REKLAMA

Ryba po grecku

Ryba po grecku to klasyka na świątecznych stołach i nie tylko! Często pojawia się także na imprezach i spotkaniach rodzinnych. Można podać ją zarówno na ciepło, jak i na zimno- w każdej wersji smakuje wyśmienicie. Zobacz jak zrobić rybę po grecku i podaj ją swoim bliskim! 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ryba ryba po grecku

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
140 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 3.9 z 489 głosów)


Kroki przygotowania:

  • smazenie-warzyw 1.

    Przygotowanie ryby po grecku zaczynamy od przygotowania warzyw. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy w zimnej wodzie i obieramy. Marchew, seler i pietruszkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a cebulę i pora drobno siekamy. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, dodajemy wcześniej rozdrobnione warzywa, przykrywamy i smażymy na średnim ogniu przez około 10 minut. Warzywa co jakiś czas mieszamy. Po tym czasie dodajemy ziele angielskie, pieprz oraz liście laurowe, delikatnie mieszamy i smażymy przez kolejne 2 minuty. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy na wolnym ogniu przez około 5 minut. 

  • smazenie-ryby 2.

    Rybę (świeżą lub wcześniej rozmrożoną) skrapiamy delikatnie sokiem z połówki cytryny i odstawiamy na około 20 minut. Rozbijamy jajko na talerzu, na drugi talerz wsypujemy mąkę. Rybę solimy z obu stron. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i rozgrzewamy. Następnie obtaczamy kawałki ryby w mącę, a potem w rozmąconym jajku i smażymy z obu stron do czasu, aż będzie złota. Usmażoną rybę układamy w naczyniu warstwowo, przekładając ją warzywami w sosie. Rybę po grecku odstawiamy na całą noc do lodówki, aby ryba dobrze przeszła wszystkimi smakami. 

Kalorie: 140

Węglowodany: 5

Tłuszcz: 8.6

Białko: 11.8

Porady

  • Jaka ryba do ryby po grecku? Do ryby po grecku najlepiej wybrać białą rybę np. dorsza (w wersji dla dzieci szczególnie polecane są polędwiczki z dorsza). Możesz użyć także filetów tilapii, mintaja, morszczuka lub miruny. 
  • Rybę po grecku możesz podać w wersji na zimno oraz na ciepło. Wybierając rybę po grecku na ciepło po przygotowaniu przykryj danie folią aluminiową. W ten sposób unikniesz szybkiego wystudzenia ryby po grecku. Możesz też przygotować rybę wcześniej i odgrzać ją w piekarniku w temperaturze 120-140 stopni. Pamiętaj o przykryciu ryby po grecku folią aluminiową - zapobiegnie to wysuszeniu składników. 
  • Rybę po grecku na wigilię możesz podać w przezroczystej i płaskiej salaterce. Tak podane danie będzie idealnym dopełnieniem wigilijnego menu. 
  • Jeśli lubisz smak tradycyjnej ryby po grecku, a z jakiegoś względu nie chcesz używać ryby, możesz przygotować to danie bez niej. Zobacz jak zrobić „rybę” po grecku w wersji fit, czyli z kotlecikami sojowymi. 
  • Wypróbuj też ten przepis na rybę po grecku

Notka redakcyjna

Czy można zamrozić rybę po grecku?


Teoretycznie rybę po grecku można mrozić. Przed włożeniem jej do zamrażarki należy ją wystudzić. Zamian jednak zdecydujesz się na zamrożenie ryby po grecku rozważ skutki mrożenia ryby w warzywach. Po wyjęciu z zamrażarki ryba nie będzie smakowała tak dobrze, jak świeżo po przygotowaniu jej, a konsystencja dania będzie trochę rozwodniona. 

Ryba po grecku ile można przechowywać?


Rybę po grecku można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu. Pamiętaj jednak, aby zjeść rybę po grecku maksymalnie 4 dni po przygotowaniu. 

Ile kalorii ma ryba po grecku


Na kaloryczność ryby po grecku wpływa dobór składników ora ilość tłuszczu, na którym będzie smażona ryba. Generalnie przyjmuje się ryba po grecku jest potrawą niskokaloryczną. 200g porcja ryby po grecku to około 280-320 kalorii. Do spalenia 200g porcji ryby po grecku trzeba jeździć na rowerze prze około 30 minut. Liczysz kalorie? Zobacz przepis na rybę po grecku - fit z dorszem w roli głównej.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy