REKLAMA

Pieczarki w panierce

Chrupiące i soczyste pieczarki w złocistej panierce zadowolą podniebienia najbardziej wybrednych smakoszy. Ich smak uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. Przygotowanie takich pieczarek zajmuje dosłownie 15 minut i nie wymaga drogich ani trudno dostępnych składników. Panierowane pieczarki sprawdzą się jako szybka, imprezowa przekąską do piwa lub jako dodatek do bardziej sycącego posiłku. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Przekąski

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.36 z 178 głosów)


Pieczarki w panierce - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pieczarki surowe 1.

    Przygotowanie pieczarek: Na początku pieczarki należy oczyścić, opłukać i osuszyć. Jajka umyć, wbić do miski, dolać mleko i całość wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. 

     

  • Bułka tarta 2.

    Smażenie pieczarek: Następnie pieczarki trzeba panierować w mące, jajku i bułce tartej. Gotowe pieczarki należy układać na rozgrzanej patelni z olejem do smażenia. Gdy będą złote można je odłożyć na papierowy ręcznik. 

Porady

  • Zawsze wybieraj pieczarki zdrowe, jędrne i nie pociemniałe. Możesz panierować zarówno tradycyjne, białe pieczarki, jak i pieczarki brązowe, które są bardziej aromatyczne.
  • Przed panierowaniem należy dokładnie umyć grzyby, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Można też skropić je sokiem z cytryny, dzięki temu nie pociemnieją i dodatkowo zyskają kwaskowatą nutę. 
  • Wielkość pieczarek do panierowania zależy od indywidualnych preferencji. Małe przyrządza się szybciej, łatwiej też dobrze je wysmażyć. Te najdrobniejsze świetnie nadają się na szybką przekąskę. Za to duże pieczarki w panierce mogą z powodzeniem zastąpić kotlety na obiad. Podane w towarzystwie sałatki sprawdzą się też jako danie na kolację.
  • Żeby pieczarki były soczyste, a panierka złota i chrupiąca, trzeba usmażyć je w głębokim tłuszczu. Pamiętaj, żeby przed smażeniem dobrze rozgrzać olej. Jeśli nie będzie odpowiednio gorący, pieczarki będą smażyć się za wolno i nie będą aż tak chrupiące, a co więcej przez to bardziej przesiąkną olejem. Po smażeniu w głębokim tłuszczu trzeba pieczarki dobrze odsączyć łyżką cedzakową lub na sitku z frytownicy. Następnie warto je jeszcze na moment położyć na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
  • Najlepszym i najwygodniejszym sposobem na przyrządzenie panierowanych pieczarek będzie frytownica. Można też zrobić chrupiące pieczarki z patelni. Najlepiej sprawdzi się głęboka patelnia, do której można nalać więcej oleju. Pieczarki w panierce z piekarnika będą nieco mniej kaloryczne i można je upiec bez dodatku tłuszczu. Jednak w tej wersji panierka nie będzie aż tak chrupka. Trzeba też uważać, żeby za bardzo nie wysuszyć pieczarek. 

Notka redakcyjna

Z czym jeść pieczarki w panierce?

Pieczarki smażone w panierce to pyszna przekąska. Możesz je podać podczas niezobowiązującego spotkania z przyjaciółmi, na rodzinny wieczór czy na sylwestrowym przyjęciu. Będą świetnie komponować się z keczupem, sosem salsa, sosem czosnkowym lub ulubionym dipem. Doskonale smakują na ciepło, ale na zimno też będą dobre. Usmażone wcześniej pieczarki, można ponownie podgrzać w piekarniku. 

Zobacz też: Panierka - 7 pysznych sposobów na chrupiące mięsa, ryby i warzywa

Chrupiące, panierowane pieczarki na obiad lub kolację można zaserwować z ryżem lub ziemniakami z dodatkiem sosu, np. serowego oraz surówki. Świetnie będą smakować także w towarzystwie frytek, polane keczupem. Do tradycyjnego, mięsnego obiadu mogą zastąpić surówkę. Smak panierowanych pieczarek wzbogaci dodanie do panierki suszonych ziół, czosnku, chili lub odrobiny startego parmezanu. Zamiast bułki tartej można również użyć pokruszonych płatków kukurydzianych

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy