Polędwica z dorsza pieczona razem z warzywami to zdrowe i lekkie danie na obiad lub kolację. Idealnie komponuje się z domowymi frytkami, kuskusem lub po prostu miksem sałat z winegretem. Przygotowana z kaparami, oliwkami i pomidorkami koktajlowymi to przepyszna inspiracja kuchnią włoską. Pięknie prezentuje się na talerzu, dlatego z powodzeniem można podać ją na wyjątkową okazję i na świąteczny obiad. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na polędwicę z dorsza z piekarnika.
Stylizacja: Filip Sadowski Zdjęcie: Marcin Klaban
(średnia 4.31 z 214 głosów)
Przygotowanie dodatków: myjemy pomidorki koktajlowe. Oliwki zielone, czarne i kapary odsączamy z zalewy. Oliwki kroimy w plasterki, kapary pozostawiamy w całości.
Polędwica z dorsza: piekarnik rozgrzewamy do 180°C, blaszkę przykrywamy papierem do pieczenia. Na środku układamy filety. Polewamy oliwą z oliwek, posypujemy czosnkiem, oliwkami i kaparami, oprószamy solą oraz pieprzem, do smaku. Wokół rozkładamy pomidorki i gałązki natki, skrapiamy wszystko bulionem warzywnym.
Pieczenie polędwicy z dorsza: rybę wstawiamy na 15–20 min. Przed podaniem posypujemy ulubionymi ziołami.
Porady
- Prawidłowo przygotowana polędwica z dorsza z piekarnika jest miękka i soczysta w środku. Jeśli popełnimy błąd, możemy sprawić, że nasza ryba będzie nadmiernie przesuszona, a w konsekwencji – niesmaczna. Z tego powodu warto skorzystać ze sprawdzonych rozwiązań – możemy np. upiec polędwicę z dorsza w papilotach lub w rękawie. Pozwoli nam to zminimalizować ryzyko nadmiernego przesuszenia mięsa.
- Możemy również przygotować polędwicę z dorsza smażoną – wtedy warto ją wcześniej obtoczyć w mące lub w jajku i w bułce tartej. Robi się ją nieco szybciej, jest wyjątkowo pyszna, ale nie tak bardzo efektowna i niestety bardziej kaloryczna.
- Dorsza, zwłaszcza niewielkich rozmiarów, możemy upiec w całości wraz ze skórką. Dzięki temu z całą pewnością nie wyschnie podczas pieczenia. Nie musimy używać też dodatkowego tłuszczu.
- Przed pieczeniem polędwicę dorsza możemy skropić sokiem z cytryny – będzie delikatniejsza w smaku.
- Możemy użyć również pomidorów suszonych, z zalewy, wtedy danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne.
Dorsza można podawać na wiele sposobów. Ma on niezwykle delikatne mięso, które dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Ryba ta jest obecna w wielu kuchniach z całego świata. Najczęściej przygotowuje się polędwicę z dorsza, ale nie jest to jedyna możliwość. Poniżej podajemy kilka najbardziej charakterystycznych propozycji:
Polędwicę z dorsza można serwować z różnymi dodatkami:
Całość uzupełnią też lekkie surówki, np. z rukoli lub miksu sałat, połączone ze świeżym ogórkiem, papryką, cebulą cukrową, polane winegretem. Kapusta kiszona podawana najczęściej do ryby, tutaj nie będzie odpowiednia, jej intensywny smak zdominuje polędwicę dorsza we włoskim stylu.
Komentarze