Wegański sernik kokosowy

Przepis na wegański sernik kokosowy jest szybki i prosty, a przy tym bardzo smaczny. Bogaty w zdrowe tłuszcze może pełnić rolę zdrowej przekąski lub deseru.

dodany przez: marlenas

ciasta

Ocena:

(średnia 4.59 z 162 głosów)

Składniki:

  • masa kokosowa:
    200ml mleczka kokosowego
    łyżka wiórek kokosowych
    łyżeczka mąki kokosowej (opcjonalnie)
    łyżeczka agaru
    stewia

    spód:
    4 łyżki płatków owsianych (tutaj: bezglutenowe)
    łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
    łyżeczka kakao
    skórka z 1/2 pomarańczy
    łyżka syropu klonowego

Wegański sernik kokosowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mleczko kokosowe gotować razem z agarem na wolnym ogniu aż zacznie delikatnie "bulgotać". Dodać stewię,wiórki kokosowe i mąkę. Mieszać i zostawić do ostygnięcia.

    W tym czasie przygotować spód łącząc ze sobą wszystkie składniki i wyłożyć nim delikatnie natłuszczoną kokilkę/foremkę dociskając palcami tak aby dno dokładnie się pokryło. Na spód wylewamy lekko wystudzoną masę kokosową i wkładamy na całą noc do lodówki.

    Przepis nadesłała Kasia Fiedorowicz


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy