Smażony syr jak ze Słowacji

Idealny smażony ser. Z chrupiącą skórką i płynącym wnętrzem.

Przekąski

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 199 głosów)

Składniki:

  • Na 3 osoby:
  • po grubym plastrze żółtego sera edamskiego
  • 3 jajka do panierowania
  • bułka tarta do panierowania

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Ser pokroić na plastry o grubości centrymetra do dwóch (ja miałam plastry duze wiec
  • kazdy jeszcze przekroiłam na pół). Obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce. Czynnosc te
  • powtórzyc 3 razy, dzieki czemu ser bedzie dobrze chroniony przed wylaniem się w oleju. Tak przygotowany ser wstawiam na 10 minut do zamrazalnika zeby stwardniał (gdzies
  • kiedys dawno temu to wyczytałam i od tego czasu ser mi sie nie wylewa). Smażę w
  • głębokim tłuszczu do przyrumienienia panierki jakies 15-30 sekund. Uważac bo dłuzej to zaczyna sie wylewac. Mozna we frytkownicy.
  • Ser wyszedł idealny. Z chrupiącą skórką i płynącym wnętrzem. Do tego smażone palsterki ziemniaków z piekarnika i sos tatarski. Wspomnienie Słowacji we własnym domu. Cos bezcennego. :)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Główne składniki: