Ryba w zalewie octowej

Prosty przepis na klasykę - ryba w zalewie octowej to pyszna przystawka lub pomysł na kolację. Smak dania gwarantuje zalewa octowa - postawmy na sporo przypraw, a ryba w zalewie octowej będzie idealna

ryba

Czas przygotowania:
1440 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 3.97 z 302 głosów)

Składniki:

  • 0,5 kg filetów rybnych
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • majeranek
  • mąka
  • olej
  • ZALEWA:
  • 1 lirt wody
  • 3 cebule
  • 1 płaska łyżka soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 3/4 szklanki octu

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Filety rybne przyprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem. Obtaczamy w mące a nastepnie smażymy na złoty kolor.
  • ZALEWA
  • Wodę gotujemy z solą, cukrem, liściem laurowym, zielem angkielskiem, cebulą krojoną w talarki i octem. Doprowadzamy do wrzenia.
  • Gotową, lekko przestudzoną marynatą zalewamy wcześniej przygotowane ryby.
  • Ryba w zalewie octowej najlepiej smakują po ok. 24 godzinach.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy