REKLAMA

Dorsz smażony w klasycznej panierce

Dorsz smażony to pyszna propozycja obiadowa, nie tylko na piątek. Pod złocistą, chrupiącą panierką skrywa się delikatne mięso ryby, które doskonale smakuje skropione odrobiną soku z cytryny i posypane natką pietruszki. Dorsz smażony może być podawany z frytkami, puree ziemniaczanym czy ryżem. W każdej wersji będzie pyszny!

dodany przez: Facet w kuchni

ryba

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.14 z 292 głosów)


Kroki przygotowania:

  • dorsz-smazony1 1. Filet podzielić na porcje, skropić dosyć obficie sokiem z cytryny i oprószyć pieprzem. Odstawić na 30 minut. Następnie panierować w jajku ze śmietaną i bułce tartej. Usmażyć na rumiano.

Porady

W przepisie na dorsza smażonego wykorzystujemy:

  • filety z dorsza – można zastąpić je kawałkami dorsza lub w ogóle inną rybą
  • bułkę tartą – można zastąpić mąką lub usmażyć rybę w cieście naleśnikowym
  • olej – można zastąpić masłem klarowanym
     

Notka redakcyjna

Dorsz smażony na patelni

Smażony dorsz to klasyk nadmorskich miejscowości. Zajadamy się nim w małych restauracjach i smażalniach ryb nad Bałtykiem. Najczęściej wybieramy właśnie filety, ponieważ zostały już pozbawione ości. W domowych warunkach również możemy przygotować filet z dorsza smażony jak nad morzem. Zacznijmy od wyboru ryby. Dorsz jest pyszny, bo ma sporo delikatnego mięsa. Możemy jednak, jeśli mamy dostęp do świeżych ryb, przygotować w ten sposób również flądrę czy inną rybę. 

Dorsz smażony będzie smaczniejszy, jeśli kupimy rybę w sprawdzonym sklepie rybnym. Śmiało możemy wybierać też filety mrożone. Najlepsze będą ryby o niewielkich rozmiarach, które z łatwością zmieszczą się na patelni. Dorsza smażymy na oleju. Możemy użyć także masła klarowanego, ryba będzie wtedy miała pyszny maślany posmak. Jak przygotować dorsza do smażenia? Dzień wcześniej możemy rybę zamarynować w przyprawach, dzięki czemu będzie bardziej aromatyczna. Nie musimy jednak tego robić. Jeśli korzystamy z mrożonych filetów, przed smażeniem musimy je rozmrozić – najlepiej zrobić to powoli, przekładając dorsza z zamrażarki do lodówki. 

Jak długo smażyć dorsza?

Dorsza panierujemy – w naszym przypadku w bułce tartej. Możecie jednak również użyć w tym celu mąki pszennej albo zrobić ciasto jak na naleśniki i usmażyć w nim rybę. Dorsz smażony będzie jeszcze lepszy, jeśli do panierki dodamy ulubione przyprawy i zioła. Możemy na przykład dorzucić do bułki tartej nieco słodkiej papryki czy rozmarynu.

Jak usmażyć dorsza? Dorsz smażony na patelni będzie gotowy po krótkim czasie. Wystarczy mu zaledwie kilka minut po każdej stronie. Ważne, żeby panierka ładnie się zezłociła, a mięso nie było surowe. Aby dobrze usmażyć rybę, będziecie potrzebować odpowiedniej patelni. Warto zainwestować w porządną patelnię, która posłuży wam przez lata. Patelnia ze stali, żeliwna czy granitowa to dobre opcje, jeśli dużo smażycie. Przyda się też łopatka kuchenna – z jej pomocą obrócicie rybę na drugą stronę, nie uszkadzając mięsa.

Dorsz smażony to pyszne danie, które można podać na wiele sposobów. Może być samodzielną potrawą, ale świetnie smakuje też z dodatkami. Zaserwujcie go z ryżem, ziemniakami czy frytkami, a obok podajcie surówkę z kiszonej kapusty. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy