Współcześnie żyjemy w ciągłym biegu, więc przepisy na szybkie dania są na wagę złota. Niektórzy z nostalgią myślą o życiu swoich przodków, którzy się tak nie spieszyli i na wszystko mieli czas. Ale czy na pewno? Na wsiach zawsze było dużo do zrobienia i nawet wtedy przepis na ekspresowy obiad był na wagę złota. 

Przykładem właśnie takiego posiłku jest zupa fitka. Inne jej nazwy to zupa dziod, bieda albo pitucha. Przyrządza się ją bardzo szybko, a przy tym jest tania. Wszystko dlatego, że brakuje w niej mięsnej wkładki - to po prostu zupa z dużą ilością warzyw. Fitka jest bardzo smaczna i będzie w sam raz zawsze wtedy, gdy nie macie wiele czasu na ugotowanie obiadu. Sprawdźcie, czy macie wszystkie potrzebne składniki i bierzcie się za przygotowania. 

Przepis na zupę fitkę

Składniki:

  • 2 l wody
  • 700 g ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 por (biała część)
  • 1 cała pietruszka (korzeń oraz nać)
  • kawałek selera korzeniowego
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie je w drobną kosteczkę. Wypłuczcie, a następnie wsypcie do garnka i zalejcie 2 litrami zimnej wody. Zagotujcie.
  2. W międzyczasie obierzcie pietruszkę, marchew i również pokrójcie je w kostkę, a cebulę opalcie nad kuchenką. Posiadacze kuchenek indukcyjnych mogą podpiec cebulę na suchej patelni. 
  3. Tak przygotowane warzywa oraz por i seler włóżcie do garnka z ziemniakami. Dodajcie ziele angielskie i liście laurowe. 
  4. Od momentu zagotowania gotujcie zupę pod przykryciem na małym ogniu od momentu, aż wszystkie warzywa zmiękną.
  5. Pod koniec doprawcie zupę solą oraz pieprzem do smaku. 

I gotowe! Taką zupę możecie zrobić z wymienionych wyżej warzyw lub innych, które macie akurat pod ręką. Zamiast pietruszki używa się także pasternaku. Możecie dodać do niej również buraki czy kapustę. Fitkę jada się bez dodatków lub z kromką chleba. Aby zupa była bardziej treściwa, warto dodać do niej troszkę masła i zabielić ją śmietaną. Smacznego!