Ryba w zalewie octowej

Prosty przepis na klasykę - ryba w zalewie octowej to pyszna przystawka lub pomysł na kolację. Smak dania gwarantuje zalewa octowa - postawmy na sporo przypraw, a ryba w zalewie octowej będzie idealna

Dodany przez:

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.27 z 130 głosów)

Składniki

  • 0,5 kg filetów rybnych
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • majeranek
  • mąka
  • olej
  • ZALEWA:
  • 1 lirt wody
  • 3 cebule
  • 1 płaska łyżka soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 3/4 szklanki octu

Przygotowanie

  1. Filety rybne przyprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem. Obtaczamy w mące a nastepnie smażymy na złoty kolor.
  2. ZALEWA
  3. Wodę gotujemy z solą, cukrem, liściem laurowym, zielem angkielskiem, cebulą krojoną w talarki i octem. Doprowadzamy do wrzenia.
  4. Gotową, lekko przestudzoną marynatą zalewamy wcześniej przygotowane ryby.
  5. Ryba w zalewie octowej najlepiej smakują po ok. 24 godzinach.
ryby ryba ocet
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze