Fish and chips czyli ryba z frytkami

Nigdy nie byłam w angili ale widzac jak popularne jest tam to danie postanowiłam zrobić je sama...

rybafrytki

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 187 głosów)

Składniki:

  • 3 filety rybne z dorsza
  • 1 litr oleju
  • 140 g mąki
  • 50 g mąki kukurydzianej (ja nie miałam dałam bułke tartą)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 250 ml jasnego piwa,
  • ziemniaki na frytki
  • sól
  • pieprz
  • sos worchester

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Szukałam w necie przepisu na to nieśmiertelne angielskie danie by sie przekonać co takiego w nim jest i znalazłam. Nie wiem czy tak smakuje prawdziwe fish and chips ale nam smakowało bardzo. Panierka była rewelacyjna.
  • Filety dorsza rozmrozić, osuszyć papierowym ręcznikiem.Skropiłam cytryna na 10 minut. W misce wymeiszac mąkę z mąką kukurydzianą - u mnie bułka tarta ktora zagęściła ciasto - z proszkiem do pieczenia i solą. W innym naczyniu wymieszać piwo z jajkiem i połączyć z sypkim składnikami do momentu uzyskania gładkiego ciasto. Rybę zanurzać w cieście i smażyć w głebokim tłuszczu na jasnozłoty kolor. Po usmażeniu rybę osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z frytkami i cytryna oraz sosem worchester.
  • Zródło: http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/chips-and-fish-with-beer-batter/

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy