Ryba po grecku

Przygotowanie: 30 minut Smażenie: 30 minut Porcja: 220 kcal Składniki na 4–6 porcji

ryba

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
220 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 3.91 z 475 głosów)

Składniki:

  • 1 kg ryby (może być dorsz, mintaj, morszczuk i inna ryba, najlepiej morska)
  • 4 łyżki mąki
  • jajko
  • 1/2 cytryny
  • 2 pory
  • 2 pietruszki
  • 6 marchewek
  • seler
  • 3 cebule
  • kilka liści laurowych
  • 5–6 ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • mały koncentrat pomidorowy
  • sól
  • pieprz
  • 6 łyżek oleju

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Marchewki, seler i pietruszki obrać, starannie wypłukać. Z porów usunąć zewnętrzne liście, a resztę dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Cebule obrać. Pory pokroić w krążki, marchewki, seler i pietruszki pokroić w cieniutkie zapałki lub zetrzeć na tarce. Cebule przekroić na krzyż, następnie pokroić w piórka. Rybę dokładnie umyć, osuszyć. Jeśli jest mrożona, rozmrozić.
  • Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić wszystkie pokrojone warzywa, smażyć je na średnim ogniu kilka minut. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i pieprz, mieszając, smażyć, aż warzywa będą miękkie. Dodać rozpuszczony w kilku łyżkach wody koncentrat pomidorowy, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać, dusić jeszcze kilka minut pod przykryciem.
  • Rybę skropić sokiem z połówki cytryny, odstawić na około 20 minut. Następnie obtoczoną w mące i roztrzepanym jajku rybę smażyć na oleju z obu stron około 15 minut. Po usmażeniu wyjąć ją i ułożyć na półmisku, obłożyć ze wszystkich stron warzywami (wcześniej wyjąć listki laurowe). Można ją podawać na gorąco lub zimno, z pieczywem lub ziemniakami.
  • PAMIĘTAJ
  • Do przyrządzenia po grecku najbardziej nadają się ryby morskie. Lepsze są świeże niż mrożone, ale te drugie także są warte polecenia. Mrożoną rybę przed przyrządzeniem należy rozmrozić.
  • Ryba morska ma kruche, delikatne mięso, które dość łatwo się rozpada podczas gotowania i smażenia. Dlatego przed jej przyrządzeniem warto mięso skropić obficie sokiem z cytryny i wstawić nawet na dwie godziny do lodówki. Ryba będzie wówczas jędrna i nie będzie się rozpadać, a poza tym straci przykry zapach.
  • Można też rybę wymoczyć 2 godziny w mleku z dodatkiem pieprzu, po czym ją osuszyć.
  • Ryba nie musi być panierowana w jajku i mące. Może być obtoczona w samej mące lub smażona bez panierki.
  • Do przyrządzenia po grecku doskonała jest też ryba gotowana przez około 10 minut na parze.
  • Smak warzyw stanie się intensywniejszy, jeśli doda się do nich łyżeczkę musztardy sarepskiej i odrobinę cynamonu. Musztardę i cynamon trzeba dodać pod sam koniec duszenia i dokładnie wymieszać.
  • Ryba po grecku jest doskonała zarówno na ciepło, jak i na zimno. Na ciepło może stanowić danie obiadowe, na zimno jest świetną przekąską. Co ciekawe, następnego dnia po przyrządzeniu jest smaczniejsza, gdyż wszystkie smaki dobrze się połączyły.

Kalorie: 220

Porady

Wypróbuj też ten przepis na rybę po grecku

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy