REKLAMA

Ryba po japońsku

Ryba po japońsku w cieście to pyszna potrawa, która świetnie sprawdzi się na imprezowym stole. Sekretem tego przepisu jest dobrej jakości ryba i pysznie doprawiona marynata. Zalewa do ryby po japońsku powinna być słodko-kwaśna i bardzo aromatyczna. Zobaczcie, jak zrobić rybę po japońsku krok po kroku!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Przetwory ryba Przekąski

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 7 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.06 z 276 głosów)


Kroki przygotowania:

  • smazenie-ryby 1.

    Rybę kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy szczyptą soli i pieprzu i odstawiamy na chwilę. W tym czasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Do miski wlewamy szklankę wody, dwie szklanki mąki oraz 2 jajka i dokładnie mieszamy gładkie ciasto. W przygotowanym cieście maczamy kawałki ryby, a następnie smażymy na oleju z obu stron na złoto. 

  • Czosnek cebula patelnia 2.

    W garnku przygotowujemy zalewę. Mieszamy 2 szklanki wody, 100 ml oleju, 3 łyżki cukru i 2 łyżki octu oraz przecier pomidorowy i ketchup. Wszystko razem zagotujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę drobno siekamy i smażymy na oleju. Ogórki i paprykę konserwową kroimy w małą kostkę i mieszamy z usmażoną cebulką. 

  • ryba-po-japońsku 3.

    Na dno miski wykładamy warstwę warzyw, na niej układamy warstwę kawałków ryby w cieście, znów przekładamy warzywami i tak aż do wyczerpania składników (ostatnią warstwą powinny być warzywa) wszystko zalewamy gorącą marynatą. 

Porady

Ryba po japońsku

Ryba po japońsku to danie, które nie jest szeroko znane i zbyt często przygotowywane w naszym kraju. Na szczęście staje się ono coraz popularniejsze, dzięki czemu rośnie liczba smakoszy, którzy mogą delektować się tą niesamowitą potrawą. Co więcej, dzięki przepisom udostępnianym przez osoby bardziej doświadczone w jej przygotowywaniu, teraz praktycznie każdy może przyrządzić taką rybę po japońsku we własnej kuchni. Warto pokusić się na ten eksperyment, który z pewnością wzbudzi entuzjazm wielu miłośników tego typu dań.

Jaka ryba do ryby po japońsku?

Ryba po japońsku to potrawa, której nazwa brzmi dość egzotycznie. Można odnieść wrażenie, że do przygotowania takiej potrawy konieczny będzie zakup trudno dostępnych lub po prostu drogich produktów. W rzeczywistości jednak przepis ten opiera się na dobrze nam znanych składnikach, które znajdziemy w każdym sklepie, a ich zakup z pewnością nie zrujnuje naszego budżetu. Nie są nam zatem potrzebne jakiekolwiek nietypowe owoce morza, ani też żaden specjalny sos japoński do ryby.

Jak sama nazwa wskazuje podstawowym składnikiem tego pysznego dania jest ryba. Najlepszym wyborem będą w tym przypadku łatwo dostępne filety z mintaja, miruny lub dorsza. Bez problemu kupimy je w każdym sklepie albo markecie, a obtoczone ciastem naleśnikowym i zalane aromatyczną zalewą w towarzystwie warzyw smakują naprawdę obłędnie.

Jak zrobić rybę po japońsku?

W pierwszej kolejności należy przygotować ciasto, takie jak to na naleśniki, w którym następnie zanurzane są kawałki filetów rybnych. Obtoczoną w ten sposób rybę smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Wymienione w przepisie warzywa (świeże lub konserwowe) należy pokroić w paski lub w plastry i odstawić. Bardzo istotnym elementem tego dania jest też oczywiście zalewa do ryby po japońsku, która zazwyczaj składa się z wody, octu, cukru, oleju lub oliwy, koncentratu pomidorowego, ketchupu i przypraw.

Ciasto do ryby po japońsku

Ryba po japońsku smakuje tak dobrze między innymi dzięki temu, iż jest ona smażona w cieście. Nabiera ona wówczas ciekawej tekstury, która sprawia, że w połączeniu z warzywami i zalewą ryba smakuje po prostu fantastycznie. Dlatego też w procesie przyrządzania tego dania ważne jest właśnie samo ciasto. Bardzo często mówi się, iż jest to po prostu ciasto naleśnikowe, na które każdy z nas ma nieco inny patent. Z tego powodu w niemal każdym przepisie na rybę po japońsku znaleźć można nieco inną jego wersję.

Niektórzy do wykonania ciasta używają wyłącznie mąki, jajek i wody, podczas gdy w innych przepisach wykorzystywane jest też na przykład mleko, czy nawet piwo. Pamiętajmy, że ciasto powinno być nieco gęstsze niż typowe ciasto na naleśniki, tak by mogło dokładnie oblepić kawałki ryby.

Czy można mrozić rybę po japońsku?

Ryba po japońsku zazwyczaj łączona jest z cebulą, z ogórkami konserwowymi oraz ze świeżą lub konserwową papryką czerwoną. Znacznie rzadziej wykorzystywane są inne warzywa, choć z pewnością można znaleźć różne wariacje na temat tego dania, takie jak chociażby ryba po japońsku z pieczarkami. W pierwszej kolejności warto jednak spróbować podstawowej wersji tej smakowitej potrawy, aby zrozumieć na czym polega jej fenomen. Pamiętajmy przy tym o wykorzystaniu odpowiednich przypraw, takich jak sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie albo słodka papryka.

Mnóstwo osób przygotowuje większe porcje ryby po japońsku i po zjedzeniu części potrawy decyduje się na jej zamrożenie. Warto mieć to na uwadze, gdy zastanawiamy się nad tym, ile ryby kupić. Takie danie można bowiem z powodzeniem mrozić w całości lub w kilku porcjach. Dzięki temu, gdy najdzie nas znów ochota na przekąskę w postaci ryby po japońsku, będziemy mogli w każdej chwili wyciągnąć ją z zamrażarki. Oczywiście potrawa zmieni nieco swoją konsystencję, więc raczej nie nadaje się do podania gościom, ale domownicy raczej nie będą mieli z tym żadnego problemu.

Ryba po japońsku - ile może stać?

Ryba po japońsku jest stosunkowo prostym daniem, ale zwłaszcza na początku naszej przygody z gotowaniem jej przygotowanie może nam zająć więcej czasu. Jeśli więc zamierzamy przyrządzić tę potrawę na zbliżającą się imprezę, możemy spokojnie zrobić to nawet 2-3 dni wcześniej. Schłodzona ryba po japońsku najlepiej smakuje zresztą po co najmniej jednej nocy spędzonej w lodówce. Niektórzy twierdzą nawet, że takie danie można z powodzeniem przygotować nawet 4 dni przed jej podaniem i nie straci ona swoich walorów smakowych, więc nie musimy się martwić o to, czy wystarczy nam czasu.

Generalnie zresztą ryba w takiej zalewie może dość długo wytrzymać zamknięta w szczelnym pojemniku i odstawiona na najniższą półkę lodówki. Jeśli więc po przyjęciu zostanie nam trochę takiej potrawy możemy z powodzeniem zjeść ją w kolejnych dnia na drugie śniadanie albo kolację. Jak zatem widać jest to tak naprawdę nie tylko danie oryginalne i niezwykle smaczne, ale przy tym również praktyczne, gdyż wytrzyma w doskonałej formie dłuższy czas.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy