Notka redakcyjna
Fish and chips – przepis
Określenie fish and chips jest na tyle popularne, że zwykle nie tłumaczy się go na inne języki. Można jednak powiedzieć, że to po prostu ryba z frytkami po angielsku. Wydaje się tak banalnym daniem, że często zastanawiamy się, na czym polega jego fenomen. Diabeł jednak, jak zwykle, tkwi w szczegółach. Zwykle do tego dania używa się dorsza – warto wybrać filety właśnie z tej ryby. Możecie zapanierować je w bułce tartej lub obtoczyć w cieście naleśnikowym.
Frytki do fish and chips powinny być średniej grubości. Ważne, żebyście wybrali odmianę ziemniaka, która przeznaczona jest właśnie do frytek, wyjdą wtedy jeszcze lepsze. Tradycyjnie fish and chips pakowane jest w gazetę – jeśli chcecie odtworzyć ten efekt w domu, warto poszukać papieru, który będzie zadrukowany we wzór gazety. Tak podana przekąska zrobi wrażenie!
Fish and chips - ryba z frytkami po angielsku
Do przygotowania idealnych fish and chips przyda nam się odpowiedni sprzęt. Polecamy zaopatrzyć się we frytkownicę. Do wyboru macie dwa warianty. Klasyczną frytkownicę, w której frytki smaży się w głębokim tłuszczu lub frytkownicę beztłuszczową. Ta ostatnia to świetna opcja, jeśli chcemy, żeby nasze danie było nieco mniej kaloryczne. Co więcej, we frytkownicy możecie przygotować zarówno frytki, jak i kawałki ryby.