Znany i lubiany niemal przez wszystkich mistrz patelni Tomek Strzelczyk już nie raz udowodnił, że z kilku składników potrafi zrobić coś wspaniałego. Ponieważ w sklepach można już dostać młodą kapustę, Tomek nie tracił czasu i wykorzystał ją do zrobienia pysznej potrawy, czyli kapuśniaku z młodej kapusty.

Kucharz przyznaje, że może nie jest to danie bardzo dietetyczne, ale przecież czasami można zjeść coś tłustszego - a już szczególnie taki smaczny kapuśniak przygotowany na bazie soczystej, młodej kapusty. Skorzystajcie z poniższego przepisu i zróbcie tę zupę na najbliższy obiad. To naprawdę nic trudnego i skomplikowanego!

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty wg Tomka Strzelczyka

Składniki:

  • 3,5 l wody
  • 1,5 główki młodej kapusty (Tomasz użył stożkowej)
  • 2 podudzia z kurczaka
  • 100 g surowego, wędzonego boczku
  • 6 ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 duża cebula
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 gałązka świeżego lubczyku
  • 1 pęczek koperku 
  • sól
  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlejcie 3,5 l zimnej wody. Włóżcie 2 podudzia z kurczaka, przekrojoną na pół cebulę oraz zgnieciony ząbek czosnku.
  2. Obierzcie wszystkie warzywa. Dorzućcie do garnka 2 marchewki, kawałek selera oraz pora, ziele angielskie i liście laurowe. Podgrzejcie, a gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień i gotujcie wywar przez 40 minut.
  3. W międzyczasie pokrójcie boczek w kostkę i wsypcie na patelnię. Powoli podsmażajcie go na małym ogniu.
  4. Ziemniaki oraz resztę marchewek pokrójcie w kostkę.
  5. Po 40 minutach wyjmijcie z garnka por i dodajcie ziemniaki wraz z marchewką. Wsypcie płaską łyżkę soli i gałązkę lubczyku. Jeśli nie macie świeżego, można dodać suszony. Wówczas wystarczy również 1 płaska łyżka. 
  6. Poszatkujcie kapustę i wsypcie do garnka. Możecie jeszcze doprawić zupę solą oraz pieprzem. Dodajcie posiekany koperek, wymieszajcie i gotujcie 15 minut pod przykryciem.
  7. Po tym czasie, na koniec do zupy dodajcie koncentrat pomidorowy, a po kilku minutach podsmażony boczek. Smacznego!

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA YouTube