Dorsz w sosie cytrynowym

Dorsz w sosie cytrynowym to zdrowe i przepyszne danie, idealne zarówno na codzienny obiad, jak i wyjątkowe okazje. Robi się je szybko, łatwo i dosłownie z kilku składników, a efekt końcowy zachwyca smakiem i wyglądem. Soczysta i delikatna ryba w aromatycznym cytrynowym sosie to coś, co zachwyca od pierwszego kęsa. Jak zrobić to danie? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis, który zawsze wychodzi!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania z ryb ryba filet filet z dorsza

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 164 głosów)

Dorsz w sosie cytrynowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • polędwica z dorsza 1.

    Ryba: Filety z dorsza płuczemy i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Rybę nacieramy solą, pieprzem i oregano z każdej strony, a następnie wkładamy do lodówki na godzinę, aby dobrze przeszedł smakami.

  • Czosnek cebula patelnia 2.

    Sos cytrynowy: W tym czasie przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, a następnie podsmażamy je na maśle. Kiedy się lekko zarumienią, dolewamy śmietankę oraz sok wyciśnięty z połowy cytryny. Wszystko mieszamy i dusimy przez kilka minut na wolnym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 

  • dorsz-zapiekany 3.

    Pieczenie dorsza: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Zamarynowaną rybę układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy przygotowanym sosem cytrynowym i wstawiamy do piekarnika na około 15 minut. Gotową rybę wyjmujemy z piekarnika i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Porady

  • Aby dorsz w sosie cytrynowym był jeszcze bardziej aromatyczny, można zapiec go z gałązkami świeżego tymianku lub koperku.
  • To danie można przygotować nie tylko w dużej formie, ale także w oddzielnych porcjach na jedną osobę. Wystarczy zawinąć filety dorsza w papier do pieczenia lub folię aluminiową. Tak przygotowane sakiewki zalewamy sosem cytrynowym, szczelnie zamykamy brzegi i wkładamy do piekarnika na 10 minut. Pod koniec pieczenia można rozwinąć brzegi sakiewki, aby ryba zapiekła się na wierzchu. 
  • Dorsz w sosie cytrynowym najlepiej smakuje z lekkimi dodatkami, takimi jak ryż, kasza lub lekka sałatka. Świetnie sprawdzi się do niego także kremowe risotto.
  • Sos cytrynowo-ziołowy do ryby będzie świetnym wyborem, ale oprócz tego dobrze sprawdzi się też sos tzatziki, chrzanowy czy koperkowy. Pysznie smakuje też ryba w sosie śmietanowym.

Notka redakcyjna

Jak przyprawić dorsza?

Dorsz, jak wszystkie ryby, sam w sobie ma dosyć mało smaku, dlatego kluczowym punktem każdego przepisu muszą być przyprawy. Ważne jednak, aby nie przesadzić z solą, gdyż może ona zbyt mocno zdominować delikatne rybie mięso. Uniwersalne przyprawy, które zawsze dobrze smakują z rybą to pieprz (zarówno czarny, jak i kolorowy czy cytrynowy), ziele angielskie, tymianek, liść laurowy, oregano, papryka chili, kurkuma czy szafran. Smak ryby podkręci też sos sojowy, sos teriyaki, musztarda, czosnek oraz chrzan.

Kolejnym niezbędnikiem do przyprawiania ryby są cytrusy. Cytryna i ryba to para idealna, która zawsze dobrze razem smakuje, dlatego warto wykorzystać do marynaty zarówno wyciśnięty sok, jak i startą skórkę cytrynową. Jeśli jednak nie macie pod ręką cytryny, doskonale sprawdzi się również limonka, pomarańcze, a nawet mandarynki. 

Ile piec dorsza?

Dorsz pieczony powinien być delikatny i soczysty, dlatego należy dokładnie pilnować czasu pieczenia. Zbyt długi czas, spęczony w piekarniku skończy się bowiem przesuszonym, twardym i gumowym mięsem. Jak upiec dorsza, aby był idealny? Dorsza piecze się zwykle około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

Rybę można upiec solo, ale także razem z warzywami. Wystarczy ułożyć rybę, a resztę naczynia żaroodpornego uzupełnić brokułami, ziemniakami, szparagami czy nawet mrożoną mieszanką warzywną. Inny pyszny pomysł to ryba pieczona z ryżem. Taki posiłek to pełnowartościowy obiad, który dosłownie robi się sam. Dorsza warto też zapiekać w przeróżnych sosach, dzięki czemu otrzymujemy pyszną rybną zapiekankę.

Jak przyrządzić dorsza? Pomysły na różne dania

Dorsz z piekarnika to tylko jedna z wielu opcji na przepyszny posiłek. Ten gatunek ryby można przygotowywać na wiele sposobów, zarówno z patelni, na parze, jak i z grilla. Wszystkie te pomysły są równie pyszne i proste, a wybór zależy już tylko od naszych upodobań. Jeśli lubicie chrupiącą skórkę, wybierzcie smażenie. Dorsz z patelni może być przygotowany solo lub otoczony dodatkowo panierką. Pysznie smakuje też ryba w cieście. Taki dorsz najpyszniej smakuje podany z frytkami, zarówno tymi klasycznymi, jak i z batata lub selera. W ten sposób stworzymy domowe fish and chips.

Z kolei jeśli wybieracie lżejsze i bardziej lekkostrawne dania, z pewnością posmakuje wam dorsz na parze oraz dorsz gotowany. Można też z niego robić pyszne zupy rybne, gulasze i curry. Równie smacznym i błyskawicznym pomysłem na obiad będzie dorsz z grilla. W sezonie grillowym warto przygotowywać rybę prosto z rusztu, a poza nim użyć do tego patelni grillowej lub grilla elektrycznego.

Kolejna pyszna potrawa, która posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym, to wszelkiego rodzaju pulpety i kotlety z dorsza. Takie danie to świetna odmiana dla klasycznych filetów z piekarnika czy patelni. Można je podawać w rozmaitych sosach, w towarzystwie ziemniaków, kaszy czy makaronu. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy