Dorsz - przepisy
247 przepisów

Dorsz to doskonała ryba na obiad, ale też chrupiące przekąski. To dorsz własnie wykorzystywany jest w przepisach na fish&chips. Aby zniwelować charakterystyczny ostry zapach dorsza, wystarczy skropić go sokiem z cytryny lub moczyć go przez 1–2 godz. w mleku z dodatkiem pieprzu. Sprawdźcie nasze przepisy na dorsza.
Dorsz - przepisy

Ryba po grecku - fit to jedna z najzdrowszych i najlżejszych wigilijnych potraw. Nie trzeba przypominać, że ryby są źródłem białka, a warzywa korzeniowe to dodatkowa porcja witamin i błonnika. Tak przygotowana ryba po grecku to świetna przekąska na imprezę w rodzinnym gronie.
Ryba po grecku - fit

Dorsz smażony to pyszna propozycja obiadowa, nie tylko na piątek. Pod złocistą, chrupiącą panierką skrywa się delikatne mięso ryby, które doskonale smakuje skropione odrobiną soku z cytryny i posypane natką pietruszki. Dorsz smażony może być podawany z frytkami, puree ziemniaczanym czy ryżem. W każdej wersji będzie pyszny!
Dorsz smażony w klasycznej panierce

Dorsz jest jedną z moich ulubionych ryb. To danie często robię rodzinie na kolację.
Dorsz z grilla

Domowe smarowidło rybne z nutą pomidorów to paprykarz szczeciński - wspomnienie z kuchni z czasów PRL. Paprykarz szczeciński będzie najlepszy, jeśli dodamy aromatyczne przyprawy.
Domowy paprykarz szczeciński

PRAGNIESZ, ABY NA TWOIM STOLE WIGILIJNYM POJAWIŁY SIE WYJĄTKOWE POTRAWY, ALE BRAK CI INSPIRACJI? OTO PROPOZYCJA TOBIASZA DZIURY, SZEFA ZMIANY RESTAURACJI "PONIDZIE" SŁONECZNY ZDRÓJ.
Polędwica z dorsza na glazurowanym rabarbarze z dodatkiem pianki buraczanej i warzywek

Chrupiące plasterki ziemniaków, wędzony dorsz i dwa rodzaje cebuli sprawią, że ta sałatka ziemniaczana będzie sycącą kolacją lub smakowitym obiadem.
Sałatka ziemniaczana z wędzonym dorszem

nie każdy lubi rybę smażoną, taka zapieczona jest bardzo smaczna i delikatna
Roladki rybne z grzybami

Przepis na danie, które oczaruje wszystkich przy stole. Rolada z łososia z pastą krewetkową i polędwicą z dorsza w boczku to czasochłonna potrawa, ale efekt na pewno wywoła uznanie wśród gości. Podzielcie pracę na etapy i do dzieła. Rolada z łososia z pastą krewetkową i polędwicą z dorsza w boczku może być propozycją na świąteczny obiad lub danie, które zaserwujecie na wyjątkowym, rodzinnym spotkaniu.
Rolada z łososia z pastą krewetkową i polędwicą z dorsza w boczku

Gulasz kalafiorowy

Dorsz z chorizo i pomidorami

Dorsz w szynce dojrzewającej z pomidorami

Delikatna polędwica z dorsza w pachnących ziołach. Ryba rozpływa się w ustach. Polędwica z dorsza w panierce smakuje przepysznie i sprawdzi się nie tylko na piątkowy obiad.
Polędwica z dorsza w ziołach

Dorsz z buraczkowym pęczakiem i puree z selera

Jeśli macie w swoim gronie osoby, które nie lubią ryby, przygotujcie dla nich rybną roladę. W tej wersji ryba staje się zaskakująco smaczna.
Rolada rybna z kaparami

Klopsiki rybne z makowym kuskusem

Chowder, czyli zupa rybna z dodatkami, to propozycja na rozgrzewające danie. Zestaw cukinia, dorsz i boczek pasuje do tej potrawy idealnie. Przepis poleca Agata Wojda.
Chowder z cukinią, dorszem i boczkiem

Dorsz zapiekany z szynką parmeńską
Inne z kolekcji: ryby
Dorsz: wartości odżywcze
Dorsz posiada lekkostrawne białe mięso, które stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego białka. W związku z tym może być wartą uwagi alternatywą dla drobiu, wieprzowiny czy wołowiny. Dorsz jest także ceniony ze względu na wysoką zawartość witaminy D, jodu, selenu oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3. W mięsie dorsza znajduje się również spora ilość witamin z grupy B, fosforu, magnezu oraz witaminy A.
Jak sprawdzić czy dorsz jest świeży?
Przed zakupem dorsza warto upewnić się, czy nie jest on już zepsuty. Jeżeli kupujemy świeżego dorsza, wtedy jego mięso powinno być ułożone na lodzie. O świeżości filetów będzie świadczyć ich niewielka porowatość oraz błyszcząca powierzchnia. Ryba ta nie powinna również wydzielać nieprzyjemnego zapachu. Aby zminimalizować ryzyko zakupu zepsutego dorsza, najlepiej zdecydować się na jego mrożoną postać.
Jak przyrządzić dorsza?
Zarówno dorsz bałtycki, jak i atlantycki mogą być przyrządzane na różne sposoby. W celu przygotowania ryby można zastosować takie rodzaje obróbki cieplnej jak np. pieczenie, smażenie, grillowanie, gotowanie na parze i w wodzie. Dorsz z piekarnika najlepiej wychodzi pieczony w folii aluminiowej, co pozwala zachować soczystość mięsa. Można również upiec go w naczyniu żaroodpornym razem z warzywami, np. papryką, pomidorem, cukinią, cebulą czy kalafiorem. Dorsz w piekarniku powinien znajdować się przez około 30 minut. Gotowany lub pieczony dorsz jest znacznie zdrowszy niż długotrwale smażony na głębokim oleju.
Aby podkreślić smak dorsza, należy obficie skropić go cytryną, a także użyć aromatyczne przyprawy, takie jak np. oregano, bazylia, tymianek, kolendra czy kurkuma. Dorsz wychodzi także przepyszny z dodatkiem czosnku, cebuli i koperku.
Dorsz wybornie smakuje podawany z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami oraz z surówką. Można również jeść go razem z ziemniakami posypanymi koperkiem, ryżem lub kaszą, np. bulgur, jaglaną czy gryczaną.
Przepisy z dorszem
Przedstawiamy kilka inspiracji na pyszne potrawy z dorszem. Miłośnicy zagranicznych przysmaków powinni być zainteresowani rybną potrawą, jaką jest spring rolls z dorszem i kolendrą. Ten dorsz po angielsku jest szybki w przygotowaniu i świetnie nadaje się do zabrania ze sobą w plener. Można także zjeść go podczas przerwy na lunch. W przepisie na rybę w tej wersji nie może zabraknąć makaronu ryżowego, ananasa, orzeszków ziemnych, ogórka i sosu sojowego.
Dorsz po grecku jest pełen duszonych warzyw, takich jak papryka, pomidor, marchewka, seler, pietruszka i cebula. Tajemnicę wyjątkowego smaku tej potrawy stanowi odpowiedni dobór przypraw. Potrawa ta świetnie rozgrzewa, dlatego sprawdzi się np. z okazji Bożego Narodzenia.
Osoby przywiązane do tradycji powinny natomiast poznać przepis na dorsza smażonego w klasycznej panierce z bułki tartej i jajka. Jest to wyjątkowo pożywny posiłek, który sprawdzi się nie tylko w dni postne. Dorsz smażony w panierce wybornie smakuje podawany z ryżem, kaszą bulgur lub ziemniakami. Dorsza można również wykorzystać jako pyszna przystawka, czego przykładem może być sałatka ziemniaczana z wędzonym dorszem. Jest to szybkie i sycące danie, idealne na obiad, imprezę czy spotkanie ze znajomymi.
Artykuły powiązane
Bez śledzia na Wigilię? Wybieraj świadomie ryby nie tylko na święta
Śledzie w oleju czy ryba po grecku - to tradycyjne dania na wigilijny stół, w których ryby odkrywają kluczową role. Tymczasem problem nadmiernych połowów i nieodpowiedniego zarządzania rybołówstwem może na zawsze wykreślić z naszego menu wiele gatunków ryb. To czy dzikie ryby pozostaną obecne na świątecznym stole także w przyszłości zależy od odpowiedzialnych decyzji producentów, sieci handlowych, rządów, ale także nas wszystkich! Poniżej szczegóły.
Jak usmażyć rybę? Praktyczny poradnik gotowania
Dobrze usmażona ryba to zdrowy rarytas dla całej rodziny. Czasem można jednak nieświadomie popełnić prosty błąd, który spowoduje, że ryba z patelni zrobi się sucha albo zacznie się rozpadać. Czy da się tego uniknąć? Oczywiście. Poznaj nasze rady w cyklu Poradnik Gotowania, jak usmażyć rybę.
Wygodnie i funkcjonalnie - jak wybrać nóż do filetowania, obierania i inne niezbędne noże w kuchni
Nóż do filetowania czy nóż do obierania to jedne z elementów kuchni, których nie może zabraknąć w zbiorze kucharza. Niezależnie od tego, czy pracujecie w branży gastronomicznej, czy szykujecie posiłki jedynie dla rodziny i znajomych, warto zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria. Oto praktyczny poradnik, jak dobierać noże do naszej kuchni, aby filetowanie ryby, obieranie cytrusów i inne kuchenne zadania były prawdziwą przyjemnością.
Restauracje po Kuchennych Rewolucjach. Oto Restauracja Syrenka w Ustce
Kuchenne Rewolucje goszczą na antenie TVN od 10 lat. W tym czasie Magda Gessler pomogła setkom restauratorów, zmieniając ich życie na lepsze. Od tego czasu goście stale odwiedzają ich lokale, a dania wymyślone przez restauratorkę są stałym elementem menu. Mapa Kuchennych Rewolucji ciągnie się od wschodu do zachodu Polski. W cyklu Smaczne Miejsca przyjrzeliśmy się kilku z nich. Tym razem przybliżamy restaurację Syrenka w Ustce.
O sztuce wędzenia ryb
Wędzone, aromatyczne ryby to przysmak wielu Polaków, którzy sięgają po nie na co dzień, a także podczas świąt i innych uroczystości. Jednak niewielu zdaje sobie sprawę, że sposoby wędzenia – te najdoskonalsze i naturalne – nie zmieniły się w zasadzie od stuleci.