Sernik na zimno z borówkami

Sernik na zimno z borówkami to łatwy i lekki deser na gorące dni. Sok z cytryny nadaje orzeźwiający smak. Spróbuj sernika na zimno z borówkami na rodzinne spotkania.

sernikisernik na zimnociasta bez pieczeniadeser na zimno

Czas przygotowania:
180 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.44 z 144 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Ciastka łamiemy wrzucamy do misy blendera i miksujemy na proszek. Nie musi być idealny, nawet lepiej, aby pozostały w nim drobne kawałki. Do ciastkowego proszku dodajemy miękkie masło i aromat - najlepiej cytrynowy i ucieramy, aby otrzymać coś w rodzaju mokrej kruszonki. Odsypujemy sporą garść na potem – posłuży do dekoracji sernika. Na dno dużej (śr. 28 cm) tortownicy wysypujemy równą warstwą pozostałą kruszonkę uklepujemy ręką. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.
  • 2.W międzyczasie ścieramy skórkę z jednej z cytryny, a następnie z obu wyciskamy sok, aby otrzymać ok. pół szklanki soku. Mieszamy (ok. 1 min) mikserem mascarpone, mleko z puszki i skórkę otartą z jednej z cytryny. Cały czas miksując, dodajemy sok z cytryny (pół szklanki) – aby otrzymać dość gęstą słodką i orzeźwiającą cytrynową masę. Tortownicę wyjmujemy z lodówki. Na ciasteczkowy spód wysypujemy trzy czwarte borówek. Przykrywamy je masą sernikową, kilka razy stukamy tortownicą o blat, aby masa opadła i wniknęła pomiędzy owoce. Wierzch dekorujemy pozostałymi owocami, listkami mięty i odłożoną kruszonką.
  • 3.Wstawiamy do lodówki na 2–3 godz., aż masa stężeje. Zanim otworzymy obręcz tortownicy obkrójmy brzegi sernika ostrym cienkim nożem inaczej część deseru zostanie na obręczy.

Porady

Zobacz także: pierogi z jagodami, kozim serem i miętą



 


 

 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 90 min.
sernik na zimno

pyszny szybki deser

wiola333

sernik na zimno