Kwaśna śmietana - charakterystyka i zastosowanie

40 przepisów

StockFood-kwasna-smietana-min

Kwaśna śmietana jest to rodzaj nabiału, powstającego po ukwaszeniu płynnej śmietanki. Dzieje się to albo na skutek działania bakterii kwasu mlekowego, albo też w drodze naturalnej. Śmietana kwaśna może być wykorzystywana w kuchni na wiele różnych sposobów. Zwykle przy jej pomocy zabielamy i zagęszczamy różne sosy oraz zupy. Nie wszyscy jednak wiedzą, że śmietana ukwaszona może być także dodawana do ciasta. Dzięki niej jesteśmy w stanie przygotować mnóstwo smacznych obiadów. Chociaż jednak jest to jeden z produktów niezwykle chętnie i często wykorzystywany w polskiej kuchni, nie wszyscy wiedzą dokładnie co to jest kwaśna śmietana i w jaki sposób - o ile to w ogóle możliwe - można ją przygotować samodzielnie, a także do jakich dokładnie dań pasuje?

Kwaśna śmietana - ile to procent?

Kwaśna śmietana to określenie przypisane śmietanom o różnej zawartości tłuszczu. Na zawartość tłuszczu wskazują zaś procenty - jeśli śmietana jest na przykład 18%, to oznacza, że jest gęsta, z dużą zawartością tłuszczu. Śmietana mająca 12% ma go mniej. Czy kupując śmietanę o zawartości tłuszczu 30% kupujemy śmietanę kwaśną czy słodką? Warto wiedzieć, że kwaśne śmietany mogą być nawet 30%. Jeśli chcemy znaleźć wersję słodką, szukajmy raczej śmietanki. Zwykle ma dużą zawartość tłuszczu, ale jest nazwana właśnie "śmietanką" i nadaje się czy to do kawy, czy też do słodkich deserów. Podsumowując więc, ile procent ma kwaśna śmietana? Najczęściej 12 lub 18%, jednak może mieć również mniej lub więcej. Im więcej, tym jest gęstsza.

Przepisy z kwaśną śmietaną

Śmietana kwaśna jest wspaniałym dodatkiem do wielu dań. Najczęściej służy do zabielania i zagęszczania sosów oraz zup, jednak znajduje o wiele szersze zastosowanie w kuchni. Przykładowe dania, które przy jej pomocy można przygotować to między innymi dorsz smażony w klasycznej panierce, śledzie marynowane w śmietanie, czy też fajitas z polędwiczką z indyka. Z tym produktem można przygotować też na przykład sernik tradycyjny, tartaletki, ciasto budyniowe z kruszonką czy zawijańce drożdżowe z truskawkami, jako że znakomitym dodatkiem jest kwaśna śmietana do ciasta. Nadaje się również do szykowania niezwykle smacznych sałatek.

Jak zrobić kwaśną śmietanę?

Kwaśna śmietana to produkt, który niewątpliwie często się przydaje, jednak nie zawsze jest dostępny. Jeśli zabrakło jej w domu, a nie można akurat jej kupić, co można zrobić? Przede wszystkim istnieją sposoby, by zrobić ze słodkiej śmietanki kwaśną śmietanę - wystarczy do tego sok z cytryny. Istnieją i inne sposoby - można po prostu przygotować ją z mleka, w naturalny sposób, choć będzie on czasochłonny. W tym celu trzeba zebrać śmietankę z mleka, która będzie się wytwarzać z czasem na jego powierzchni. Trzeba jednak użyć mleka z wysoką zawartością tłuszczu, ponieważ to odtłuszczone lub niskotłuszczowe raczej się nie nadaje.

Jaka śmietana do sosu - słodka czy kwaśna?

Śmietana 18 % to słodka czy kwaśna śmietana? Jakiej najlepiej użyć do wykonania sosu? Śmietana 18% to śmietana o takiej zawartości tłuszczu. Jest to śmietana kwaśna i byłaby taka nawet gdyby miała większą czy mniejszą jego zawartość. Zwróćmy uwagę, że na opakowaniach ze słodkim rodzajem śmietany znajduje się napis "śmietanka". Taką wybierajmy, gdy szukamy czegoś słodkiego. Jaką kiedy kupić, gdy chcemy przygotować domowy sos?

Wszystko uzależnione jest od tego jaki sos chcemy wykonać. Jeśli ma to być słodki sos deserowy, na przykład do polania jakiegoś ciasta, wówczas lepiej użyć słodkiej śmietanki. Z kolei jeśli naszym celem jest wykonanie sosu do jakiejś wykwintnej potrawy, albo po prostu obiadowego, lepiej jest użyć śmietany kwaśnej. Jeśli chodzi nam o uzyskanie choćby lekko kwaskowatego smaku, albo po prostu nie chcemy by smak był słodki, szukajmy prawdziwej śmietany. Zwykle można ocenić rodzaj śmietany nawet po jej wyglądzie. Ta gęsta to raczej śmietana kwaśna. Słodkie śmietanki są zwykle lejące, płynne, mimo dużej zawartości tłuszczu. Warto wiedzieć, że większość polskich przepisów na sosy do obiadu opiera się na kwaśnych śmietanach.