Fish and chips to klasyczne danie kuchni brytyjskiej. Zazwyczaj serwowane jest jak typowa potrawa streetfoodowa – zapakowane w gazetowy rożek kawałki smażonej ryby i frytek je się w biegu, przemierzając ruchliwe ulice. Z naszymi fish and chips możecie jednak zrobić nieco inaczej, rozsiąść się wygodnie razem z domownikami i delektować się tą prostą, ale jakże smaczną przekąską. Przed wami ryba z frytkami po angielsku.
Fish and chips - przepis / fot. Stockfood
Porady
W przepisie na fish and chips wykorzystujemy:
- filety rybne - najlepiej z dorsza
- bułkę tartą - można zastąpić mąką kukurydzianą
- piwo - jasne
- ziemniaki - najlepszy na frytki będzie typ C, czyli ziemniak o mączystej strukturze z dużą zawartością skrobi.
Określenie fish and chips jest na tyle popularne, że zwykle nie tłumaczy się go na inne języki. Można jednak powiedzieć, że to po prostu ryba z frytkami po angielsku. Wydaje się tak banalnym daniem, że często zastanawiamy się, na czym polega jego fenomen. Diabeł jednak, jak zwykle, tkwi w szczegółach. Zwykle do tego dania używa się dorsza – warto wybrać filety właśnie z tej ryby. Możecie zapanierować je w bułce tartej lub obtoczyć w cieście naleśnikowym.
Frytki do fish and chips powinny być średniej grubości. Ważne, żebyście wybrali odmianę ziemniaka, która przeznaczona jest właśnie do frytek, wyjdą wtedy jeszcze lepsze. Tradycyjnie fish and chips pakowane jest w gazetę – jeśli chcecie odtworzyć ten efekt w domu, warto poszukać papieru, który będzie zadrukowany we wzór gazety. Tak podana przekąska zrobi wrażenie!
Do przygotowania idealnych fish and chips przyda nam się odpowiedni sprzęt. Polecamy zaopatrzyć się we frytkownicę. Do wyboru macie dwa warianty. Klasyczną frytkownicę, w której frytki smaży się w głębokim tłuszczu lub frytkownicę beztłuszczową. Ta ostatnia to świetna opcja, jeśli chcemy, żeby nasze danie było nieco mniej kaloryczne. Co więcej, we frytkownicy możecie przygotować zarówno frytki, jak i kawałki ryby.
Komentarze