Sernik na zimno (z malinami)

Sernik na zimno z dodatkiem świeżych lub mrożonych malin to prawdziwy hit wśród deserów. Taki szybki i tani przepis to najlepsze ciasto bez pieczenia, które wyjdzie każdemu. Wystarczy wymieszać kilka prostych składników, a potem już tylko cierpliwie czekać. Jak zrobić sernik na zimno z prostym składem? Przepis znajdziecie poniżej, a pochodzi on z magazynu "Sól i Pieprz" 3/2021.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

serniki sernik na zimno ciasta bez pieczenia

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Kalorie:
320 kcal
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 176 głosów)

Sernik na zimno (z malinami) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Śmietana 1.

    Sernik na zimno – przepis: spód tortownicy o średnicy 18 cm lub 20 cm wykładamy folią spożywczą. Galaretki rozpuszczamy w połowie ilości gorącej wody podanej na opakowaniu, odstawiamy do wystygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Twaróg wkładamy do miski, wlewamy galaretki, dodajemy cukier i miksujemy na gładką masę. Porcjami dodajemy śmietanę, mieszając łopatką. Masę wlewamy do tortownicy, wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki do stężenia, na 4 godziny.

  • Czekolada 2.

    Polewa: czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do śmietanki. Podgrzewamy w kąpieli wodnej, mieszając, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita masa. Studzimy.

  • Sernik na zimno 3.

    Sernik na zimno – podanie: sernik wyjmujemy z tortownicy, układamy na paterze. Polewamy polewą, wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Przed podaniem układamy na wierzchu opłukane i dokładnie osuszone maliny. Całość można udekorować listkami mięty.

Kalorie: 320

Ilość porcji: 10

Porady

  • Sernik na zimno to proste w przygotowaniu ciasto, które można zrobić bez pieczenia. Świetnie nadaje się na różne okazje, m.in. karnawał, wesele, sylwestra, pierwszą komunię, urodziny, imieniny czy jubileusze.
  • Sernik na zimno z malinami można robić przez cały rok. Równie dobrze sprawdzą się owoce importowane lub mrożone, które wcześniej trzeba rozmrozić – można też przygotować z nich polewę.
  • Sernik na zimno z wiaderka to wspaniały pomysł na niezwykle szybki deser. Zwracajmy jednak uwagę na skład gotowego produktu, ważne, żeby miał jak największą zawartość sera, bez zbędnych dodatków i konserwantów.
  • Sernik na zimno z mascarpone będzie miał niezwykle aksamitną konsystencję i delikatny, kremowy smak.
  • Jedną z popularnych odmian tego ciasta jest też sernik na zimno z serków homogenizowanych. W tym przypadku możemy pominąć lub znacznie zmniejszyć dodawany cukier, ponieważ większość serków ma go już w swoim składzie.
  • Deser ten można przygotowywać z owocami zanurzonymi w masie serowej lub ułożonymi na wierzchu. Dla odmiany można również przyrządzić sernik na zimno z galaretkądeser zyska kolejną warstwę.
  • Sernik na zimno fit zrobimy, dodając do niego ksylitol, erytrol lub syrop daktylowy bądź z agawy.

Zobacz też: sernik na zimno z truskawkami


Notka redakcyjna

Ile żelatyny do sernika na zimno?

Sernik na zimno będzie mógł odpowiednio stężeć, jeżeli zostanie zachowana właściwa proporcja żelatyny w stosunku do wody. Przyjmuje się, że na litr wody należy użyć jednej łyżki stołowej żelatyny. Jeżeli więc w przepisie jest jedna szklanka wody (250 ml), to wystarczy rozpuścić jedną łyżkę żelatyny. Dzięki niej masa będzie gęsta i zwarta, a ciasto łatwe do krojenia.


Jak rozpuścić żelatynę do sernika na zimno?

Żelatynę należy najpierw namoczyć w niedużej ilości zimnej wody w celu napęcznienia. Następnie przychodzi pora na jej podgrzanie w ciepłej, lecz nie w gorącej wodzie – optymalna temperatura to nieco ponad 50 stopni Celsjusza. Żelatyna się nie powinna się zagotować. Można podgrzać ją w kuchence mikrofalowej w rondelku lub na parze.


Unikniemy grudek, jeśli co jakiś czas przemieszamy żelatynę łyżką. Po rozpuszczeniu można ją już połączyć z masą serową.


Czym zastąpić żelatynę w serniku na zimno?

Wegetarianie i weganie często poszukują zamiennika dla żelatyny. Można uniknąć jej stosowania, jeżeli do sernika zostanie dodanych spora ilość tłustych składników, np. śmietany czy masła. Istnieje też roślinny zamiennik żelatyny, którym jest agar-agar. Rozpuszcza się go podobnie jak żelatynę – również trzeba namoczyć w wodzie do napęcznienia, a następnie podgrzać. Temperatura może być wyższa niż w przypadku żelatyny.

 

Sernik na zimno – inne warianty

Istnieje wiele różnych przepisów na sernik bez pieczenia. Popularny jest zwłaszcza sernik na zimno z owocami i galaretką. Można użyć praktycznie dowolnych owoców, a zwłaszcza brzoskwiń, bananów, truskawek, poziomek, malin czy borówek. Ciasto sernik na zimno dobrze smakuje również w wersji czekoladowej – wystarczy wtedy dodać do niego kakao lub karob, a także polać polewą z gorzkiej czekolady.


Sernik bez pieczenia często przygotowuje się również z migdałami, orzechami, bakaliami, budyniem, pokruszoną chałwą, kawą, a także dodaje do niego startą skórkę z cytryny lub pomarańczy.


Do utworzenia masy wykorzystuje się najczęściej półtłusty ser twarogowy. Można go połączyć z serkiem mascarpone, serkiem homogenizowanym, budyniem, mlekiem czy bitą śmietaną. W wersji wegańskiej sernik na zimno robi się najczęściej z tofu. Spód zwykle powstaje z biszkoptów lub herbatników z dodatkiem rozpuszczonego masła. Mogą być to zarówno tradycyjne ciasteczka, jak i korzenne czy pełnoziarniste.

Jeśli wolicie pieczone ciasto to polecamy sernik japoński.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy