Ryba po grecku

Ryba po grecku to klasyka na świątecznych stołach i nie tylko! Często pojawia się także na imprezach i spotkaniach rodzinnych. Można podać ją zarówno na ciepło, jak i na zimno – w każdej wersji smakuje wyśmienicie. Poniżej znajdziecie łatwy przepis na to danie.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ryba ryba po grecku

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
140 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 3.9 z 490 głosów)


Ryba po grecku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • smazenie-warzyw 1.

    Przygotowanie warzyw: wszystkie warzywa dokładnie myjemy w zimnej wodzie i obieramy. Marchew, seler i pietruszkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a cebulę i por drobno kroimy. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, dodajemy wcześniej rozdrobnione warzywa, przykrywamy i smażymy na średnim ogniu przez około 10 minut. Warzywa co jakiś czas mieszamy. Następnie dodajemy ziele angielskie, pieprz oraz liście laurowe, delikatnie mieszamy i smażymy przez kolejne 2 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy na wolnym ogniu przez około 5 minut.

  • smazenie-ryby 2.

    Przygotowanie ryby: rybę (świeżą lub wcześniej rozmrożoną) skrapiamy delikatnie sokiem z połówki cytryny i odstawiamy na około 20 minut. Rozbijamy jajko na talerzu, na drugi talerz wsypujemy mąkę. Rybę solimy z obu stron. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i rozgrzewamy. Następnie obtaczamy kawałki ryby w mącę, a potem w rozmąconym jajku i smażymy z obu stron do czasu, aż będzie złota. Usmażoną rybę układamy w naczyniu warstwowo, przekładając ją warzywami w sosie. Rybę po grecku odstawiamy na całą noc do lodówki, żeby dobrze przeszła wszystkimi smakami.

Kalorie: 140

Węglowodany: 5

Tłuszcz: 8.6

Białko: 11.8

Porady

  • Do ryby po grecku najlepiej wybrać białą rybę np. dorsza (w wersji dla dzieci szczególnie polecane są polędwiczki z dorsza). Można użyć także filetów tilapii, mintaja, morszczuka lub miruny.
  • Rybę do tego dania można przygotować również w wersji pieczonej lub duszonej na parze.
  • Danie to można podać w wersji na zimno oraz na ciepło. Jeśli podajemy ją na ciepło, można przygotować ją wcześniej i odgrzać w piekarniku w temperaturze 120–140 stopni lub przykryć ją folią aluminiową – zapobiegnie to wysuszeniu składników.
  • Rybę po grecku na wigilię można podać w przezroczystej i płaskiej salaterce lub na półmisku. Tak podane danie będzie idealnym dopełnieniem świątecznego stołu.

Notka redakcyjna

Czy można zamrozić rybę po grecku?

Teoretycznie rybę po grecku po wystudzeniu można mrozić. Jednak to danie najlepiej smakuje świeżo przygotowane. Po wyjęciu z zamrażarki ryba nie będzie smakowała tak dobrze, jak świeżo po przygotowaniu jej, a konsystencja dania będzie trochę rozwodniona. Lepszym pomysłem będzie zamrożenie oddzielnie ryby i warzyw, po rozmrożeniu można połączyć składniki. Dzięki temu można odlać nadmiar wody z warzyw, a rybę można odsmażyć lub podgrzać w piekarniku.

Ile można przechowywać rybę po grecku?

Rybę po grecku można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu. Pamiętaj jednak, by zjeść ją maksymalnie 4 dni po przygotowaniu. 

Ile kalorii ma ryba po grecku

Na kaloryczność ryby po grecku wpływa dobór składników oraz ilość tłuszczu, na którym będzie smażona ryba. Generalnie przyjmuje się, że jest to potrawa niskokaloryczna. 200 g porcja ryby to około 280–320 kalorii. W wersji fit można przygotować rybę po grecku z piekarnika, bez wcześniejszego smażenia. Danie będzie smakowało w zasadzie tak samo, a będzie o niebo zdrowsze.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy