Polędwica z dorsza w ziołach

Delikatna polędwica z dorsza w pachnących ziołach. Ryba rozpływa się w ustach. Polędwica z dorsza w panierce smakuje przepysznie i sprawdzi się nie tylko na piątkowy obiad.

rybaPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.32 z 211 głosów)

Składniki:

  • polędwica z dorsza (350 g, może być mrożona)
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1 czubata łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka soli ziołowej
  • 1 jajko
  • mąka do panierowania
  • sól
  • olej do smażenia

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Polędwica z dorsza powinna być rozmrożona. Należy ją opłukać, osuszyć.
  • Oprószyć pieprzem cytrynowym, tymiankiem i solą ziołową i wstawić na 15 minut do lodówki.
  • Jajko roztrzepać z małą ilością soli. Kawałki polędwicy z dorsza oprószyć mąką, zanurzać w jajku i panierować jeszcze raz mąka. Smażyć na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju.
  • Polędwica z dorsza u mnie podana jest z ziemniakami z wody i sałatką z kalafiora.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy