REKLAMA

Przepisy z płatkami kukurydzianymi

21 przepisów

platki-kukurydziane-fot.iStock (2)

Płatki kukurydziane to najpopularniejsze śniadanie zjadane w czasach szkolnych. Podawane z ciepłym mlekiem albo jogurtem naturalnym znajdywały liczne grono smakoszy. Wiele razy można było słyszeć przekomarzania czy płatki kukurydziane z mlekiem powinny być ciepłe czy zimne. Zimne mleko dłużej zachowywało chrupkość płatków kukurydzianych. Dla osób nietolerujących glutenu płatki kukurydziane są doskonałą przekąską w ciągu dnia. Kukurydza nie zawiera glutenu. Jednak warto pamiętać, że zakłady produkcyjne sprzedające inne rodzaje płatków lub mąki, powinny odpowiednio zabezpieczyć płatki kukurydziane. Bez należytej staranności do płatków kukurydzianych mogą dostać się śladowe ilości glutenu. Zebraliśmy przepisy, gdzie płatki kukurydziane grają główną rolę.

Płatki kukurydziane – wartości odżywcze

Płatki kukurydziane to dobre źródło energii płynących z węglowodanów złożonych i błonnika. Łatwo przyswajalne składniki od razu usprawnią procesy myślowe. To idealna przekąska dla osób pracujących umysłowo oraz dla uczniów i studentów. Błonnik usprawnia pracę całego układu pokarmowego oraz wysyła sygnał do mózgu o osiągnięciu poziomu sytości. Płatku kukurydziane są zdrowe. Jednak należy wybierać produkty bez dodatkowego cukru oraz spożywać z umiarem. Osoby dbające o linię, mogą zadawać sobie pytanie ile kalorii mają płatki kukurydziane. Szacuje się, że na 100 g płatków kukurydzianych przypadają 364 kalorie. Jeżeli zastanawiacie się, czy płatki kukurydziane tuczą to odpowiedź brzmi to zależy. Dobrze jest wybierać produkty z najlepszym składem i uprawiać aktywność fizyczną. Wszelkiego rodzaju dodatki lepiej dorzucać samemu. Ulubione owoce lub miód to dodatkowe kalorie, ale często o wiele bardziej naturalne niż użyte w gotowych produktach.

 

Jak powstają płatki kukurydziane?

Dla wielu osób powstawanie płatków kukurydzianych jest prawdziwą zagadką. Jednak to nic trudnego. Tworzone są z rozgniecionego i gotowanego ziarna białej kukurydzy. Płatki kukurydziane często wchodzą w skład mieszanek śniadaniowych typu muesli. Oprócz nich znajdować się mogą bakalie, owoce liofilizowane i miód. Płatki kukurydziane powinny być wykonane z mąki kukurydzianej, a nie z grysu. Powinno się unikać barwników, emulgatorów czy stabilizatorów smaku.

 

Jak zrobić panierkę z płatków kukurydzianych?

Jeżeli nabierzecie ochoty na soczyste mięso kurczaka, panierowane i upieczone w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych to zapewniamy, że jest to szybkie do wykonanie danie. Płatki kukurydziane należy lekko rozdrobnić, aby wciąż miały kruchą strukturę. Dla urozmaicenia smaku do płatków można dodać pokruszoną, czerstwą chałkę. Następnie udźce z kurczaka smarujemy delikatnie majonezem z obu stron. Obtaczamy w chrupiącej panierce z obu stron. Następnie obkładamy połówkami główki czosnku oraz połówką cytryny. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C przez 45 minut.