawdę banalna do przygotowania. W cyklu "Przyjemności na weekend" podpowiadamy, jak na patelni zrobić placki, do czego ich użyć i jaka tortilla domowa smakuje najlepiej.

makibezglutenowe_glowne
16.05.2020

10 rodzajów mąk bezglutenowych

Dieta bezglutenowa staje się coraz bardziej popularna. Jak zastąpić mąkę w kuchni? To proste! Wystarczy znać odpowiednie zamienniki. Coraz więcej osób wyklucza z diety gluten. Powody są różne: alergia, dieta odchudzająca lub po prostu – chęć zmiany nawyków żywieniowych. Wbrew pozorom wykluczenie z jadłospisu pszenicy i produktów zawierających gluten nie jest trudne. Dostępnych jest wiele zamienników mąki, które ułatwiają nam gotowanie bez niechcianych produktów.

Dieta zgodna z grupą krwi
17.02.2020

Dieta zgodna z grupą krwi

Jeśli nie możesz schudnąć, mimo najszczerszych chęci, zacznij jeść to, co dyktuje ci twoja grupa krwi. W niej zapisany jest najlepszy dla ciebie sposób odżywiania, przekazany w genach przez prapraprzodków. .

paluszki-rybne-slider
18.01.2020

Paluszki rybne – rybny specjał w panierce

Dzieci je uwielbiają. Wśród dorosłych cieszą się nie mniejszą popularnością. Paluszki rybne są smaczną i szybką propozycją na obiad. Pamiętajmy jednak, by wybierać paluszki z jak największą zawartością mięsa ryb i krótką listą składników. Można też zrobić je w domu. W cyklu Poradnik Gotowania podpowiadamy, jak zrobić domowe paluszki rybne z prostego przepisu!