Dorsz w pomidorach

Dorsz w pomidorach to potrawa w śródziemnomorskim stylu. Danie ma formę gulaszu. Duże kawałki ryby duszone są w aromatycznym sosie z dodatkiem czosnku. Na koniec dodawane są oliwki, które świetnie balansują smak potrawy. W Hiszpanii dorsz duszony w pomidorach podawany jest z bagietką, którą można do woli maczać w doskonałym sosie.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ryba

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 148 głosów)

Dorsz w pomidorach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Filet z dorsza: myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na porcje o wielkości ok. 5x5 cm. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące.

  • 2.

    Smażenie ryby: na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej przygotowane kawałki dorsza – przez ok. 2–3 min z każdej strony. Rybę zdejmujemy z patelni na talerz.

  • 3.

    Warzywa na sos pomidorowy: obieramy cebulę i czosnek, a następnie kroimy je na drobne kawałki (cebulę – w kostkę, a czosnek – w cienkie plasterki). Myjemy pomidorki koktajlowe.

  • 4.

    Sos: warzywa wrzucamy na patelnię, na której smażyliśmy dorsza. Mieszamy, aby się nie przypaliły, w razie potrzeby podlewając oliwą. Po ok. 5–7 min dodajemy pomidory w puszce i oliwki. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dusimy ok. 10 min.

  • 5.

    Dorsz w pomidorach: do sosu dodajemy usmażoną rybę. Przykrywamy pokrywką i dusimy przez 3–4 min.

  • 6.

    Podawanie: do głębokich miseczek nakładamy po 3–4 kawałki ryby z dużą ilością sosu. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

Porady

  • Filety z dorsza mogą być ze skórką lub bez – według uznania.
  • Zielone oliwki możemy zastąpić czarnymi. Wrzucamy je na patelnię w całości (ale bez pestek) lub pokrojone w krążki.
  • Do sosu można dodać papryczkę chili (np. w płatkach), aby był bardziej pikantny, lub sos sojowy – aby podkręcić słony smak.
  • Aby urozmaicić potrawę, pomidorki koktajlowe można przygotować osobno w piekarniku. Gałązki układamy na blasze posmarowanej oliwą i pieczemy przez 5–10 min w 180°C. Gorące kładziemy na wierzch dania.
  • Dorsz w pomidorach może być podany na obiad – z ryżem na sypko lub pieczonymi ziemniakami – lub na kolację – z bagietką.

Notka redakcyjna

Dorsz w pomidorach po hiszpańsku

W Hiszpanii popularne są szybkie dania przygotowywane na jednej patelni, z czego najbardziej znana jest paella – ryż smażony z owocami morza i warzywami.

Dorsz w pomidorach to kolejne danie, którego smak błyskawicznie przenosi nas na wybrzeże Morza Śródziemnego. Do potrawy dodaje się dużą ilość czosnku, stąd hiszpańska nazwa – bacalao al ajoarriero, czyli dorsz z czosnkiem i warzywami.

W oryginalnym przepisie potrawa przygotowywana jest z solonym i suszonym dorszem ze skórą. Ryba w tej formie znana jest także w Portugalii. Podawana jest na wiele różnych sposobów, z czego najbardziej popularny to „à Brás”, czyli dorsz smażony z ziemniakami, cebulą czosnkiem i ściętym jajkiem.

Dorsz w pomidorach z piekarnika

W tej formie ryba jest bardziej delikatna, ponieważ nie jest smażona na patelni. Sos przygotowujemy w rondelku tak, jak w oryginalnym przepisie (tylko bez ryby). Przykrywamy nim dno naczynia żaroodpornego (ok. ⅓ sosu), następnie układamy oprószone solą kawałki dorsza, po czym zalewamy je pozostałym sosem. Danie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

Dodatki do dorsza w pomidorach

Do potrawy można dodać:

  • paprykę – kroimy ją w paski i dodajemy do warzyw na patelnię,
  • kapary – zamiast lub obok oliwek,
  • sok z cytryny (lub limonki) – aby podnieść kwasowość potrawy. Można także położyć cytrynę w pokrojoną w ósemki obok lub na wierzchu dania, aby każdy mógł dodać tyle soku, ile lubi,
  • świeży tymianek – zamiast oregano,
  • bazylię – zamiast natki pietruszki.

Potrawę tuż przed podaniem można dodatkowo polać oliwą z oliwek lub niewielką ilością pesto.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy