Truskawkowy sernik na zimno na twarogu

Proporcje na tortownicę 27cm

sernikiDeserygalaretki

Czas przygotowania:
180 min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 172 głosów)

Składniki:

  • paczka okrągłych biszkoptów
  • 65 dag chudego twarogu
  • 35 dag serka waniliowego homogenizowanego
  • 50 dag truskawek
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 5 płaskich łyżek żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1. Zmielony twaróg zmiksować z serkiem waniliowym, podzielić na dwie miski - do jednej wlać około 1/3 masy, a do drugiej resztę.
  • 2. Większą część twarogu zmiksować z 2 łyżkami cukru.
  • 3. Zmiksować truskawki (kilka odłożyć do dekoracji) z pozostałym cukrem pudrem, wlać do miski z mniejszą ilością twarogu i wymieszać.
  • 4. Rozrobić żelatynę we wrzątku, podzielić po równo do obu mas, zmiksować.
  • 5. Wylać białą masę do tortownicy wyłożonej biszkoptami, włożyć do lodówki na 30-40 minut, żeby stężało. Następnie wylać na to masę truskawkową i ozdobić owocami, ponownie włożyć do lodówki (na około godzinę). W międzyczasie rozrobić galaretkę w 400 ml wody, kiedy zacznie tężeć, wylać na ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy