Wiosna już w pełni i na pewno wszyscy czekają na nowalijki - czyli pierwsze młode warzywa. Są soczyste, delikatne w smaku i po prostu pyszne. Jedni nie mogą się doczekać młodych ziemniaków, a inni kapusty. W końcu taka właśnie biała główka w formie surówki albo podsmażona na patelni jest po prostu przepyszna. Miękka, a do tego lekko słodka i chrupiąca.

Można z niej zrobić kapustę zasmażaną, jednak jest ona dość tłusta, przez co nie wszyscy mogą cieszyć się jej smakiem. Zamiast tego proponujemy wam zrobić lekki, wiosenny kapuśniak. 

Jak zrobić lekki kapuśniak?

Do kapuśniaku często dodaje się zasmażkę, przez co zupa jest dość tłusta. W wersji wiosennej staje się o wiele lżejsza, ponieważ dodaje się do niej dużo warzyw, a jedyną tłustą wkładką jest boczek. Nada zupie smaku i wspaniałego aromatu.

Poza kapustą do garnka dodajcie koniecznie również ziemniaki, cebulę, marchew, a także pomidory. Mogą być świeże lub z puszki. Dzięki nim zupa się zagęści i będzie jeszcze smaczniejsza. Nasza rada - do zrobienia tego kapuśniaku polecamy użyć zarówno młodej kapusty, jak i wczesnych ziemniaków i marchewek. 

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty

Składniki:

  • 2,5 l bulionu 
  • 1 mała młoda kapusta
  • 3 młode marchewki
  • 250 g młodych ziemniaków
  • 2 pomidory malinowe
  • 1 cebula
  • 300 g wędzonego boczku surowego
  • mały pęczek koperku
  • sól
  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Zdejmijcie wierzchnie liście kapusty i wytnijcie z niej głąb. Poszatkujcie drobno i wsypcie do garnka. 
  2. Do kapusty włóżcie jedną całą cebulę. 
  3. Obierzcie marchewki i pokrójcie w plasterki. Z kolei ziemniaki wystarczy tylko wyszorować. Jeżeli jednak nie udało się wam kupić młodych ziemniaków, trzeba je obrać. Pokrójcie ziemniaki w kostkę. Dodajcie warzywa do garnka.
  4. Odetnijcie skórę z boczku. Pokrójcie mięso w plastry, a później w paseczki i wrzućcie do garnka. 
  5. Całość zalejcie bulionem drobiowym albo jarzynowym. Przykryjcie garnek i podgrzejcie na dużym ogniu. Gdy jego zawartość zacznie się gotować, zmniejszcie ogień do minimalnego. Gotujcie tak zupę pod przykryciem przez 20 minut.
  6. W międzyczasie obierzcie pomidory ze skóry i pokrójcie je drobno. Kiedy warzywa w garnku już zmiękną, dodajcie pomidory, posiekany koperek i wymieszajcie.
  7. Doprawcie jeszcze solą oraz pieprzem, jeżeli trzeba. Smacznego!