Ryba po grecku to klasyka na świątecznych stołach i nie tylko! Często pojawia się także na imprezach i spotkaniach rodzinnych. Można podać ją zarówno na ciepło, jak i na zimno – w każdej wersji smakuje wyśmienicie. Poniżej znajdziecie łatwy przepis na to danie.
stockfood
(średnia 3.89 z 493 głosów)
Przygotowanie warzyw: wszystkie warzywa dokładnie myjemy w zimnej wodzie i obieramy. Marchew, seler i pietruszkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a cebulę i por drobno kroimy. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, dodajemy wcześniej rozdrobnione warzywa, przykrywamy i smażymy na średnim ogniu przez około 10 minut. Warzywa co jakiś czas mieszamy. Następnie dodajemy ziele angielskie, pieprz oraz liście laurowe, delikatnie mieszamy i smażymy przez kolejne 2 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy na wolnym ogniu przez około 5 minut.
Przygotowanie ryby: rybę (świeżą lub wcześniej rozmrożoną) skrapiamy delikatnie sokiem z połówki cytryny i odstawiamy na około 20 minut. Rozbijamy jajko na talerzu, na drugi talerz wsypujemy mąkę. Rybę solimy z obu stron. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i rozgrzewamy. Następnie obtaczamy kawałki ryby w mącę, a potem w rozmąconym jajku i smażymy z obu stron do czasu, aż będzie złota. Usmażoną rybę układamy w naczyniu warstwowo, przekładając ją warzywami w sosie. Rybę po grecku odstawiamy na całą noc do lodówki, żeby dobrze przeszła wszystkimi smakami.
Kalorie: 140
Węglowodany: 5
Tłuszcz: 8.6
Białko: 11.8
Porady
- Do ryby po grecku najlepiej wybrać białą rybę np. dorsza (w wersji dla dzieci szczególnie polecane są polędwiczki z dorsza). Można użyć także filetów tilapii, mintaja, morszczuka lub miruny.
- Rybę do tego dania można przygotować również w wersji pieczonej lub duszonej na parze.
- Danie to można podać w wersji na zimno oraz na ciepło. Jeśli podajemy ją na ciepło, można przygotować ją wcześniej i odgrzać w piekarniku w temperaturze 120–140 stopni lub przykryć ją folią aluminiową – zapobiegnie to wysuszeniu składników.
- Rybę po grecku na wigilię można podać w przezroczystej i płaskiej salaterce lub na półmisku. Tak podane danie będzie idealnym dopełnieniem świątecznego stołu.
Teoretycznie rybę po grecku po wystudzeniu można mrozić. Jednak to danie najlepiej smakuje świeżo przygotowane. Po wyjęciu z zamrażarki ryba nie będzie smakowała tak dobrze, jak świeżo po przygotowaniu jej, a konsystencja dania będzie trochę rozwodniona. Lepszym pomysłem będzie zamrożenie oddzielnie ryby i warzyw, po rozmrożeniu można połączyć składniki. Dzięki temu można odlać nadmiar wody z warzyw, a rybę można odsmażyć lub podgrzać w piekarniku.
Rybę po grecku można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu. Pamiętaj jednak, by zjeść ją maksymalnie 4 dni po przygotowaniu.
Na kaloryczność ryby po grecku wpływa dobór składników oraz ilość tłuszczu, na którym będzie smażona ryba. Generalnie przyjmuje się, że jest to potrawa niskokaloryczna. 200 g porcja ryby to około 280–320 kalorii. W wersji fit można przygotować rybę po grecku z piekarnika, bez wcześniejszego smażenia. Danie będzie smakowało w zasadzie tak samo, a będzie o niebo zdrowsze.
Komentarze