Fish and chips – ryba z frytkami po angielsku

Fish and chips to klasyczne danie kuchni brytyjskiej. Zazwyczaj serwowane jest jako potrawa typu street food – zapakowane w gazetowy rożek kawałki smażonej ryby i frytki je się w biegu, przemierzając ruchliwe ulice. Z naszym fish&chips możecie jednak zrobić nieco inaczej. Rozsiąść się wygodnie razem z domownikami i delektować się tą nieskomplikowaną potrawą. Przed Wami ryba z frytkami po angielsku.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania z ryb frytki Przekąski na ciepło

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.45 z 192 głosów)

Fish and chips – ryba z frytkami po angielsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Ryba: filety z dorsza myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy szczyptą soli i kroimy w mniejsze kawałki, na kilka kęsów. 

  • 2.

    Ziemniaki: dokładnie myjemy i kroimy w słupki. Zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 15 minut. Ziemniaki: dokładnie myjemy i kroimy w słupki. Zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 15 minut. 

  • 3.

    Ciasto: do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do suchych składników piwo. Doprawiamy solą. Mieszamy za pomocą rózgi kuchennej do uzyskania gęstej, ale lejącej się masy. 

  • 4.

    Smażenie ryby: rozgrzewamy olej w garnku z grubym dnem. Zanurzamy kawałki dorsza w cieście i wrzucamy je na gorący tłuszcz. Smażymy przez 2–3 minuty z każdej strony, do momentu, kiedy panierka stanie się rumiana i chrupiąca.  Wyjmujemy rybę na ręcznik papierowy. 

  • 5.

    Frytki: ziemniaki wyjmujemy z wody i starannie osuszamy. Wrzucamy je na ten sam tłuszcz, w którym smażyliśmy dorsza. Czekamy kilka minut, aż zyskają złoty kolor. Wyjmujemy je za pomocą łyżki cedzakowej i odsączamy z oleju. Oprószamy solą. 

  • 6.

    Fish and chips: serwujemy natychmiast, inaczej panierka i ziemniaki stracą chrupkość. Podajemy z cytryną lub octem. 

Porady

  • Polecamy użycie dorsza, ponieważ jest to łatwo dostępna w Polsce ryba o białym mięsie. Fish and chips często robi się także z łupacza lub z halibuta.  
  • Jeśli chcemy, żeby nasza panierka miała intensywny żółty kolor, możemy dodać do ciasta odrobinę kurkumy. Nie zmieni ona znacząco smaku dania, a nada mu charakterystyczną barwę. 
  • Piwo możemy zamienić na wodę gazowaną, a proszek do pieczenia na sodę oczyszczoną. Żeby upewnić się, że ciasto będzie chrupiące po usmażeniu, połączmy mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną lub ryżową. Działają one jak talk i wyciągają wilgoć z ryby, dzięki czemu panierka nie zamieni się w ciągnącą się skórkę.  
  • Kiedy ryba z frytkami po angielsku jest gwiazdą eleganckiego obiadu, na który zaprosiliśmy gości, połówkę cytryny możemy zawinąć w kawałek tetry lub gazy. Dzięki temu owoc można swobodnie wycisnąć bezpośrednio na rybę, nie obawiając się, że do dania dostaną się gorzkie pestki. Cytryna zyska też nowy charakter, jeśli położymy ją na mocno rozgrzanej patelni miąższem do dołu. Dzięki temu ulegnie karmelizacji i wydzieli intensywny aromat.  
  • W kartach dań znajdziemy także zapis fish&chips i fish 'n' chips. Niech nie zmyli nas nazwa chips, która oznacza frytki po angielsku, mimo że w Stanach Zjednoczonych powszechnie używa się określenia fries
  • Zamiast frytek możemy przyrządzić łódeczki ziemniaczane
  • Fish and chips warto posypać świeżo posiekaną natką pietruszki lub kolendrą
  • Do zrobienia frytek wybierajmy ziemniaki o niskiej lub średniej zawartości skrobi. Ważnym krokiem jest wypłukanie ich w zimnej wodzie przed smażeniem. Dzięki temu na pewno będą chrupiące na zewnątrz i mięsiste w środku.   
  • Olej, w którym smażymy rybę w cieście i frytki, powinien mieć 180°C. Pamiętajmy, żeby nie wkładać zbyt dużej porcji na raz do gorącego tłuszczu, ponieważ gwałtownie spada wtedy jego temperatura i potrawa stanie się gumowata. 
  • Filet z dorsza warto wcześniej zamarynować, na przykład w sosie worcestershire i sojowym, lub namoczyć w solance. 
  • Polecamy zaopatrzyć się we frytkownicę. Do wyboru są dwa warianty. Klasyczne urządzenie, w którym smaży się w głębokim tłuszczu lub frytkownica beztłuszczowa. Ta druga opcja jest świetna, jeśli chcemy, żeby nasze danie było nieco mniej kaloryczne.  

Notka redakcyjna

Fish and chips – dodatki 

Ryba z frytkami po angielsku jest sycącym daniem obiadowym, do którego wystarczy podać zwykły ketchup, najlepiej domowej roboty. Zazwyczaj jednak idzie w parze także z takimi klasycznymi dodatkami jak: 

  • sos tatarski – jego główne składniki to majonez, jogurt, marynowane pieczarki i ogórki kiszone. Kiedy podajemy go do fish and chips, listę powinniśmy rozszerzyć o kapary. Warto przygotować go nieco więcej, bo błyskawicznie zniknie z talerza. Jego kwaskowy smak idealnie komponuje się z rybą. 
  • purée z groszku – doskonały akompaniament o soczystej zielonej barwie. Dodaje daniu nieco słodyczy. Można go wzbogacić o świeże zioła, takie jak mięta, koperek lub kolendra. 
  • ocet słodowy (malt vinegar) – ortodoksyjni miłośnicy brytyjskiej kuchni z pewnością uważają, że to jedyny słuszny sos do ryby z frytkami. Ma bardzo aromatyczny, lekko gorzki smak, który przypomina piwo, dlatego tak dobrze komponuje się z fish and chips. Kwaśne, octowe towarzystwo dla ryby mogą stanowić także piklowane cebulki lub jajka marynowane

Fish and chips – przepis bez tłuszczu 

Ryba z frytkami z piekarnika to zdecydowanie zdrowsze rozwiązanie, zwłaszcza jeśli podajemy fish and chips dzieciom lub osobom, które starają się o obniżenie cholesterolu w diecie. Niestety trudno będzie w takiej formie wykorzystać ciasto na piwie. Taka otoczka stanie się chrupiąca wyłącznie, jeśli wrzucimy ją na gorący olej lub do frytkownicy beztłuszczowej. Zdrowe fish and chips z piekarnika możemy natomiast przyrządzić z użyciem panierki na bazie: 

  • bułki tartej (klasycznej lub panko
  • płatków kukurydzianych, 
  • pokruszonych orzechów (na przykład włoskich, ziemnych lub laskowych), 
  • słonych krakersów, 
  • mąki ziemniaczanej lub ryżowej. 

Zamiast frytek warto zrobić ziemniaki opiekane z dodatkiem ziół i sproszkowanej papryki. 

Inne dania smażone w cieście 

Ryba w cieście piwnym w angielskim wydaniu to bardzo popularne danie fastfoodowe, nie tylko w Anglii.  Jeśli opanowaliśmy już sztukę przyrządzania klasycznego fish&chips w domu, możemy wypróbować także inne dania smażone w cieście. Oto kilka przykładów, którymi warto się zainspirować:  

  • Krążki cebulowe (czyli onion rings) – prosta i sycąca przekąska, która świetnie sprawdzi się na imprezach lub do podjadania podczas seansu filmowego. W Stanach Zjednoczonych często serwowana jest do hamburgerów
  • Owoce morza w tempurze – głównie krewetki i kalmary, w cieście charakterystycznym dla kuchni japońskiej, chociaż niewiele różniącym się od panierki, którą podajemy w naszym przepisie. 
  • Kwiaty cukinii w cieście – niezwykła, efektowna przekąska. Ten sezonowy produkt można nadziewać przed usmażeniem lub tylko obtoczyć w cieście naleśnikowym. W podobny sposób warto przyrządzać także inne warzywa, takie jak szparagi lub marchewka. 
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy