Polędwica z dorsza w ziołach z warzywami

Polędwica z dorsza to smaczne danie, które idealnie sprawdzi się na obiad dla dzieci i nie tylko. Dorsza możemy przyrządzić na wiele różnych sposobów – można go piec, grillować i smażyć. Nasza propozycja to dorsz z pieca, podany w towarzystwie kaparów, oliwek i pomidorków koktajlowych. Podpowiadamy, jak przygotować pysznego dorsza pieczonego z warzywami! 

dodany przez: mojegotowanie
Autor przepisu: Cristina Catese

ryba filet z dorsza Przekąski

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.31 z 213 głosów)


Kroki przygotowania:

  • polędwica z dorsza 1.

    Na początku przygotowania polędwicy z dorsza Blaszkę przykrywamy papierem do pieczenia. Na środku układamy filet z dorsza. Polewamy oliwą, posypujemy czosnkiem, oliwkami i kaparami, oprószamy solą oraz pieprzem.
    Wokół rozkładamy pomidorki i gałązki natki, skrapiamy wszystko bulionem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C na 15–20 min. Przed podaniem posypujemy ulubionymi ziołami.
     

Porady

  • Prawidłowo przygotowany dorsz z pieca jest miękki i soczysty w środku. Jeśli popełnimy błąd, możemy sprawić, że nasza ryba będzie nadmiernie przesuszona, a w konsekwencji – niesmaczna. Z tego powodu warto skorzystać ze sprawdzonych rozwiązań – możemy np. upiec dorsza w papilotach lub w rękawie. Pozwoli nam to zminimalizować ryzyko nadmiernego przesuszenia ryby. 
  • Polędwicę z dorsza możemy również usmażyć na patelni – wówczas warto ją wcześniej obtoczyć w mące lub w jajku i w bułce tartej. 
  • Dorsza z pieca możemy serwować z różnymi dodatkami – z dorszem dobrze komponują się frytki, puree ziemniaczane, a także gotowane warzywa. 
  • Dorsza, zwłaszcza niewielkich rozmiarów, możemy upiec w całości wraz ze skórką. Dzięki temu z całą pewnością nie wyschnie ona podczas pieczenia. Nie musimy do niej także używać dodatkowego tłuszczu. 
  • Przed pieczeniem dorsza możemy skropić sokiem z cytryny – wówczas pozbędziemy się charakterystycznego „rybiego” posmaku. 
     

Notka redakcyjna

 

Dorsz z pieca i nie tylko – propozycje kulinarne

 

  • Dorsz klasyczny – rybę skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy solą i pieprzem, smarujemy odrobiną masła, a wierzch – już po upieczeniu – posypujemy posiekanym drobno koperkiem. 
  • Dorsz po portugalsku – rybę rozdrabniamy i podsmażamy na patelni wraz z cebulą i czosnkiem, a następnie dodajemy sitcksy i jajka, całość mieszamy i sypiemy natką pietruszki. 
  • Dorsz po angielsku – płaty ryby doprawiamy solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej i smażymy na głębokim tłuszczu. 
  • Dorsz po azjatycku – rybę kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, a następnie obtaczamy w mące kukurydzianej, sosie sojowym i jajku. Tak przygotowaną rybę smażymy w głębokim tłuszczu.
  • Dorsz po francusku – płaty ryby solimy i pieprzymy do smaku, a następnie posypujemy je cukrem i posiekaną natką pietruszki, dalej kroimy je w plastry i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym na pomidorach i polewamy oliwą z oliwek. Całość pieczemy przez ok. 20 minut. 
  • Dorsz po tajsku – rybę wkładamy do foli aluminiowej i polewamy marynatą przygotowaną z cebuli, czosnku, soku z limonki, sosu rybnego, papryczki chili, natki pietruszki i korzenia imbiru. Całość zapiekamy w piekarniku przez ok. 15 minut. 
  • Dorsz po prowansalsku – rybę doprawiamy solą i pieprzem, a następnie gotujemy na parze przez ok. 15 minut. Następnie paprykę, cukinię, marchewkę, czosnek i ciecierzycę kroimy w drobną kostkę i dusimy je na patelni aż będą miękkie. Dalej wkładamy nasze warzywa do naczynia żaroodpornego, a na jego wierzchu układamy dorsza. Całość posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku przez 10 minut. 
     
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy