REKLAMA

Sernik na zimno

Sernik na zimno z owocami mrożonymi czy świeżymi to prawdziwy hit wśród deserów. Taki prosty, szybki i tani przepis to najlepsze ciasto bez pieczenia, które wychodzi każdemu. Jak zrobić sernik na zimno? Aby przygotować ciasto sernik na zimno wystarczy wymieszać kilka prostych składników, a potem już tylko cierpliwie czekać. Zobaczcie nasze porady, dzięki którym przygotujecie najlepszy sernik na zimno! 

Poniższy przepis na sernik na zimno z malinami pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" 3/2021 - najnowszy numer w sprzedaży!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

serniki sernik na zimno ciasta bez pieczenia deser na zimno

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Kalorie:
320 kcal
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 176 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Śmietana 1.

    Spód tortownicy o średnicy 18 lub 20 cm wyłożyć folią spożywczą. Galaretki rozpuścić w połowie ilości gorącej wody podanej na opakowaniu, odstawić do wystygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Twaróg włożyć do miski, wlać galaretki, dodać cukier i zmiksować na gładką masę. Porcjami dodawać śmietankę, mieszając łopatką. Masę wyłożyć do tortownicy, wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia.Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Twaróg włożyć do miski, wlać galaretki, dodać cukier i zmiksować na gładką masę. Porcjami dodawać śmietankę, mieszając łopatką. Masę wyłożyć do tortownicy, wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia.

  • Czekolada 2.

    Polewa: czekoladę połamać na kawałki, włożyć do śmietanki. Podgrzewać w kąpieli wodnej, mieszając, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita masa. Wystudzić. Sernik wyjąć z tortownicy, ułożyć na paterze. Polać polewą, wstawić do lodówki do zastygnięcia. Przed podaniem ułożyć opłukane i dokładnie osuszone maliny, udekorować listkami mięty.Sernik wyjąć z tortownicy, ułożyć na paterze. Polać polewą, wstawić do lodówki do zastygnięcia. Przed podaniem ułożyć opłukane i dokładnie osuszone maliny, udekorować listkami mięty.

Kalorie: 320

Ilość porcjii: 10

Porady

Ile żelatyny do sernika na zimno?

Sernik na zimno będzie mógł odpowiednio stężeć, jeżeli zostanie zachowana właściwa proporcja żelatyny w stosunku do wody. Przyjmuje się, że na litr wody należy użyć jednej łyżki stołowej żelatyny. Jeżeli więc w przepisie jest jedna szklanka wody (250 ml), to wystarczy rozpuścić jedną łyżkę żelatyny. Dzięki niej masa będzie gęsta i zwarta, a ciasto łatwe do krojenia.

Jak rozpuścić żelatynę do sernika na zimno?

Żelatynę należy najpierw namoczyć w niedużej ilości zimnej wody w celu napęcznienia. Następnie przychodzi pora na jej podgrzanie w ciepłej, lecz nie gorącej wodzie – optymalna temperatura to nieco ponad 50 stopni Celsjusza, aby żelatyna się nie zagotowała. Można podgrzać ją w kuchence mikrofalowej w rondelku lub na parze. Aby nie utworzyły się grudki, warto w międzyczasie mieszać ją co jakiś czas łyżką. Po rozpuszczeniu żelatyny można połączyć ją z masą serową.

Czym zastąpić żelatynę w serniku na zimno?

Wegetarianie i weganie często poszukują zamiennika dla żelatyny. Można uniknąć jej stosowania, jeżeli do sernika zostanie dodanych spora ilość tłustych składników, np. śmietany czy masła. Istnieje również roślinny zamiennik żelatyny, którym jest agar-agar. Rozpuszcza się go podobnie jak żelatynę – również trzeba namoczyć w wodzie do napęcznienia, a następnie podgrzać. Temperatura może być wyższa niż w przypadku żelatyny.

Sernik na zimno: ile w lodówce powinien się ścinać?

Sernik na zimno musi odpowiednio stężeć w lodówce, aby zyskał zwartą strukturę i był łatwy do krojenia. Należy w tym celu pozostawić ciasto w lodówce na 2-4 godziny. Po tym czasie będzie już pięknie prezentować się na stole.

Zobacz też: Sernik na zimno z truskawkami

Notka redakcyjna

Sernik na zimno to proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, które można zrobić bez pieczenia. Świetnie nadaje się na różne okazje, m.in. karnawał, wesele, sylwestra, pierwszą komunię, urodziny, imieniny czy jubileusze. W zależności od użytego przepisu, deser taki może powstać z różnych składników. Aby sernik mógł odpowiednio stężeć, konieczne jest dodanie w odpowiednich proporcjach żelatyny lub jej roślinnego zamiennika.

Sernik na zimno: przepis

Istnieje wiele różnych przepisów na sernik bez pieczenia. Popularny jest zwłaszcza sernik na zimno z owocami i galaretką. Można użyć praktycznie dowolnych owoców, a zwłaszcza brzoskwiń, bananów, kiwi, truskawek, poziomek, malin czy borówek. Ciasto sernik na zimno dobrze smakuje również w wersji czekoladowej – wystarczy wtedy dodać do niego kakao lub karob, a także polać polewą z roztopionej gorzkiej czekolady.

Sernik bez pieczenia często przygotowuje się również z migdałami, orzechami, bakaliami, budyniem, pokruszoną chałwą, kawą, a także dodaje do niego startą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Do utworzenia masy wykorzystuje się najczęściej półtłusty ser twarogowy. Można go połączyć z serkiem mascarpone, serkiem homogenizowanym, budyniem, mlekiem czy bitą śmietaną. W wersji wegańskiej sernik na zimno przygotowuje się najczęściej z tofu. Do utworzenia spodu zwykle używa się biszkoptów lub herbatników z dodatkiem rozpuszczonego masła. Mogą być to zarówno tradycyjne ciasteczka, jak i korzenne czy pełnoziarniste.

Jak zrobić sernik na zimno?

Aby przygotować sernik na zimno, w pierwszej kolejności należy wyłożyć biszkopty na dno okrągłej formy. Następnie miksuje się wszystkie składniki na masę, co najłatwiej zrobić za pomocą miksera ręcznego. Do przygotowania sernika bez pieczenia konieczne jest użycie schłodzonej galaretki z żelatyną, która odpowiada za tężenie sernika. Do masy powinno dodać się substancję słodzącą – może być to zarówno zwykły cukier, miód, ksylitol, erytrytol, jak i różnego typu syropy, np. daktylowy czy z agawy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy