REKLAMA

Kapusta kiszona

Kapusta kiszona z dodatkiem marchewki, jabłka i szczypioru będzie pyszną surówką. Z tej przeznaczonej na zimę powstaną wyśmienite kapuśniaki, bigosy oraz farsze do pierogów i kulebiaków. Może być doprawiona kminkiem, ale nie musi, jeśli ktoś tego dodatku nie lubi. Małe porcje można przechowywać w słoikach, większe w beczce, zapasteryzowna może być długo przechowywana. To nieodzowny składnik, kojarzący się ze świętami Bożego Narodzenia. Polecamy prosty przepis na kiszenie kapusty.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

kapusta kiszona

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.41 z 160 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie kapusty: dwa kilogramy młodej kapusty należy na początku oczyścić z uszkodzonych liści, umyć i drobno poszatkować. Następnie wymieszać z trzema łyżkami soli, trzema łyżkami nasion kminku i ewentualnie kilkoma listkami laurowymi.

  • 2.

    Przygotowanie marchewki: cztery marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o największych oczkach. Dodać do kapusty i dokładnie wymieszać.

  • 3.

    Układanie warstw: warzywa przełożyć do kamiennego garnka lub słoja, ubić dokładnie drewnianym tłuczkiem i przykryć gazą. Po 5–6 dniach kapusta kiszona będzie gotowa. W dobrze zamkniętych słojach można przechowywać ją nawet do 6 miesięcy.

Porady

  • Świetnym dodatkiem do kapusty kiszonej jest jabłko. Przed dodaniem należy je obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę. Dobrze komponuje się z cebulą lub ze szczypiorkiem.
  • Bardzo smaczna i popularna, w niektórych regionach Polski jest kapusta kiszona z jarzębiną. Należy pamiętać, żeby zamrozić jarzębinę na minimum 24 godziny przed przygotowaniem. Ten proces zabije trujący składnik jarzębiny.
  • Kapusta kiszona jest świetnym składnikiem wielu dań. Króluje w bigosie, pierogach, pasztecikach. Sprawdza się też w tarcie i z łazankami.

 

Notka redakcyjna

Kapusta kiszona - warianty

Tradycyjnie kiszenie kapusty przebiega dębowej beczce. Dno beczki wykłada się liśćmi kapusty i jabłkami. Na koniec zamyka się beczkę i przygniata kamieniem. Żartobliwie mówi się, że najlepsza kiszona kapusta to taka ugniatana przez dziewicę bosymi stopami. Zwykle nie każdy dysponuje dębową beczką i wybiera trochę łatwiejszy sposób, czyli kiszenie kapusty w słoikach na zimę.


Innym wariantem jest kiszona kapusta z papryką. Urozmaica kapustę smakowo i kolorystycznie. Bardziej skomplikowaną opcją jest kapusta kiszona z jarzębiną. Przepisów na kapustę kiszoną jest wiele. Ciekawą opcją jest dodanie kapusty czerwonej do białej.

 

Kapusta kiszona - właściwości

Domowa kapusta kiszona to nieodzowny element polskiej kuchni. Jest podawana w różnych formach i przy różnych okazjach, wszystkim nam jest dobrze znana. W święta Bożego Narodzenia nie możemy obejść się bez bigosu lub pierogów z pysznym farszem z kapusty i grzybów.


Co poza rewelacyjnym smakiem, różnorodnym zastosowaniem i skojarzeniem ze świętami można powiedzieć o kapuście kiszonej? Ma bogate właściwości odżywcze, niezbędne do funkcjonowania organizmu. Wyróżnia się wysoką zawartością witaminy C, dlatego bardzo często była konsumowana przez żeglarzy. Niedobory witaminy C prowadziły do szkorbutu, który był częstą chorobą w XVII wieku. Stąd też kapusta była zabierana na pokłady statków.


Kolejnymi pozytywami jakie niesie ze sobą jedzenie kapusty kiszonej to wzmocniona odporność, poprawa kondycji skóry, zmniejszony poziom cholesterolu we krwi. Jest źródłem takich elementów jak potas, magnez, wapń, witamin: A, E, K oraz witamin z grupy B. Jest również bardzo pomocna przy zachowaniu odpowiedniej flory bakteryjnej ze względu na zawarty w niej kwas mlekowy powstały w procesie fermentacji. Kolejne pozytywy wynikające ze spożywania kapusty kiszonej to zmniejszenie ryzyka pojawienia się chorób nowotworowych, regulacja poziomu glukozy we krwi, ma także działanie przeciwzapalne. Szczególnie polecany jest sok z kiszonej kapusty, który można pić nawet codziennie.

 

Kapusta kiszona zastosowanie

Zatem jeżeli już wybraliśmy metodę kiszenia i przepis, kapustę kiszoną mamy gotową i chcemy ją wykorzystać, to trzeba pamiętać, że możliwości jest kilka. Pierwsza podstawowa to oczywiście zjedzenie kapusty kiszonej tak po prostu, w formie przekąski lub np. jako surówka na zimno do obiadu bądź zasmażana na ciepło. Kolejnymi opcjami jest bardzo popularny bigos i farsz do pierogów. Mogą być pierogi z samą kapustą, natomiast najczęściej spotykane są pierogi z kapustą i grzybami. Taki farsz jak najbardziej nadaje się również na krokiety. Ciekawą propozycją jest również tarta z kiszoną kapustą z pieczarkami lub łazanki.

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy