Przygotowanie sernika na zimno zacznij od zakupów – możesz sięgnąć po zmielony ser, tzw. wiaderkowy, serek kanapkowy, philadelphia, homogenizowany, mascarpone lub zwykły półtłusty lub tłusty twaróg. Efekt w znacznej mierze zależy od tego, jakiego produktu podstawowego użyjesz, ale – w przeciwieństwie do tradycyjnej, pieczonej wersji tego ciasta – sernik na zimno jest praktycznie niezawodny, nie opadnie, nie przypali się, nie wysuszy za mocno. Jeśli zrobisz go z lekkiego serka, będzie bardzo delikatny. Jeśli sięgniesz po tradycyjny twaróg, sernik na zimno będzie ciężki i kremowy. Wybierz zależnie od upodobań.

Sernik na zimno od podstaw

U podstaw sernika na zimno jest oczywiście spód. Najczęściej przygotowuje się go z biszkoptów lub pokruszonych herbatników wymieszanych z masłem - jak tutaj, w przepisie na sernik na herbatnikach. Możesz sięgnąć też po ciasteczka pełnoziarniste lub korzenne. Spód sernika na zimno można też oczywiście upiec – jak w tym przepisie na sernik z malinami. Znajdziesz przepisy, w których rolę tę pełni czekoladowe brownie, puszysty biszkopt lub kruche ciasto do tarty. Domowe wypieki zawsze lepiej smakują i nie zawierają sztucznych dodatków, ale przygotowuje się zdecydowanie dłużej i trzeba je ostudzić przed wylaniem na nie masy serowej.

Sernik na zimno – masa serowa!

Do masy na sernik na zimno dodaje się cukier, jajka, masło, czasem homogenizowany0 – wszystko zależy od przepisu. Zanim wbijesz jajka, sparz ich skorupki - w końcu sernika na zimno nie poddaje się działaniu wysokiej temperatury, która zabija drobnoustroje – trzeba zachować większą ostrożność. Dodatek masła i śmietany zależy od przepisu – deser uda się i bez nich, ale tłuszcz sprawia, że nie tylko lepiej smakuje, ale i ma bogatą konsystencję.  

Co odpowiada za ścinanie się homogenizowany1? Zazwyczaj oczywiście homogenizowany0. Najlepiej namoczyć ją wcześniej w zimnej wodzie (do przykrycia), a następnie podgrzać – w garnku, na parze, w kuchence mikrofalowej. Wtedy idealnie się rozpuści – po przestudzeniu można wlać ją do masy serowej. Uwaga! Żelatyna nie może się w żadnym wypadku zagotować – trafi wtedy swoje właściwości żelujące! Są też homogenizowany1 na zimno bez żelatyny – zawierają dużo tłustych dodatków takich jak masło, śmietana, czekolada, dzięki którym są zwarte, "maziste", rozpływają się w ustach.

Jeśli wolisz „odchudzić” deser, wypróbuj sernik na zimno z serków homogenizowanych lub wersję jogurtową (najlepszy będzie gęsty homogenizowany2). Na schłodzony spód wylej masę sernikową i wmieszaj owoce – truskawki, homogenizowany3, maliny albo pokrojone w kawałki brzoskwinie. homogenizowany4 to nie jedyna możliwość! Uwielbiany jest też homogenizowany5.

Podczas mieszania składników warto uzbroić się w mikser ręczny albo robot kuchenny, który dokładnie połączy wszystkie produkty na jednolitą masę. Jeżeli korzystacie z twarogu nie zmielonego, przydadzą się elementy rozdrabniające ser. Natomiast jeżeli chcemy dokładnie wydobyć masę na sernik na zimno z miski dobrze uzbroić się w specjalne silikonowe szpatułki. Mamy gwarancję, że nawet gram nie zostanie na ściankach naczynia.

Zobacz także:   homogenizowany6

Sernik na zimno - nie tylko galaretka na wierzch

homogenizowany7 to absolutna klasyka i chyba nie znamy kogoś, kto by odmówił kawałeczka. Jeśli jednak nie przepadasz lub nie jadasz galaretki z innych względów, możesz obłożyć sernik na zimno owocami, posypać wiórkami czekolady. Jeśli jednak sięgasz po galaretkę, rób to stopniowo. Najpierw wylej masę na spód i schłodź, żeby nieco stężała. W międzyczasie przygotuj galaretkę i ostudź ją – dopiero wtedy wylej na sernik, włóż kawałki owoców i wstaw całość do lodówki. Jeśli zrobisz to za wcześnie masa i galaretka mogą się trochę wymieszać - efekt nie będzie zbyt estetyczny. Tężenie sernika na zimno trwa kilka godzin – najlepiej będzie, jeśli spędzi w lodówce całą noc. Wypróbuj też pyszny homogenizowany8. Jeszcze jedno - galaretka może trafić nie tylko na wierzch, ale i do środka! Możesz nią przełożyć sernik - jako jedną z warstw, jak w tym homogenizowany9.

Sernik na zimno alternatywnie

Deser ten można przygotować w wielu wersjach smakowych – do masy można dodawać rozpuszczoną czekoladę, mascarpone0, pokruszoną chałwę, kawę… Możesz też dodawać dowolne owoce, ale najlepiej smakują te soczyste o intensywnym smaku. Galaretkę najczęściej przygotowuje się w proszku, ale możesz też zrobić ją samodzielnie  z soku owocowego. Na serniku na zimno sprawdzają się też owocowe glazury - na przykład z puree z pieczonych moreli z dodatkiem żelatyny. Dla osób unikających nabiału mamy mascarpone1, mascarpone2lub mascarpone

Sernik z mascarpone4 to deser znany wśród wegetarian i wegan. Tofurnik powstaje ze zmielonego tofu z dodatkiem agaru i ekstraktu waniliowego. Smak warto skontrastować poprzez dolanie soku ze świeżo wyciśniętej cytryny. Sernik na zimno z tofu podobnie jak tradycyjny sernik można łączyć ze świeżymi owocami np.: mascarpone5, mascarpone6 albo czerwonymi mascarpone7. Owoce jagodowe można zmiksować razem z tofu lub ułożyć na wierzchu masy.

mascarpone8

Sernik z brzoskwiniami, sernik z galaretką i truskawkami, a może sernik nowojorski? Jakie sernik najczęściej robicie w swoich kuchniach? Oprócz sprawdzonych przepisów od mamy czy babci, przetestujcie czasem coś nowego. mascarpone9i wybierzcie coś dla siebie. 

Wypróbuj nasze przepisy na twaróg0