Przepis na wegański sernik kokosowy jest szybki i prosty, a przy tym bardzo smaczny. Bogaty w zdrowe tłuszcze może pełnić rolę zdrowej przekąski lub deseru.
(średnia 4.59 z 162 głosów)
masa kokosowa:
200ml mleczka kokosowego
łyżka wiórek kokosowych
łyżeczka mąki kokosowej (opcjonalnie)
łyżeczka agaru
stewia
spód:
4 łyżki płatków owsianych (tutaj: bezglutenowe)
łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
łyżeczka kakao
skórka z 1/2 pomarańczy
łyżka syropu klonowego
Mleczko kokosowe gotować razem z agarem na wolnym ogniu aż zacznie delikatnie "bulgotać". Dodać stewię,wiórki kokosowe i mąkę. Mieszać i zostawić do ostygnięcia.
W tym czasie przygotować spód łącząc ze sobą wszystkie składniki i wyłożyć nim delikatnie natłuszczoną kokilkę/foremkę dociskając palcami tak aby dno dokładnie się pokryło. Na spód wylewamy lekko wystudzoną masę kokosową i wkładamy na całą noc do lodówki.
Przepis nadesłała Kasia Fiedorowicz
Komentarze