Dorsz - przepisy

102 przepisów

iStock-624745204

Dorsz to doskonała ryba na obiad, ale też chrupiące przekąski. To dorsz własnie wykorzystywany jest w przepisach na fish&chips. Aby zniwelować charakterystyczny ostry zapach dorsza, wystarczy skropić go sokiem z cytryny lub moczyć go przez 1–2 godz. w mleku z dodatkiem pieprzu. Sprawdźcie nasze przepisy na dorsza.

Dorsz: wartości odżywcze 

Dorsz posiada lekkostrawne białe mięso, które stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego białka. W związku z tym może być wartą uwagi alternatywą dla drobiu, wieprzowiny czy wołowiny. Dorsz jest także ceniony ze względu na wysoką zawartość witaminy D, jodu, selenu oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3. W mięsie dorsza znajduje się również spora ilość witamin z grupy B, fosforu, magnezu oraz witaminy A. 

Jak sprawdzić czy dorsz jest świeży? 

Przed zakupem dorsza warto upewnić się, czy nie jest on już zepsuty. Jeżeli kupujemy świeżego dorsza, wtedy jego mięso powinno być ułożone na lodzie. O świeżości filetów będzie świadczyć ich niewielka porowatość oraz błyszcząca powierzchnia. Ryba ta nie powinna również wydzielać nieprzyjemnego zapachu. Aby zminimalizować ryzyko zakupu zepsutego dorsza, najlepiej zdecydować się na jego mrożoną postać.

Jak przyrządzić dorsza? 

Zarówno dorsz bałtycki, jak i atlantycki mogą być przyrządzane na różne sposoby. W celu przygotowania ryby można zastosować takie rodzaje obróbki cieplnej jak np. pieczenie, smażenie, grillowanie, gotowanie na parze i w wodzie. Dorsz z piekarnika najlepiej wychodzi pieczony w folii aluminiowej, co pozwala zachować soczystość mięsa. Można również upiec go w naczyniu żaroodpornym razem z warzywami, np. papryką, pomidorem, cukinią, cebulą czy kalafiorem. Dorsz w piekarniku powinien znajdować się przez około 30 minut. Gotowany lub pieczony dorsz jest znacznie zdrowszy niż długotrwale smażony na głębokim oleju. 

Aby podkreślić smak dorsza, należy obficie skropić go cytryną, a także użyć aromatyczne przyprawy, takie jak np. oregano, bazylia, tymianek, kolendra czy kurkuma. Dorsz wychodzi także przepyszny z dodatkiem czosnku, cebuli i koperku. 

Dorsz wybornie smakuje podawany z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami oraz z surówką. Można również jeść go razem z ziemniakami posypanymi koperkiem, ryżem lub kaszą, np. bulgur, jaglaną czy gryczaną. 

Przepisy z dorszem 

Przedstawiamy kilka inspiracji na pyszne potrawy z dorszem. Miłośnicy zagranicznych przysmaków powinni być zainteresowani rybną potrawą, jaką jest spring rolls z dorszem i kolendrą. Ten dorsz po angielsku jest szybki w przygotowaniu i świetnie nadaje się do zabrania ze sobą w plener. Można także zjeść go podczas przerwy na lunch. W przepisie na rybę w tej wersji nie może zabraknąć makaronu ryżowego, ananasa, orzeszków ziemnych, ogórka i sosu sojowego. 

Dorsz po grecku jest pełen duszonych warzyw, takich jak papryka, pomidor, marchewka, seler, pietruszka i cebula. Tajemnicę wyjątkowego smaku tej potrawy stanowi odpowiedni dobór przypraw. Potrawa ta świetnie rozgrzewa, dlatego sprawdzi się np. z okazji Bożego Narodzenia. 

Osoby przywiązane do tradycji powinny natomiast poznać przepis na dorsza smażonego w klasycznej panierce z bułki tartej i jajka. Jest to wyjątkowo pożywny posiłek, który sprawdzi się nie tylko w dni postne. Dorsz smażony w panierce wybornie smakuje podawany z ryżem, kaszą bulgur lub ziemniakami. Dorsza można również wykorzystać jako pyszna przystawka, czego przykładem może być sałatka ziemniaczana z wędzonym dorszem. Jest to szybkie i sycące danie, idealne na obiad, imprezę czy spotkanie ze znajomymi.