REKLAMA

Sernik na zimno z borówkami

Klasyczny sernik na zimno z borówkami to łatwy i lekki deser na gorące dni. Sok z cytryny nadaje orzeźwiający smak. Sernik na zimno bez pieczenia możesz przygotować tak jak lubisz. Spróbuj przygotować sernik na zimno z borówkami na rodzinne spotkania, letni piknik lub przyjęcie w ogrodzie. Gwarantujemy, że błyskawicznie zniknie z talerzy!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

serniki sernik na zimno ciasta bez pieczenia deser na zimno

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.41 z 147 głosów)


Kroki przygotowania:

  • rozgniecione ciasteczka, spód sernika 1.

    Spód do sernika na zimno z borówkami jest prosty w przygotowaniu. Ciastka łamiemy wrzucamy do misy blendera i miksujemy na proszek. Nie musi być idealnie głaski, nawet lepiej, aby pozostały w nim drobne kawałki ciastek. Do ciastkowego proszku dodajemy miękkie masło i aromat (najlepiej cytrynowy) i ucieramy, aby otrzymać coś w rodzaju mokrej kruszonki.  Odsypujemy sporą garść na potem – posłuży do dekoracji sernika. Na dno dużej (śr. 28 cm) tortownicy wysypujemy masę na spód i uklepujemy ją ręką. Wstawiamy tortownicę do lodówki na pół godziny. Spód do sernika na zimno z borówkami jest prosty w przygotowaniu. Ciastka łamiemy wrzucamy do misy blendera i miksujemy na proszek. 
    Nie musi być idealnie głaski, nawet lepiej, aby pozostały w nim drobne kawałki ciastek. Do ciastkowego proszku dodajemy miękkie masło i aromat (najlepiej cytrynowy) i ucieramy, aby otrzymać coś w rodzaju mokrej kruszonki.  Odsypujemy sporą garść na potem – posłuży do dekoracji sernika. Na dno dużej (śr. 28 cm) tortownicy wysypujemy masę na spód i uklepujemy ją ręką. Wstawiamy tortownicę do lodówki na pół godziny.

    W międzyczasie ścieramy skórkę z jednej z cytryny, a następnie z obu wyciskamy sok, aby otrzymać ok.  pół szklanki soku. Przez ok. minutę mieszamy mikserem mascarpone, mleko z puszki i skórkę otartą z jednej cytryny. Cały czas miksując, dodajemy sok z cytryny (pół szklanki) – aby otrzymać dość gęstą słodką i orzeźwiającą cytrynową masę.

  • Borówki 2.

    Tortownicę wyjmujemy z lodówki. 
    Na ciasteczkowy spód wysypujemy trzy czwarte borówek. Przykrywamy je masą sernikową, kilka razy stukamy tortownicą o blat, aby masa opadła i wniknęła pomiędzy owoce. Wierzch sernika na zimno z borówkami dekorujemy pozostałymi owocami, listkami mięty i odłożoną kruszonką. Wstawiamy do lodówki na 2–3 godz., aż masa stężeje. Zanim otworzymy obręcz tortownicy obkrójmy brzegi sernika ostrym cienkim nożem inaczej część deseru zostanie na obręczy. Tortownicę wyjmujemy z lodówki. Na ciasteczkowy spód wysypujemy trzy czwarte borówek. Przykrywamy je masą sernikową, kilka razy stukamy tortownicą o blat, aby masa opadła i wniknęła pomiędzy owoce. Wierzch sernika na zimno z borówkami dekorujemy pozostałymi owocami, listkami mięty i odłożoną kruszonką. Wstawiamy do lodówki na 2–3 godz., aż masa stężeje. Zanim otworzymy obręcz tortownicy obkrójmy brzegi sernika ostrym cienkim nożem inaczej część deseru zostanie na obręczy. 

Porady

  • Do ciasta możesz dodać innych sezonowych owoców i przygotować np. sernik na zimno z borówkami i truskawkami.
  • Sernik na zimno z dodatkiem galaretki będzie doskonale prezentował się na stole.
  • Do masy na sernik możesz wykorzystać nie tylko mascarpone, ale także twaróg z wiaderka lub serek homogenizowany.

 

 

Notka redakcyjna

Jaki ser do sernika na zimno z borówkami?

Sekretem idealnego sernika na zimno jest jego baza, czyli ser. Najlepiej sprawdzi się sernik na zimno z mascarpone i borówkami. Mascarpone to klasyczny włoski serek o słodkim smaku i gęstej konsystencji. Stanowi idealną bazę do deserów. Świetnie sprawdzi się nie tylko w tiramisu, ale także w serniku na zimno z borówką amerykańską.

Możesz wykorzystać także twaróg z wiaderka, albo przygotować puszysty i kremowy sernik na zimno z serka homogenizowanego. Czasem konieczne będzie dodanie do masy galaretki lub dodatkowej porcji żelatyny. Żelatynę zastąpić można agarem.

Kolorowy sernik na zimno z borówkami

Sernik na zimno z borówkami i galaretką to dobre rozwiązanie jeśli chcemy dodać do naszego ciasta trochę kolorów. Wszystkie dzieci pokochają sernik na zimno z galaretką o lazurowym, różowym lub czerwonym kolorze.

Dodatek smakowej galaretki sprawi, że sernik na zimno otrzyma dodatkowy aromat. Warto pomyśleć, który z dostępnych produktów najlepiej podkreśli smak sernika z borówkami na zimno.

Spód do sernika na zimno z borówkami

Zaproponowany w przepisie na sernik na zimno z borówkami spód z herbatników można zastąpić biszkoptami. Nie trzeba ich wtedy kruszyć i można ułożyć je w całości obok siebie. Zamiast herbatników możemy wykorzystać swoje ulubione ciastka.

Popularnością cieszą się serniki na zimno na spodzie z ciastek oreo, które swoim ciemnym kolorem kontrastują z jasną masą serową. Ciekawym rozwiązaniem może okazać się wykorzystanie słonych krakersów, które przełamią słodycz sernika na zimno z borówkami.

Jakie owoce dodać do sernika na zimno?

Sernik na zimno to doskonały deser na lato, a jak wiadomo ta pora roku obficie obdarza nas świeżymi owocami. Warto sięgnąć jest po owoce sezonowe, które swoją soczystością i słodyczą dopełnią smak lekkiego sernika na zimno.

Sernik na zimno z truskawkami i borówkami warto jest przygotować pod koniec maja kiedy możemy sięgnąć po pierwsze polskie owoce prosto z krzaka. Przez całe lato cieszyć nas będzie sernik na zimno z borówkami i malinami, które można znaleźć w polskich ogródkach od maja do września.

Jeżeli zechcemy przygotować sernik na zimno jesienią lub zimą śmiało możemy sięgnąć po mrożone owoce, które dodatkowo schłodzą nasz deser. Warto też wypróbować wtedy tropikalne owoce dostępne na sklepowych półkach. Idealnie sprawdzą się banany, ananas lub mandarynki.

Zobacz także: pierogi z jagodami, kozim serem i miętą

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy