Smażony syr jak ze Słowacji

Idealny smażony ser. Z chrupiącą skórką i płynącym wnętrzem.

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 4.58 z 12 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • Na 3 osoby:
  • po grubym plastrze żółtego sera edamskiego
  • 3 jajka do panierowania
  • bułka tarta do panierowania

Przygotowanie

  1. Ser pokroić na plastry o grubości centrymetra do dwóch (ja miałam plastry duze wiec
  2. kazdy jeszcze przekroiłam na pół). Obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce. Czynnosc te
  3. powtórzyc 3 razy, dzieki czemu ser bedzie dobrze chroniony przed wylaniem się w oleju. Tak przygotowany ser wstawiam na 10 minut do zamrazalnika zeby stwardniał (gdzies
  4. kiedys dawno temu to wyczytałam i od tego czasu ser mi sie nie wylewa). Smażę w
  5. głębokim tłuszczu do przyrumienienia panierki jakies 15-30 sekund. Uważac bo dłuzej to zaczyna sie wylewac. Mozna we frytkownicy.
  6. Ser wyszedł idealny. Z chrupiącą skórką i płynącym wnętrzem. Do tego smażone palsterki ziemniaków z piekarnika i sos tatarski. Wspomnienie Słowacji we własnym domu. Cos bezcennego. :)
ser obiad przekąska wegetariańska smażony słowacja
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze